Speculaas in een dessertje, dat is altijd een winner. Speculaas op zich is sowieso al één van mijn favorietjes, zeker ‘s ochtends dippen in je warme koffie. Zalig! En je kan met dit kruidige koekje ook lekkere baksels maken zoals deze speculaascake met peer. In het beslag van de cake gaat niet alleen verkruimelde speculaasjes maar ook wat van die heerlijke speculaaspasta. Klinkt heerlijk en zo proeft het ook!

En als dat nog niet genoeg is, komt daarop een zalige crème op basis van mascarpone en gesmolten witte chocolade. Een kleine bommetje, maar in het weekend mag het toch wel wat meer zijn 😉
“En wat staat er nu eigenlijk op dat cakeje?” iets wat jullie je zeker zullen afvragen … wel dat is een fijngesneden plakje peer gedroogd in de oven waardoor ie lekker krokant is geworden.

Ingrediënten cake
- 180gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
- 180gr suiker
- 75gr speculaaspasta
- 3 eieren
- 3el melk
- 180gr zelfrijzende bloem
- 60gr speculaas (verkruimeld)
- 2 peren
- Extra : 1 cakevorm of muffin/cupcake bakvorm
Ingrediënten crème
- 250gr mascarpone
- 150gr witte chocolade
- 50ml room
- Extra om af te werken : speculaas + 2 peren
Bereidingswijze
Voor de cake/cakejes.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
>Gebruik je 1 grote bakvorm, vet goed in en beleg de bodem met bakpapier.
>Gebruik je muffin/cupcakes vormpjes, beleg met papieren vormpjes.
Schil de peren en snij in kleine blokjes, zet even opzij.
Doe de zachte margarine/boter in een mengkom (van je keukenmachine) samen met de suiker en speculaaspasta. Mix tot een gladde romige massa.
Voeg één voor één de eieren toe en mix steeds goed.
Giet hierbij de 3el melk gevolgd door de bloem. Mix tot een mooi glad deeg.
Spatel onder het deeg de blokjes peer en de verkruimelde speculaas.
Giet het deeg in de bakvorm of in de vormpjes (indien kleine individuele cakejes) en bak ze mooi gaar en goudbruin in de oven. Reken op ongeveer 20 a 25min voor kleine cakejes – 45 a 50min voor grote cake
Haal uit de oven en laat volledg afkoelen.
Voor de topping.
Smelt de witte chocolade op zacht vuurtje of au bain-marie.
Laat ietwat afkoelen.
Mix de mascarpone los, voeg de gesmolten witte chocolade toe en mix even.
Voeg de room toe en mix nog voor zo’n 30sec tot een mooie gladde massa.
Je kan de crème in een spuitzak met spuitmondje scheppen, maar hoeft niet. Laat de crème zo’n 15min opstijven in de koelkast.
Werk de cake/cakejes af met de crème en wat fijngemalen speculaasjes.
Wil je net zoals mij afwerken met de krokante peer.
Snij dan heel dunne plakjes van de peer, je kan hiervoor een mandoline gebruiken.
Leg de plakjes peer op een beklede bakplaat.
Bak voor zo’n 1h in de oven op 120 graden, draai ze dan om en bak nog eens 1h. Haal uit de oven, laat volledig afkoelen en bewaar ze luchtdicht zo blijven ze krokant.
Smakelijk