Een wortelcake uit de stoomoven, klinkt misschien vreemd maar wow wow wow! Het was voor mezelf ook een experimentje, had er totaal geen verwachtingen bij en ik ben zeer aangenaam verrast. Zo smeuïg, totaal niet droog, zo veel smaak … een resultaat dat je nooit zal krijgen in een klassieke heteluchtoven. Mijn AEG Steampro combi stoomoven heeft mij weer eens verbaasd, deze cake was zeker niet mijn laatste op de “stoomfunctie”.
“Stomen dat is alleen voor groenten“, zo dacht ik er over voor ik de AEG SteamPro in mijn keuken had. Stomen is enkel voor het bereiden van groenten en is vrij smaakloos. Een onterecht vooroordeel, shame on me!
Ondertussen weet ik wel beter 😃. Groenten, vis, vlees, deegwaren, eitjes, baksels … alles kan gewoon! Dankzij de stoom zullen je ingrediënten hun smaak behouden iets wat je totaal niet hebt bij het gewoon koken. Alle smaak, vitamines en mineralen blijven intact. Bovendien is het ook zo veel makkelijker, je zet alles in de stoomoven en je hoeft er niet meer naar om te kijken tot het gaar is. In tegenstelling tot gewoon koken, continu zien of het water niet overkookt en checken of het gaar is.
Ja, ik ben “stomige” fan!
Het handige aan de AEG Steampro vind ik dat je naast de klassieke hetelucht en het stomen ook nog een combinatie van beide hebt namelijk koken met vocht. In deze functie kan je kiezen tussen koken/bakken met weinig, medium en veel vocht. Een functie waar ik echt fan van ben. Om eerlijk te zijn, ik gebruik amper nog de hetelucht functie en kies bijna altijd voor de “koken met vocht” functie. Voor al m’n baksels gebruik ik tegenwoordig de “weinig vocht” functie, dat beetje vocht doet een wereld van verschil aan je cake, taart of brood (niet meer droog, krokant korst, beter rijzen). Ook stoofpotjes en ovenschotels kan je bereiden op deze functie. Ter info, dit programma combineert hetelucht met 25% vocht, de max. temperatuur is 230 graden.
Met het “medium” programma is ideaal voor grote stukken vlees, gevogelte, stoofpotjes en ovenschotels. Hierbij wordt hetelucht gecombineerd met 50% vocht en een max. temperatuur van 200 graden.
Daarnaast heb je nog de “veel vocht” functie, hiermee voeg je hetelucht en 75% vocht toe en is er een max. temperatuur van 130 graden. Dit programma is ideaal voor puddings, flans, vis en terrines.
Hoe maak je deze wortelcake uit de stoomoven
Het deeg van deze wortelcake is klaar in een mum van tijd.
Je begint met de eitjes en kandijsuiker bleek en romig te kloppen voor zo’n 5min. Vervolgens giet je er er de olijfolie bij en mix je goed door.
Nu schep je er in porties de bloem met speculaaskruiden bij en als laatste de geraspte wortelen, rozijnen en pecannoten.
Schep het deeg in één cakevorm of gebruik muffinvormpjes zoals ik heb gedaan. Dek de vorm af met aluminiumfolie en stoom de wortelcake(jes) zo’n 30min a 40min (afhankelijk van de grootte van de vorm) mooi gaar en goudbruin.
Serveer de wortelcake lauw met een zalige roomkaascrème. Smullen gegarandeerd!
Tips en vragen voor het maken van deze wortelcake uit de stoomoven
- Kan ik deze wortelcake ook bakken met combi hetelucht-stomen? Ja, dit kan perfect. Ik bak tegenwoordig al mijn cakes, taarten en broden op deze stand.
- Kan je nog andere cakes bereiden in de stoomoven? Je kan zowat elke kan garen in de stoomoven. Probeer zeker ook eens deze zalige chocoladecake van Bart van Roeckies World.
Wortelcake uit de stoomoven
Equipment
- Cakevorm of muffinbakvorm
Ingrediënten
Wortelcake uit de stoomoven
- 130 gr zelfrijzende bloem
- 1 tl speculaaskruiden (of koekkruiden)
- 2 eieren
- 125 gr kandijsuiker
- 140 ml olijfolie
- 1/2 tl vanille essence
- 150 gr wortelen (fijn geraspt)
- 70 gr pecannoten (of andere noten) – grof gehakt
- 75 gr rozijnen
Roomkaascrème
- 200 gr roomkaas (type Philadelphia)
- 80 ml room
- 1 el poedersuiker
- 1/2 tl vanille essence
Instructies
Wortelcake uit de stoomoven
- Verwarm je stoomoven voor (99 graden)Beleg de bodem van je cakevorm met bakpapier en vet de zijkanten goed. Gebruik je een muffinbakvorm, vet deze dan goed in.
- Meng de bloem met de speculaaskruiden en zet even opzij.
- Doe de eieren en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop bleek en romig voor zo'n 5min.Giet hierbij de olijfolie en mix goed door.Voeg vervolgens in porties het bloem-kruiden mengsel en mix tot een glad.Als laatste voeg je de fijngeraspte wortelen, pecannoten en rozijnen toe. Meng nog even goed. Giet het deeg in de cakevorm of muffinbakvorm en dek af met aluminiumfolie en stoom de cake(jes) mooi gaar en goudbruin in de stoomoven. Reken op zo'n 25 a 30min voor de kleine cakejes en zo'n 45min voor 1 grote cake.Haal uit de oven en laat zo'n 5min afkoelen alvorens te ontvormen
Roomkaascrème
- Doe alle ingrediënten in een mengkom van je keukenmachine en klop tot een mooi gladde crème
- Serveer de wortelcake met wat roomkaascrème.Tip > de cake is op zijn best als is nog wat warm/lauw isSmakelijk