Pompoen muffins

Pompoen muffins. Heerlijk originele pompoen muffins met een cheesecake vulling en een krokante crumble. In deze cakejes zitten de bekende pumpkin spice kruidenmix en pompoenpuree. Perfect om tijdens het weekend te baken en van te genieten bij de koffie.

Je zal nu misschien hartige muffins verwachten, maar nee hoor deze pompoen muffins zijn lekker zoet. Die oranje kanjer is zo veelzijdig dat je er zowel hartige als zoete recepten mee kan maken. In Amerika doen ze het al eeuwenlang en sinds een paar jaar zijn de zoete pompoen recepten ook hier in onze contreien populair aan het worden. Gelukkig maar want pompoen in dessertje is ZA-LIG en meestal gecombineerd met de bekende “Pumpkin Spice”.

Pumpkin Spice

Bij “Pumpkin spice” gaat er misschien bij velen een belletje rinkelen. Ja, de bekende “Pumpkin Spice Latte” van bij koffieketen Starbucks, een super lekkere kruidige koffie. De kruidenmix bestaat uit kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel en piment. De smaak is bijna identiek aan die van de typische kruidnoten. Spijtig genoeg kan je de pumpkin spice kruidenmix iets moeilijker vinden bij ons, je kan die zelf gaan samenstellen of gebruik koek- of speculaaskruiden. In dit receptje voegde ik de kruiden apart toe, enkel de piment liet ik weg aangezien je die hier nergens kan vinden.
Heb je nu een potje speculaas- of koekkruiden in je kast staan, dan kan je deze perfect gebruiken.

Pompoenpuree

Naast de typische pumpkin spice zit er ook effectief pompoen in deze muffins. Hiervoor dien je deze eerst te koken of stomen en dan pureren. Aangezien wij in onze moestuin heel wat pompoenen hebben staan, stoom ik vaak een hele pompoen (in blokjes gesneden natuurlijk), pureer deze en vries deze in porties in. Zo heb ik altijd pompoenpuree bij de hand voor zowel zoete als hartige receptjes.

2 suprises

Binnenin de cakejes zal je nog een extra surprise vinden, namelijk een “cheesecake” vulling. Ja, deze pompoen muffins zijn echt genieten van de eerste tot de laatste. En die cheesecake vulling is nog niet alles want de muffins krijgt bovenop nog een lekkere crunchy crumble korstje. Kortom, super originele en vooral onweerstaanbare lekkere cakejes!
Tip > Je kan ook perfect de roomkaas vulling en/of het crumble laagje weglaten. Natuurlijk zijn dit wel 2 heerlijke extraatjes, extraatjes die we in het weekend wel verdienen.

Pompoen muffins. Heerlijk originele pompoen muffins met een cheesecake vulling en een krokante crumble. In deze cakejes zitten de bekende pumpkin spice kruidenmix en pompoenpuree. Perfect om tijdens het weekend te baken en van te genieten bij de koffie.
Pompoen muffins. Heerlijk originele pompoen muffins met een cheesecake vulling en een krokante crumble. In deze cakejes zitten de bekende pumpkin spice kruidenmix en pompoenpuree. Perfect om tijdens het weekend te baken en van te genieten bij de koffie.

Pompoen muffins

Heerlijk originele pompoen muffins met een cheesecake vulling en een krokante crumble. In deze cakejes zitten de bekende pumpkin spice kruidenmix en pompoenpuree. Perfect om tijdens het weekend te baken en van te genieten bij de koffie.
Gang dessert
Porties 10

Equipment

  • Muffin/Cupcake bakvorm

Ingrediënten
  

Muffins

  • 170 gr boter
  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • 1,5 tl kaneel
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl gember (poeder)
  • 1 snuifje steranijs (gemalen – poeder)
  • 200 gr bruine suiker (cassonade)
  • 120 ml karnemelk (of gewone melk + 1el citroensap)
  • 225 gr pompoenpuree (*)
  • 2 eieren
  • 1,5 tl vanille essence

Cheesecake vulling

  • 150 gr roomkaas (type Philadelphia)
  • 1 el bruine suiker (cassonade)
  • 1/4 tl bakpoeder

Crumble topping

  • 30 gr boter
  • 90 gr patisseriebloem
  • 50 gr bruine suiker (cassonade)
  • 1/2 tl kaneel

Instructies
 

Muffins

  • Smelt de boter op een zacht vuurtje. Eenmaal gesmolten laat ietwat afkoelen.
    Meng de droge ingredienten (bloem, kruiden en bruine suiker)
    Doe de gesmolten boter in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) samen met karnemelk, pompoenpuree, eieren en vanille essence. Klop goed los.
    Voeg de droge ingredienten toe en mix tot een mooi glad deeg.
    Zet even opzij om de cheesecake vulling & crumble te maken

Cheesecake vulling

  • Doe alle ingredienten in een mengkom en klop even los.
    Zet even opzij

Crumble

  • Smelt de boter op een zacht vuurtje.
    Doe de bloem, suiker en kaneel in een mengkom, roer al even los.
    Voeg hier de gesmolten boter aan toe en meng of kneed tot een crumble.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Beleg een muffin/cupcake bakvorm met papiertjes of als je een siliconen bakvorm gebruikt hoef je deze niet te gebruiken.
    Vul elk van de vormpjes ongeveer voor de helft met het deeg.
    Probeer in het deeg een klein kuiltje te maken en lepel hierin wat van de cheesecake vulling.
    Vul de vormpjes verder met het deeg.
    Strooi de crumble over het deeg.
    Bak de muffins mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 20 a 25min.
    Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
    Bewaar luchtdicht
    Smakelijk

Notities

Pompoenpuree zelf maken is iets heel eenvoudig ofwel kook/stoom je blokjes geschilde pompoen ofwel rooster je een gehalveerde (niet geschilde) butternut in de oven tot het vruchtvlees zacht is
Trefwoord bakken, cake, cheesecake, crumble, muffins, pompoen, roomkaas

Nog meer inspiratie nodig voor receptjes met pompoen? Check dan zeker even deze receptjes

Pompoen muffins. Heerlijk originele pompoen muffins met een cheesecake vulling en een krokante crumble. In deze cakejes zitten de bekende pumpkin spice kruidenmix en pompoenpuree. Perfect om tijdens het weekend te baken en van te genieten bij de koffie.
Pompoen muffins. Heerlijk originele pompoen muffins met een cheesecake vulling en een krokante crumble. In deze cakejes zitten de bekende pumpkin spice kruidenmix en pompoenpuree. Perfect om tijdens het weekend te baken en van te genieten bij de koffie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.