Op en top herfst …
Op en top comfort food …
Op en top gemakkelijkheid …
Op en top veggie …
Op en top smaakvol …
Ja, deze pasta met pompoensaus is een echt op en top receptje, eentje waar ik maar al te graag de nieuwe week mee start.
De pompoensaus is de “ster” van dit receptje, een saus die je gewoon in je blender kan maken. Geen klassieke bechamelsaus op basis van melk, boter en bloem. We gooien gewoon gekookte pompoen, ricotta, wat Parmezaanse kaas en kruiden in onze blender en mixen dit tot een gladde saus. Nog even opwarmen, gekookte pasta toevoegen en meer is dit niet. Ik serveerde bij deze herfstige pasta wat gebakken champignons en een crunchy crumble met panko en hazelnoten. Je kan hier perfect nog wat blokjes gebakken spek aan toevoegen. Of een ander stukje vlees. Maar ook full veggie is dit een heerlijk receptje.
Ingrediënten (4 personen)
- 450gr pompoen (geschild en ontpit
- 50gr Parmezaanse kaas (geraspt)
- 250gr ricotta
- 100ml bouillon (kip of groenten)
- 1/2tl tijm
- 1/2tl (gedroogd) salie (optioneel)
- 1 teentje look
- 25gr panko
- 50gr hazelnoten
- 500gr pasta (ik gebruikte fettuccine)
- 1 sjalot
- 400gr mix van champignons
- 1tl tijm (gedroogd)
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Voor de pompoensaus :
> Je kan ofwel de pompoen gewoon koken in water en heel goed laten uitlekken
> Of je kan hem roosteren in de oven (mijn favoriet – iets meer smaak). Snij daarvoor de pompoen in blokjes, verspreid op een beklede bakplaat, kruid met wat peper, zout en royale scheut olijfolie en rooster ongeveer 30 a 35 tot deze mooi gaar is. Hussel wel regelmatig door de pompoen, laat hem niet te bruin/zwart worden.
Doe de gare pompoen in een blender samen met de Parmezaanse kaas, ricotta, bouillon, tijm, salie, peper en zout. Mix tot een gladde saus. Voeg eventueel nog wat extra bouillon toe als de saus iets te dik nog is.
Giet de saus in een kookpot/stoofpot en verwarm op een zacht vuur.
Voor de crumble.
Pel de look en hak fijn.
Hak de hazelnoten fijn.
Verhit een pan met een scheutje olijfolie.
Fruit hierin de look, roer regelmatig en laat de look niet bruin worden.
Voeg de panko, hazelnoten en snuifje zout toe en bak deze mooi goudbruin.
Voor de champignons.
Maak de champignons proper en snij eventueel ietwat kleiner.
Pel de sjalot en hak fijn.
Verhit een pan met een royale scheut olijfolie.
Fruit hierin de sjalot mooi glazig en roer regelmatig.
Voeg de champignons en tijm toe en bak deze mooi goudbruin. Roer regelmatig en voeg eventueel nog wat olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout (en eventueel wat citroensap)
Ondertussen kan je de pasta gaar koken, giet af en meng meteen met de pompoensaus
Serveer de pasta met de gebakken champignons en crumble.
Smakelijk