De geuren, kleuren en smaak van de herfst als je deze taart met gepocheerde peren en ricotta op tafel tovert. Een taartje bestaande uit een krokante “boterige” korst, een super simpele frisse ricotta vulling en als “pièce de résistance” kruidig gepocheerde peren. Een lekker simpel dessertje om van te genieten bij een lekker tasje koffie of thee.
Peren pocheren
De sterren van deze taart zijn de peren, die we gaan pocheren in een kruidig mengsel op basis van kaneel, kardemom, steranijs, sinaasappelsap en kruidnagel. Een kruidenmix die wat weg heeft van chai (ja het bekende Indiase drankje). Heb je chai thee in huis dan kan je deze ook perfect gebruiken. Gebruik dan 2 zakjes thee of doe de losse thee in een thee-ei. Meestal wordt er wijn gebruikt om peren in te pocheren, dat gaan we dus niet doen in dit receptje. Met gewoon vers sinaasappelsap, water en al de kruiden krijg je ook heel veel smaak in je peertjes waardoor ze ook volledig kindvriendelijk zijn!
Belangrijk bij pocheren, is dat je het kookvocht onder het kookpunt houdt anders ben je aan het koken.
De samenstelling
Voor de korst van de taart kan je zelf taartdeeg maken, ik hou het in dit receptje simpel met gewoon zelfgekocht deeg.
De vulling houden we ook lekker simpel door gewoon ricotta los te kloppen met wat suiker, vanille en wat zeste van sinaasappel. De ricotta kan je trouwens ook perfect vervangen door mascarpone.
De samenstelling van de taart kan je het best vlak voor het serveren doen, het vocht in de ricotta en de peertjes kan de korst ietwat wak maken. Elk element van dit taartje kan je makkelijk een dag op voorhand al voorbereiden. Super handig, toch?
Taart met gepocheerde peren en ricotta
Equipment
- taartvorm +/- 22cm
Ingrediënten
Gepocheerde peren
- 5 conference peren
- 480 ml water
- 240 ml sinaasappelsap (vers)
- 200 gr suiker
- 1 vanillestokje
- 1 kaneelstok
- 1 steranijs
- 3 kardemompeulen
- 2 kruidnagels
Korst en vulling
- 1 vel taartdeeg
- 500 gr ricotta
- 80 gr poedersuiker
- 1 tl zeste van sinaasappel
- 1/2 tl vanille essence
Instructies
- Begin met het bakken van het taartdeeg.Beleg de taartvorm met het taartdeeg, duw goed aan en verwijder het overtollig deeg.Bak het taartdeeg mooi goudbruin in de oven.Haal uit de oven en laat volledig afkoelen
- Voor de gepocheerde peren.Schil de peren, laat in z'n geheel, behoudt ook het steeltje en het klokhuis.Doe het water, sinaasappelsap, suiker, de zaadjes van de vanillestok (+ de lege vanillestok) en kruiden in een kookpot. Zet op een zacht vuurtje en breng tot net onder het kookpunt, niet laten koken. Roer even zodat de suiker kan oplossen.Leg de peren in de zoete "bouillon" en laat ze zo'n 20min zachtjes pocheren. Probeer de peren na zo'n 10min te draaien. Haal na 20min de kookpot van het vuur en laat de peren in de bouillon volledig afkoelen. Zo zullen ze de kruiden rustig kunnen opnemen.
- Voor de ricotta vulling.Doe de ricotta in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop voor zo'n 2min zodat deze mooi romig en lucht wordt.Voeg dan de poedersuiker, zeste van sinaasappel en vanille essence toe. Mix nog even kort tot een mooi gladde vulling.
- Vlak voor het serveren, vul je de korst met de ricotta en werk af met de gepocheerde peren en wat van de zoete bouillon. De zoete bouillon kan je er ook nog apart bij serveren.TIP voor het serveren van de gepocheerde peren > halveer ze, verwijder voorzicht het klokhuis en snij in plakjes.
Notities
Je kan ook zakjes chai thee gebruiken, leg er 2 in de zoete bouillon
Peren inspiratie?
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere peren toetjes. Check dan zeker deze eens :
> Omgekeerde perencake met speculaasijs
> Perentaart met karamel
> Nutella-Perentaart