Taart met gepocheerde peren en ricotta

De geuren, kleuren en smaken van de herfst in deze heerlijk eenvoudige taart met gepocheerde peren en ricotta. De peren worden gepocheerd in een chai kruidenmix die heerlijk is in combinatie met het krokante taartdeeg en de licht romige vulling op basis van ricotta

De geuren, kleuren en smaak van de herfst als je deze taart met gepocheerde peren en ricotta op tafel tovert. Een taartje bestaande uit een krokante “boterige” korst, een super simpele frisse ricotta vulling en als “pièce de résistance” kruidig gepocheerde peren. Een lekker simpel dessertje om van te genieten bij een lekker tasje koffie of thee.

Peren pocheren

De sterren van deze taart zijn de peren, die we gaan pocheren in een kruidig mengsel op basis van kaneel, kardemom, steranijs, sinaasappelsap en kruidnagel. Een kruidenmix die wat weg heeft van chai (ja het bekende Indiase drankje). Heb je chai thee in huis dan kan je deze ook perfect gebruiken. Gebruik dan 2 zakjes thee of doe de losse thee in een thee-ei. Meestal wordt er wijn gebruikt om peren in te pocheren, dat gaan we dus niet doen in dit receptje. Met gewoon vers sinaasappelsap, water en al de kruiden krijg je ook heel veel smaak in je peertjes waardoor ze ook volledig kindvriendelijk zijn!
Belangrijk bij pocheren, is dat je het kookvocht onder het kookpunt houdt anders ben je aan het koken.

De samenstelling

Voor de korst van de taart kan je zelf taartdeeg maken, ik hou het in dit receptje simpel met gewoon zelfgekocht deeg.
De vulling houden we ook lekker simpel door gewoon ricotta los te kloppen met wat suiker, vanille en wat zeste van sinaasappel. De ricotta kan je trouwens ook perfect vervangen door mascarpone.
De samenstelling van de taart kan je het best vlak voor het serveren doen, het vocht in de ricotta en de peertjes kan de korst ietwat wak maken. Elk element van dit taartje kan je makkelijk een dag op voorhand al voorbereiden. Super handig, toch?

De geuren, kleuren en smaken van de herfst in deze heerlijk eenvoudige taart met gepocheerde peren en ricotta. De peren worden gepocheerd in een chai kruidenmix die heerlijk is in combinatie met het krokante taartdeeg en de licht romige vulling op basis van ricotta
De geuren, kleuren en smaken van de herfst in deze heerlijk eenvoudige taart met gepocheerde peren en ricotta. De peren worden gepocheerd in een chai kruidenmix die heerlijk is in combinatie met het krokante taartdeeg en de licht romige vulling op basis van ricotta

Taart met gepocheerde peren en ricotta

De geuren, kleuren en smaken van de herfst in deze heerlijk eenvoudige taart met gepocheerde peren en ricotta. De peren worden gepocheerd in een chai kruidenmix die heerlijk is in combinatie met het krokante taartdeeg en de licht romige vulling op basis van ricotta
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • taartvorm +/- 22cm

Ingrediënten
  

Gepocheerde peren

  • 5 conference peren
  • 480 ml water
  • 240 ml sinaasappelsap (vers)
  • 200 gr suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstok
  • 1 steranijs
  • 3 kardemompeulen
  • 2 kruidnagels

Korst en vulling

  • 1 vel taartdeeg
  • 500 gr ricotta
  • 80 gr poedersuiker
  • 1 tl zeste van sinaasappel
  • 1/2 tl vanille essence

Instructies
 

  • Begin met het bakken van het taartdeeg.
    Beleg de taartvorm met het taartdeeg, duw goed aan en verwijder het overtollig deeg.
    Bak het taartdeeg mooi goudbruin in de oven.
    Haal uit de oven en laat volledig afkoelen
  • Voor de gepocheerde peren.
    Schil de peren, laat in z'n geheel, behoudt ook het steeltje en het klokhuis.
    Doe het water, sinaasappelsap, suiker, de zaadjes van de vanillestok (+ de lege vanillestok) en kruiden in een kookpot. Zet op een zacht vuurtje en breng tot net onder het kookpunt, niet laten koken. Roer even zodat de suiker kan oplossen.
    Leg de peren in de zoete "bouillon" en laat ze zo'n 20min zachtjes pocheren. Probeer de peren na zo'n 10min te draaien. Haal na 20min de kookpot van het vuur en laat de peren in de bouillon volledig afkoelen. Zo zullen ze de kruiden rustig kunnen opnemen.
  • Voor de ricotta vulling.
    Doe de ricotta in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop voor zo'n 2min zodat deze mooi romig en lucht wordt.
    Voeg dan de poedersuiker, zeste van sinaasappel en vanille essence toe. Mix nog even kort tot een mooi gladde vulling.
  • Vlak voor het serveren, vul je de korst met de ricotta en werk af met de gepocheerde peren en wat van de zoete bouillon. De zoete bouillon kan je er ook nog apart bij serveren.
    TIP voor het serveren van de gepocheerde peren > halveer ze, verwijder voorzicht het klokhuis en snij in plakjes.

Notities

TIP kruiden > Geen zin om deze allemaal in huis te halen.
Je kan ook zakjes chai thee gebruiken, leg er 2 in de zoete bouillon 
Trefwoord bakken, chai, dessert, eenvoudige taart, peren, ricotta, taart

Peren inspiratie?

Nog meer inspiratie nodig voor lekkere peren toetjes. Check dan zeker deze eens :
> Omgekeerde perencake met speculaasijs
> Perentaart met karamel
> Nutella-Perentaart

De geuren, kleuren en smaken van de herfst in deze heerlijk eenvoudige taart met gepocheerde peren en ricotta. De peren worden gepocheerd in een chai kruidenmix die heerlijk is in combinatie met het krokante taartdeeg en de licht romige vulling op basis van ricotta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.