We kennen allemaal de klassieke oranje pompoen of de butternut. De spaghettipompoen of in het Engels “Spaghetti squash” is misschien een iets minder bekende soort, toch is dit een toppertje dat je eens geprobeerd moet hebben. Eenmaal de pompoen gaar is, is ie heel draderig en lijkt deze op spaghetti, die zowel glutenvrij als koolhydraatarm is. Ik kan alleen maar zeggen, ga op zoek naar deze veelzijdige pompoen en maak dit receptje voor gevulde spaghettipompoen met bolognesesaus.
Ook als is de spaghetti squash een nog vrij onbekende pompoensoort bij het grote publiek, in de supermark of groentewinkel zie je hem steeds vaker. Ik heb het geluk dat ik gewoon mijn moestuin moet inwandelen om er eentje op de kop te tikken. Dus heb je zelf een moestuintje, je weet wat je volgend jaar zeker moet zaaien š
Ik vulde de spaghettipompoen met een bolognesesaus. EĆ©n van de bekendste sauzen die er bestaan en waarvan er eindeloos vele versies van zijn. Elk huishouden heeft zijn eigen succes recept of misschien is er “secret” familierecept. Je kan deze natuurlijk ook gebruiken in dit gerechtje.
Zelf heb ik geen standaard bolognesesaus recept, ik speel altijd met de ingrediĆ«nten die ik in huis heb. Het receptuur dat ik vandaag met jullie deel, is eigenlijk een “restjes” saus die enorm in de smaak is gevallen.
Hoe maak je deze gevulde spaghettipompoen met bolognesesaus
Je hebt eigenlijk 2 opties ofwel maak je de saus terwijl de pompoen in de oven aan het garen is. Ofwel maak je de saus al een dag (of dagen) op voorhand dan hoef je enkel op de dag zelf de pompoen nog te garen, vullen met de saus en nog even bakken.
Mijn voorkeur is dat je de saus al een dag of een paar dagen op voorhand maakt. De saus wordt lekkerder met een nachtje(s) te staan.
Zoals al gezegd, de saus was een samenraapsel van ingrediĆ«nten in de koelkast en diepvries. Qua groenten gebruikte ik een rijke mix van ui, look, chilipepertje, courgette, paprika, venkel en tomaten uit blik. Uit de diepvries vist ik nog wat chipolataworstjes, deze liet ik ontdooien en duwde “toefjes” gehakt uit de worstjes. Zo krijg je eigenlijk kleine gemakkelijke gehaktballetjes in je saus. Natuurlijk kan je het gehakt ook fijn rul bakken.
De bereiding van de pompoen is super easy en heb je zelf weinig werk aan. Halveer de spaghettipompoen en verwijder de pitten. Leg beide helften op een beklede bakplaat. Wrijf de pompoen in met wat olijfolie en kruid goed met peper en zout. Draai de pompoen helften met het snijvlak op de bakplaat en bak zo’n 40 a 45min in de oven tot deze mooi gaar zijn.
Haal vervolgens uit de oven en met behulp van een vork schraap je het vruchtvlees zo komen de draadjes ofwel de ‘spaghetti’ tevoorschijn.
Vul de pompoen met de bolognesesaus, verdeel er wat plakjes mozzarella over en zet nog even onder de ovengrill zodat de kaas kan smelten.
Tips & vragen voor het maken van deze gevulde spaghettipompoen met bolognesesaus
- Kan ik ook een andere pompoensoort gebruiken? Je kan ook een butternut gebruiken, natuurlijk zal deze niet “draderig” zijn na het bakken. De bereiding van de pompoen is net hetzelfde namelijk : halveren (eventueel bij een grote in kwarten zijn), insmeren met olijfolie en kruiden met peper en zout. Vervolgens gaar je hem in de oven. Reken op iets meer tijd om deze te garen aangezien een butternut iets vaster is qua structuur.
- Kunnen we ook andere groenten gebruiken ipv pompoen? Tomaten, courgette, paprika of aubergines … verschillende opties mogelijk om te vullen met deze bolognesesaus. Je kan dan eventueel nog wat gekookte pasta toevoegen aan de saus.
