Met eenpansgerechtje in je weekmenu scoor je nu eenmaal altijd.
Ik zal je nog meer vertellen, dit vegetarisch stoofpotje met rijst wordt een topper op jouw weekmenu. Een super easy veggie receptje bomvol smaak, pit, power en ook nog eens 100% “meal prep proof”. Kortom dit gerechtje heeft het gewoon allemaal en je kan er zelf nog volop extraatjes aan gaan toevoegen.
Meal preppen is life !
Dit soort gerechtjes is ideaal om op zondagnamiddag te maken om daarmee je weekmenu op maandag en dinsdag te vullen. Meal preppen, noemen we dit en waar ik echt super fan van ben. Ik hou van lijstjes en goed plannen, sommige gruwelen er van, I love it. Tijdens de week begin ik al rustig te denken over wat we komende week op het menu gaan zetten, op mijn gemakje mijn boodschappenlijstje maken. Zo kan ik ook rustig checken wat er nog in mijn diepvries zit of in mijn kasten of koelkast om zo ook niets verloren te laten gaan. Stoofpotjes, ovenschotels en pasta’s zijn de ideale meal prep receptjes en daar kan je nu eens eindeloos mee variëren.
Als je zo een zondagnamiddag gaat meal preppen is het natuurlijk ook belangrijk om 1 of 2 (grote) ovenschalen te hebben en enkele goed sluitbare vershoudbakjes (in verschillende formaten).
Wat zit er allemaal in?
Tot zo ver mijn meal prep tips, geloof mij echt het proberen waard!
Laten we het nu eens hebben over dit zalige stoofpotje. Ui, look, aubergine en paprika’s dat is alvast de basis. Natuurlijk kan je hier nog extra groentjes aan gaan toevoegen zoals courgette of tomaten.
Deze gaan we op smaak brengen met wat komijn- en korianderpoeder, dit zijn 2 kruiden die je naar mijn mening standaard in huis dient te hebben. Daarbij komt nog een smaakmaker waar ik het afgelopen jaar echt verzot op ben geworden namelijk harissa ofwel een chilipasta afkomstig uit Tunesië maar tegenwoordig makkelijk te vinden in onze supermarkten.
De rijst gaart in de Harissa-tomaten-bouillon saus en zal het meeste vocht gaan opnemen. Kortom het resultaat is een heerlijk, smaakvol stoofpotje.
Voor de “Meat lovers”
Zit je net zoals mij met een serieuze vleeseter in huis, dan kan je er perfect apart een stukje vlees bij bakken. Of verwerk het meteen in het stoofpotje met bijvoorbeeld gehakt of blokjes kip. Bak deze dan eerst alvorens de groenten in de stoofpot gaan, schep het gebakken vlees dan even uit de pot en stoof dan de groenten aan.
Vegetarisch stoofpotje met rijst
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 aubergine
- 2 paprika's
- 2 teentjes look
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl korianderpoeder
- 250 gr rijst
- 2 el harissa
- 250 gr passata
- 500 ml bouillon
- 1 citroen
- 1 handvol pijnboompitten (geroosterd)
- 150 gr feta
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Pel de ui en hak fijn.Snij de aubergine in kleine blokjes.Halveer de paprika's, verwijder de zaadjes en zaadlijsten, snij in kleine blokjes.Pel de look en hak fijn.
- Verhit een stoofpot met een scheut olijfolieStoof hierin de ui eerst mooi glazig voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig zodat de ui niet te bruin wordt.Voeg de blokjes aubergine toe en bak voor zo'n 4min. Roer regelmatig en voeg eventueel nog wat olijfolie toe aangezien deze veel vocht opslorpen.Voeg de look, paprika, komijnpoeder en korianderpoeder toe. Roer goed en laat 1min mee bakken. Doe hierbij de rijst, roer even en laat zo'n 1min mee bakken.Voeg nu de harissa, passata en bouillon toe. Roer goed, breng aan de kook en laat dan zo'n 25 a 30min zachtjes sudderen tot de rijst mooi gaar is en het meeste vocht heeft opgenomen. Als het stoofpotje te droog wordt tijdens het garen, voeg dan een beetje water toe of wat passata.
- Als de rijst gaar is, haal het stoofpotje van het vuur.Breng op smaak met wat citroensap, peper en zout.Werk het stoofpotje af met de pijnboompitten en verbrokkelde feta.Serveer directSmakelijk