Laten we eens gek doen met deze crème brûlée taart met pompoen!
“Is dit dan hartig of zoet” denken jullie nu misschien. Wel dit is een zalig zoet taartje met pompoen. “Is dat wel lekker pompoen in een zoete taart?” … oh ja heel lekker. Pompoen is een heel veelzijdige groente die zowel past bij zoete als zoute receptjes.
Als je pompoen verwerkt in een dessertje dan wordt deze bijna altijd begeleid door de bekende “pumpkin spice” (kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat en piment). Die kruidenmix klinkt je misschien wel bekend in de oren (denk maar aan de drankjes bij Starbucks). Een kruidenmix die iets typisch Amerikaans is maar helaas moeilijk hier in België te vinden is. Onze speculaaskruiden/koekkruiden zijn bijna identiek dus deze kan je daar perfect voor gebruiken. Of plan je nog een reisje naar USA, spring daar dan zeker eens een supermarkt binnen.
Tip :
>Ik maakte het deeg voor de taartjes zelf (een vast recept die nooit mislukt) maar je kan ook perfect bladerdeeg of kruimeldeeg uit de supermarkt gebruiken.
>Je kan 1 grote taart maken of kleine taartjes
Ingrediënten korst
- 120gr patisseriebloem
- 20gr amandelmeel
- 1 eierdooier
- 50gr poedersuiker
- 75gr (koude) margarine/boter (in blokjes)
- Extra : 1 taartvorm (+/- 22cm) of kleine vormpjes (+/- 8 a 10cm)
Ingrediënten vulling
- 200gr pompoenpuree (*)
- 100gr bruine suiker (cassonade)
- 1tl maizena
- 120gr melk
- 1 ei
- 1,5el speculaaskruiden/koekkruiden
- 50gr suiker
- Extra om te serveren : zuren room of slagroom
(*) Pompoenpuree maak je door blokjes pompoen te koken in water, eenmaal gaar afgieten en dan goed laten uitlekken. Je kan de gekookte blokjes pompoen ook terug in de kookpot doen en terug even op het vuur te zetten om zo al het water te laten verdampen. Pureer en laat volledig afkoelen.
Bereidingswijze
Begin met het maken van het deeg van de taart.
Doe de bloem met het amandelmeel en poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en meng even.
Voeg de blokjes koude boter toe en meng tot je kleine kruimels hebt.
Doe hierbij de eierdooier en meng tot een mooi stevig deeg. Als het nog iets te droog aanvoelt, voeg dan een heel klein beetje (1 a 2kl) water toe tot je een mooie deegbal krijgt.
Verpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30min of langer opstijven in de koelkast.
*
Rol het deeg uit, je kan dit het best doen tussen 2 vellen bakpapier. Verwijder de bovenste vel bakpapier en leg het deeg in de taartvorm. Duw goed aan zodat de hele taartvorm bedekt is. Snij het overtollige deeg weg.
Prik gaatjes in het deeg.
Zet de taart nog eerst 15min in de diepvries om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bak de bodem mooi goudbruin en gaar voor zo’n 20 a 25min.
Haal uit de oven en laat zo volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de korst hard worden. Ontvorm dan.
Voor de vulling.
Meng de pompoenpuree, bruine suiker, maizena, melk, ei en kruiden tot een glad papje.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Giet de vulling in de afgekoelde taart(jes).
Bak voor zo’n voor zo’n 20 a 30min. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Vlak voor het serveren, strooi de suiker over de taart(jes) en karameliseer met een brandertje. Serveer met wat zure room of slagroom
Smakelijk