Deze blauwe bessen donuts wil je toch gewoon al maken voor dat kleurtje en natuurlijk ook omdat ze onweerstaanbaar lekker zijn. Het leuke aan dit recept is dat je ze niet in de friteuse dient te bakken dus ze zullen niet te zwaar of te vettig zijn. Ook de gist laten we achterwegen dus we hoeven ook niet te wachten op het rijzen. Het is niet meer dan even het deeg maken, in de vormpjes scheppen, bakken, afkoelen en de verplichte glazuur.
Glazuur
Ja, bij een donut hoort nu eenmaal glazuur, dat is wat ie net zo lekker maakt. Die glazuur kan bestaan uit chocolade of suikerglazuur. Ik ben vooral fan van die laatste. In mijn kindertijd hadden ze bij de bakker donuts met fel roze glazuur en sprinkles, verzot was ik erop. Zwaar en zo vettig maar ook zo goed 🙂
Deze donuts krijgen natuurlijk ook wat glazuur, deze maakte ik met het sap van blauwe bessen en poedersuiker. Je kan de donuts volledig in de glazuur dippen of strooi er deze nonchalant over zoals ik heb gedaan.
Bakvorm
Zoals gezegd worden deze blauwe bessen donuts niet in de friteuse gebakken, wel in de oven. Ik heb mij daarvoor een siliconen donut bakvorm aangeschaft, kan je goedkoop vinden bij bol.com. Geen zin om zo’n vorm aan te schaffen, je kan hiervoor ook prefect een muffin of cupcake bakvorm voor gebruiken. Natuurlijk zal je dan wel het muffin effect missen.
Als je er toch eentje zou aanschaffen, probeer dan zeker ook mijn andere makkelijke ovengebakken donut receptjes
TIP :
- Ik koos om blauwe bessen te verwerken in deze muffins, je kan hier natuurlijk zelf mee gaan spelen. Je kan ook bramen, frambozen, mango, rabarber, … gebruiken
- Geen fan van suikerglazuur, je kan bijvoorbeeld ook wat witte chocolade smelten en deze over de donuts strooien of dippen in de chocolade
- Decoreer de donuts eventueel nog met sprinkles of chocolade hagelslag
Blauwe bessen donuts
Equipment
- Donut bakvorm of muffin/cupcake bakvorm
Ingrediënten
- 110 gr boter (op kamertemperatuur)
- 300 gr suiker
- 2 eieren
- 1 tl vanille essence
- 110 gr zure room
- 120 ml melk
- 310 gr zelfrijzende bloem
- 120 + 40 gr blauwe bessen
- 200 gr poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Vet de bakvormpjes in met wat vetstof, als je siliconen bakvorm gebruikt hoeft dit niet.
- Doe de boter en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix tot een romige luchtige massa voor zo'n 3 a 4min.Voeg één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Doe hierbij de vanille essence, zure room en melk en mix tot een gladde massa.Voeg de bloem toe en mix tot een mooi glad deeg.Doe als laatste de 100gr blauwe bessen bij het deeg en meng dit nog even kort met een spatel.Vul de donut of muffin/cupcake bakvorm met het deeg. Doe de vormpjes niet te vol aangezien ze tijdens het bakken nog ietwat zullen rijzen.Bak de donuts mooi gaar en goudbruin voor zo'n 13 a 15min (afhankelijk van de grootte).Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
- Voor de glazuur. Doe 30gr blauwe bessen in een kommetje en verwarm in de microgolfoven tot de bessen openpoffen. Haal dit door een zeef en vang het sap op. Laat het sap volledig afkoelen.Meng het afgekoelde blauwe bessen sap met de poedersuiker tot een dikke pasta. Dit mag niet de lopend zijn anders zal de glazuur niet blijven plakken. Is de glazuur nog iets te dik, begin dan met 1/2tl water of melk toe te voegen. Dip de donuts in de glazuur of strooi wat glazuur over de donutsSmakelijk