Is het feest? Valt er iets te vieren?
Ja, deze brownie taart met bramen mousse ziet er enorm feestelijk uit, zo proeft ze trouwens ook. Maar er valt niets te vieren, geen verjaardag, geen huwelijksaankondiging … Elke gewone zaterdag verdient toch ook een mooi taartje waar je eindeloos lang van kan genieten en smullen. Een taartje dat er misschien complex uitziet met de bollen bramen mousse maar geloof mij iedereen kan dit taartje maken en ik geef je maar al te graag wat tips en eventueel alternatieven voor een showstopper!
Chocolate heaven
Laten we bij het begin beginnen. Het begin is die brownie, een ware “chocolate heaven” voor iedere chocoholic. Rijkelijk, smeuïg en onweerstaanbaar lekker en met lekkere bite door de hazelnoten die we gaan toevoegen. De brownie wordt gemaakt volgens het klassieke recept bestaande uit pure chocolade, boter, suiker, eieren, bloem en cacaopoeder. Heb je zelf een succes recept, dan kan je die daarvoor ook perfect gebruiken.
De afwerking
Bovenop die brownie, komt een lekker frisse mousse van bramen.
De mousse heb ik laten opstijven in mijn nieuwe halve bollen bakvormen, die ik al even in huis had maar nog nooit gebruikt. Typisch ik 😀
“Elien, moet ik nu ook die halve bollen gaan aanschaffen om dit taartje te maken?”. Nee totaal niet, ik vind ze er zo super leuk uitzien maar ik heb ook een heel makkelijk alternatief die er even mooi gaat uitzien.
Hoe je dat gaat doen? Heel simpel :
1. Je neemt dezelfde springvorm waarin je de brownie hebt gebakken.
2. Beleg de zijkanten van de springvorm opnieuw met bakpapier.
3. Zet deze bakvorm op je serveerbord
4. Snij de brownie eventueel bovenaan wat bij zodat ie mooi egaal is en leg de brownie in de springvorm. Zorg dat je springvorm sluit.
5. Giet de mousse van bramen na het maken over de brownie en laat opstijven in de koelkast.
Zo krijg je een mooie taart met laagjes, werk ze bovenaan nog af met wat verse bramen en je hebt een super mooi taart!
Ook interesse voor de halve bollen bakvorm? Ik kocht deze op Bouwhuis.com daar heb je ze in alle formaten.
Brownie taart met bramen mousse
Equipment
- Springvorm (+/- 22cm)
- Optioneel : halve bollen siliconen bakvorm
Ingrediënten
Brownies
- 75 gr hazelnoten gepeld
- 200 gr pure chocolade
- 300 gr boter
- 275 gr patisseriebloem
- 4 el cacaopoeder (ongezoet)
- 1 tl bakpoeder
- 340 gr suiker
- 4 eieren
- 2 tl vanille essence
Bramen mousse
- 5 blaadjes gelatine (ik gebruik Dr. Oetker)
- 600 gr bramen (vers of diepvries) + extra om af te werken
- 75 gr suiker
- 1 limoen (sap & zeste)
- 2 tl vanille essence
- 500 ml room
Instructies
Brownies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Beleg de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier.
- Rooster de hazelnoten mooi goudbruin in de pan.Laat dan ietwat afkoelen en hak grof.
- Breek de chocolade in kleinere stukjes en snij de boter in blokjes.Smelt de chocolade en boter samen au bain-marie. Roer af en toe zodat je een mooi gladde saus krijgt.Eenmaal gesmolten haal van het vuur.
- Meng de bloem met het cacaopoeder en bakpoeder. Zet even opzij
- Doe de eieren, suiker en vanille essence in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop deze luchtig, bleek en schuimig (zo'n 3 a 4min).Giet hierbij het mengsel van gesmolten chocolade en suiker gevolgd door het bloem-cacao mengsel. Meng goed tot een mooie egale massa, mix ook niet te lang (anders sla je er alle lucht uit). Voeg op het laatste ook de hazelnoten toe. Giet het deeg in de bakvorm en bak de brownietaart voor zo'n 40min.De brownie mag nog een beetje smeuig zijn binnen. Haal uit de oven, laat eerst 15min afkoelen in de bakvorm, ontvorm voorzichtig en laat verder volledig afkoelen op een rooster.
Bramen mousse
- Week de blaadjes gelatine in koud water
- Doe bramen, suiker, sap van limoen en zeste van limoen en vanille essence in een kookpotje. Breng rustig aan de kook, roer af en toe zodat de suiker kan oplossen. Laat zo'n 10min zachtjes sudderen. Haal dan door een zeef en vang het sap op. Duw goed aan met een lepel voor al het sap eruit te krijgen.Doe het opgevangen sap terug in het kookpotje, breng aan de kook, haal van het vuur en voeg de uitgewrongen gelatine toe. Roer goed zodat de blaadjes kunnen smelten.Laat dit eerst ietwat op kamertemperatuur komen. Klop dan de room op.(Klop de room niet te stijf anders zal het moeilijk worden om te mengen)Giet het bramensap bij de opgeklopte room, spatel dit tot een mooi glad mengsel.Meng niet te lang anders roer je er alle lucht uit. Giet deze bramen mousse in de vormpjes of zoals hierboven vermeld in de springvorm bovenop de brownie. Laat minstens 3h of langer opstijven in de koelkast
- Vlak voor het serveren (als je werkt met de halve bollen)Werk de brownie taart af met de halve bollen met de mousse.Decoreer de taart met nog extra bramen.Smakelijk
ik vond een geweldige zomerse dessert om bij groot bezoek te geven