- Waarmee kan ik de spaghettipompoen nog vullen? Hier kan je volop mee gaan spelen. Bijvoorbeeld Pasta Pesto Kip is ook heerlijk. Hiervoor meng je gebakken stukjes kip met wat pesto, verse kerstomaatjes en mozzarella. Vul daarmee de gegaarde spaghettipompoen en zet nog even in de oven zodat de kaas kan smelten
- Kan ik dit receptje ook 100% vegetarisch maken? Ja, laat het gehakt gewoon weg in de bolognesesaus of vervang door vegetarisch gehakt.
- Kunnen we dit gerechtje ook meal preppen? De saus kan je makkelijk een paar dagen op voorhand al maken en bewaren in de koelkast of invriezen. Het garen/bakken van de pompoen dien je op de dag zelf te doen.
- TIP! Verdubbel of verdrievoudig het recept voor de saus, vries de resterende saus in porties in. Zo heb je altijd een lekkere voedzame saus bij de hand;
Gevulde spaghettipompoen met bolognesesaus
Ingrediƫnten
- 1 ui
- 3 teentjes look
- 1 kleine venkel
- 1/2 rode chili
- 5 worsten/chipolata's (of 500gr gehakt)
- 1 paprika
- 1 courgette
- 400 gr tomatenblokjes (blik)
- 400 gr passata
- 250 ml bouillon (kip of groente)
- 1 tl suiker
- 1 el oregano
- 2 spaghettipompoenen
- Olijfolie
- Peper en zout
- 200 gr mozzarella
Instructies
Bolognesesaus
- Begin eerst met alle groenten te snijden.Pel de ui en look en hak fijn. Verwijder het buitenste blad en het harde onderste deel van de venkel, snij in kleine blokjes.Hak de rode chili fijn.Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika, snij in kleine blokjes. Snij de courgette in fijne blokjes
- Verhit een ruime stoofpot met een scheut olijfolie.Fruit hierin de ui en venkel eerst mooi glazig aan voor zo'n 5 a 6min. Roer regelmatig en laat niet bruin wordenVoeg vervolgens de chili en look toe, roer even en laat 1min mee bakken.Duw vervolgens toefjes gehakt uit de worsten/chipolata's zo krijg je kleine (lange) gehaktballetjes. Je kan deze zo laten en laat de balletjes wat mee bakken of duw de balletjes met vork plat en bak rul zoals gehakt. Ik vind het wel leuk en lekker dat dit kleine balletjes blijven. Voeg dan de paprika en venkel toe, en laat nog eens zo'n 3min mee bakken. Giet dan de tomatenblokjes, passata, bouillon bij in de stoofpot samen met de suiker, oregano en snuifje zout. Meng goed en laat minstens 1h (mag ook langer, des te langer des te meer smaak) zachtjes sudderen.
Gevulde spaghettipompoen
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier. Halveer de pompoenen, verwijder de pitten en draden. Dit gaat heel makkelijk met behulp van een ijsschep. Wrijf het vruchtvlees in met olijfolie en kruid goed met peper en zout.Draai de pompoenen en leg met het snijvlak op de beklede bakplaat. Bak de pompoenen zo voor zo'n 45 a 50min in de oven tot ze gaar zijn.
- Haal de pompoenen vervolgens uit de oven, draai ze om en schraap het vruchtvlees met een vork. Nu komen de sliertjes tevoorschijn. Laat de sliertjes in de pompoen.Vul de pompoen verder op met de bolognesesaus. Je zal hiervoor niet alle saus moeten gebruiken. De rest van de saus kan je invriezen (eerst wel laten afkoelen).Beleg nog even met plakjes mozzarellaZet nog even onder de ovengrill zodat de kaas kan smelten en lichten kan kleuren.
- Serveer directSmakelijk
Fan van pompoen, check dan zeker ook even deze receptjes :
> Oosters stoofpotje met pompoenpuree
> Pompoen pannenkoeken
> Pompoenrisotto met spek en geitenkaas
> Pasta met pompoensaus
> Panna Cotta met pompoen
Was echt top!!
Weinig werk, snel klaar en gewoon super lekker
Mercikes