Ovenschotel en herfst dat gaat hand in hand, net zoals herfst & comfort food.
Deze ovenschotel met prei, zalm en ricotta is weer zo’n ideaal voorbeeld van heerlijk herfstig comfort food, het type gerechtjes waar ik zo van hou.
Een zalig gerechtje dat echt niet veel ingredienten vraagt en toch barst van de smaak. Een gerechtje waar je niet al te veel werk aan hebt, dat horen we toch altijd graag he š

Deze easy peasy ovenschotel bestaat uit 3 elementen. Op de bodem van de ovenschotel vind je een zalige snelle kaassaus gemaakt met ricotta, wat melk, cheddar kaas, wat mosterd en kruiden. Een saus die je als basis kan gaan gebruiken voor heel wat gerechtjes.
Bovenop de saus leggen of steken we stukjes gekookte prei met daarop wat plakjes gerookte zalm. Prei en zalm dat is een zalige match.
Even kort in de oven bakken en smullen maar!

Ingrediƫnten ( 4 personen)
- 6 stronkjes prei
- 500gr ricotta
- 100ml melk
- 175gr cheddar kaas (geraspt
- 1tl mosterd
- 1el citroensap
- 300gr gerookte zalm
- Peper en zout
Bereidingswijze
Was de preien en snij in stukjes van zo’n 5 a 6cm.
Breng water met zout aan de kook.
Kook de stukjes voor zo’n 8min, giet af en laat goed uitlekken. De prei mag nog niet te gaar zijn, beetgaar is oke. Hij zal nog een beetje verder garen in de oven.
Doe ondertussen de ricotta en melk in een kookpot en zet op een middelhoog vuur. Roer goed zodat de ricotta kan smelten en zodat je een gladde saus krijgt.
Haal van het vuur en voeg 100gr cheddar kaas toe samen met de mosterd, citroensap, peper en zout. Roer goed zodat de kaas kan smelten.
Verwarm de oven voor op 190 graden
Schep de saus in een ovenschotel.
Duw de stukjes prei rechtop in de saus.
Scheur de zalm in kleinere stukjes en leg bovenop de prei.
Strooi hierover de resterende kaas.
Bak de ovenschotel zo’n 15min in de oven.
Serveer direct met eventueel wat patatjes of puree.
Smakelijk!