Perentaart met karamel dat is “heaven on a plate” en perfect om van te smullen tijdens een herfstig weekendje! Elk onderdeel van dit taartje is gewoon zo yummie! Het begint bij de krokante boterige korst, ik maakte deze zelf als je een keukenmachine hebt is dit echt klaar in no-time. Gewoon alle ingrediënten mengen tot een mooie deegbal. Natuurlijk kan je het ook lekker makkelijk houden en taartdeeg van de winkel meebrengen.
De vulling bestaat uit lekkere Belgische conference peren die een kruidig laagje krijgen van kaneel, kardemom en gember. En de piece de resistance die karamel, een echte boterkaramel met een snuifje zout. Oh hell yeah!
Ingrediënten korst
- 65gr amandelmeel
- 100gr suiker + extra
- 1kl zout
- 625gr patisseriebloem
- 450gr (koude) margarine/boter
- 4 eierdooiers + 1ei
- 120ml (ijskoud) water
- Snuifje kaneel
Extra : taartvorm +/- 25cm
Ingrediënten karamel
- 200gr suiker
- 60ml water
- 110gr margarine/boter
- 120ml room
- 1tl vanille essence
- snuifje grof zeezout
Ingrediënten vulling
- 1kg (conference peren)
- 3el bloem
- 3el suiker
- 1/2 citroen
- 1/2tl kaneel
- snuifje kardemompoeder
- snuifje gemberpoeder
- 3el amandelpoeder
Bereidingswijze
Begin met het maken van het deeg :Meng de bloem, suiker, amandelmeel, snuifje kaneel en zout.Voeg de blokjes boter toe en meng/kneed tot kleine kruimeltjes.Meng het ijswater met de 4 eierdooiers en voeg toe aan het mengsel met droge ingredienten.Meng tot een mooi ietwat plakkerig deeg.Verpak in plasticfolie en laat minstens 30min opstijven in de ijskast.
Ondertussen kan je de karamel maken.
Doe de suiker en water in een kookpot en breng zachtjes aan de kook zodat de suiker kan oplossen. Roer af en toe
Als de suiker in het water is opgelost, voeg de margarine/boter toe. Roer tot de margarine/boter is gesmolten.
Laat nu zachtjes koken tot de karamel mooi goudbruin is. Dit kan 10 a 12min duren. Roer niet en pas of want dit wordt heel heet.
Als de karamel mooi goudbruin is, haal dan van het vuur.
Voeg de room toe en roer goed tot een mooie gladde massa. Opgelet! Als je de room toevoegt, zal de karamel beginnen borrelen.
Voeg op het laatste de vanille essence en grof zeezout toe. Meng goed en laat ietwat afkoelen.
Voor de vulling, schil de peren, verwijder het klokhuis en snij in kwarten.
Meng de peren met het sap van de halve citroen, bloem, suiker, kaneel, kardemompoeder en gemberpoeder.
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Rol het deeg uit (dit gaat het makkelijkst tussen 2 vellen bakpapier) tot een grote ronde lap (max 0,5cm dikte) en leg in de bakvorm. Duw voorzichtig aan en snij het overtollige deeg weg. Met het overtollige deeg kan je de taart nog afwerken.
Verdeel het amandelmeel over de bodem van de taart.
Verdeel de peren over de taartvorm.
Lepel ongeveer 5 a 6el van de karamel over de peren.
Nu kan je eventueel van het resterende deeg lange reepjes snijden en de taart bovenaan mee afwerken.
Kluts het resterende ei los en wrijf hiermee het deeg bovenaan in.
Bak de taart eerst 15min op 220 graden.
Verlaag de temperatuur dan naar 180 graden en bak nog eens 25 a 30min.
Haal de taart uit de oven. Je kan ofwel de taart helemaal laten afkoelen of lauw serveren.
Serveer de taart met een bolletjes ijs of opgeklopte room met de resterende karamel.
Smakelijk!
Tip > Je kan het deeg al makkelijk een paar dagen op voorhand maken en bewaren in de koelkast. Bij gebruik, laat 20min op kamertemperatuur komen zodat je het deeg makkelijk kan uitrollen.
+
De karamel kan je ook al een dag op voorhand maken. Bij het afkoelen zal de karamel stevig worden. Verwarm hem dan terug even op een zacht vuurtje.