Ovenschotels … een heerlijke must tijdens de herfst- en wintermaanden. Alleja, ik zet ze het hele jaar door op het menu 😀 , echter na zo’n koude herfstige of winterse dag smaakt ie toch nog iets beter. Ovenschotels staan hier heel vaak op het menu, ik heb er echter wel een serieuze “haat-liefde relatie” mee omdat ze “de hel” zijn om te fotograferen. Het perfectionistisch kantje in mezelf komt dan in mij naar boven, maar deze keer heb ik dit even naast mij neer gelegd want deze ovenschotel met zalm en prei moest ik gewoon met jullie delen. Ja, ze is echt goed, onweerstaanbaar lekker en ook nog eens super simpel om te maken.
Wat zit er allemaal in?
Wat heb ik nu allemaal in deze ovenschotel gestoken?
Het bovenste laagje bestaat uit dunne plakjes aardappel met daaronder stukjes zalmfilet. Het onderste laagje is wat deze ovenschotel zo lekker maakt. Een laagje dat bestaat uit prei, spinazie en mascarpone. Kan het nog simpeler? Voor dit laagje start je met het kort aanstoven van de prei, daar voeg je spinazie aan toe om te laten slinken gevolgd door mascarpone, een bouillonblokje en water. Kort laten sudderen en de ovenschotel is klaar om samengesteld te worden.
Ik zeg het nog eens … kan het nog simpeler? 😀
Meal preppen?
Wat een ovenschotel zo handig maakt, is dat je ze meestal kan meal preppen. Deze dus ook.
Je kan de prei-spinazie-mascarpone saus al makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand maken en afgedekt bewaren in de koelkast.
Op de dag dat je deze ovenschotel wilt serveren, verwarm je de saus even kort terug op om ze terug wat lopender te maken. Voeg eventueel wat extra water toe. Schep de saus in een ovenschaal, leg hierin stukjes zalmfilet en bedek met plakjes aardappel. Ook de aardappelplakjes kan je best op de dag zelf snijden om verkleuren te voorkomen en je hoeft ze niet per se te schillen eerst.
TIPS :
*Je kan verse zalm gebruiken of diepvries zalm. Gebruik je diepvries zalm dan hoef je deze niet eerst te ontdooien. De gaartijd zal iets langer zijn.
*Geen fan van zalm, je kan dit perfect met eender welke vis maken.
*Ik koos voor de combinatie prei en spinazie, je kan hier zelf mee spelen. Je zou erwtjes, bloemkool, broccoli, etc kunnen toevoegen.
*De mascarpone kan je ook vervangen door ricotta
Ovenschotel met zalm en prei
Ingrediënten
- 3 stokken prei
- 300 gr spinazie
- 400 gr mascarpone
- 1 blokje bouillon
- 100 ml kokend water
- 4 porties zalmfilet
- 3 (grote) aardappelen
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Mak de preien schoon, halveer ze en snij in dunne plakjes.Verhit een stoofpot met een scheutje olijfolie.Stoof hierin de prei voor zo'n 4 a 5min, de prei mag nog een beet hebben.Voeg de spinazie toe en laat slinken.Eenmaal deze geslonken is, voeg de mascarpone toe en laat smelten. Roer goed.Voeg dan het bouillon blokje toe samen met het water. Laat zo'n 8 a 10min zachtje sudderen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.Snij de aardappelen in dunne plakjes.Schep de groente-mascarpone saus in een ovenschaal, leg hierin de zalm en duw een beetje in de saus. (Je kan de zalm in kleinere stukken snijden maar hoeft niet.)Bedek alles met de schijfjes aardappel, wrijf deze in met wat olijfolie en kruid met peper en zout.Bak de ovenschotel zo'n 30min in de oven tot de aardappeltjes mooi gaar en lichtbruin gebakken zijn. Serveer direct.Smakelijk
Zalig recept, echt verwarmende comfortfood! Ik kies volgende keer eens voor combi zalm en kabeljauw omdat de kids meer liefhebber zijn van witte vis
Ik hou van je stijl, ook hoe de recepten mooi uitgeschreven zijn!
Gisteren gemaakt en super lekker gewoon
Thanks
Gisteren gemaakt en is fantastisch van smaak en hee makkelijk te maken
Deze ovenschotel is zo lekker en ook enorm makkelijk te maken!
Gaan we nog maken
Heel lekker en fijn om door de week te maken, qua werk valt het reuze mee. Wat ik de volgende keer niet zal doen is er het water aan toevoegen, het was echt te loperig. Dankjewel om het recept te delen!