Pompoencake met mascarpone

Weekend, dat is tijd om te bakken en we gaan bakken met pompoen. Deze pompoencake met mascarpone proeft helemaal naar de herfst dankzij de heerlijke Pumpkin Spice en een vleugje koffie. Deze cake ziet er spectaculair uit, hij is heel eenvoudig en snel te maken.
Naar recept gaan

Als je moestuin bomvol pompoenen staat, dan doe je wel eens gekke dingen. Alhoewel gek … 😁. In onze contreien zijn zoete pompoen recepten nog iets onbekend, spijtig eigenlijk. In Amerika bakken ze al eeuwenlang zoetigheden met deze oranje kastaar zoals een “Pumpkin Pie”. Zelf ben ik ook al een tijdje helemaal overstag gegaan want pompoen in combinatie met de bekende “Pumpkin Spice” dat brengt herfstige magie op je bord.
Die magie vind je ook helemaal terug in deze heerlijke pompoencake met mascarpone en als verrassing zal je ook nog stukjes stroopwafel proeven.

Deze pompoencake ziet er misschien spectaculair uit, geloof mij ze is echt niet moeilijk om te maken. Het is een gewone simpele cake bakken met daarin pompoenpuree verwerkt en natuurlijk ook de bekende “Pumpkin Spice”. Heb je deze kruidenmix niet, is trouwens iets typisch Amerikaans en is ietwat moeilijk hier te vinden, je kan ook perfect koek- of speculaaskruiden gebruiken. Verder zal je ook een kleine toets van koffie proeven.

Na het bakken en afkoelen wordt deze kruidige cake gevuld en ingesmeerd met een eenvoudige en snelle mascarponecrème. Een crème die ik heel vaak gebruik want hij is snel en eenvoudig te maken en is veel lichter en frisser dan een klassieke botercrème.

Weekend, dat is tijd om te bakken en we gaan bakken met pompoen. Deze pompoencake met mascarpone proeft helemaal naar de herfst dankzij de heerlijke Pumpkin Spice en een vleugje koffie. Deze cake ziet er spectaculair uit, hij is heel eenvoudig en snel te maken.

Hoe bereid je deze pompoencake met mascarpone

Het is belangrijk wanneer je deze pompoencake gaat maken is dat je pompoenpuree hebt en dat deze koud is. Je kan pompoenpuree makkelijk een paar dagen op voorhand maken en koel bewaren of vries in porties in. Je kan deze dan altijd uithalen of nu voor te bakken is of om in een puree of saus te verwerken.

Belangrijk is om de bodem en zijkanten van je bakvorm(en) te bekleden met bakpapier om je cake makkelijk te ontvormen.
Vervolgens begin je met de eitjes en kandijsuiker luchtig en romig te mixen voor zo’n 4 a 5min. Het mengsel dient bleek en luchtig te zijn.
Vervolgens giet je hierbij gesmolten boter en de pompoenpuree, mix kort.
Als laatste voeg je de bloem met de kruiden toe. Meer is het niet.
Giet het deeg in de bakvorm(en) en bakken voor zo’n 30 a 45min (hangt af van de grootte van je bakvorm).

Weekend, dat is tijd om te bakken en we gaan bakken met pompoen. Deze pompoencake met mascarpone proeft helemaal naar de herfst dankzij de heerlijke Pumpkin Spice en een vleugje koffie. Deze cake ziet er spectaculair uit, hij is heel eenvoudig en snel te maken.
Weekend, dat is tijd om te bakken en we gaan bakken met pompoen. Deze pompoencake met mascarpone proeft helemaal naar de herfst dankzij de heerlijke Pumpkin Spice en een vleugje koffie. Deze cake ziet er spectaculair uit, hij is heel eenvoudig en snel te maken.

Tips & Vragen voor het maken van deze pompoencake met mascarpone

  • Dien ik de pompoenpuree zelf te maken? Of kan je deze ook kopen? Pompoenpuree zelf maken is iets heel eenvoudig ofwel kook/stoom je blokjes geschilde pompoen ofwel rooster je een gehalveerde (niet geschilde) butternut in de oven tot het vruchtvlees zacht is. Check de notities onder het recept voor de bereidingswijze hiervan. OF heb je hier nu echt geen zin in dan heb ik nog een super easy alternatief. Spring binnen bij je AH in de buurt, ga naar de babyvoeding en zoek deze potjes. Geloof me, een zalige “life hack”.
  • Kan ik de pompoencake ook vervangen door een klassieke biscuit? Ja, kan perfect! Je kan eender welke cake hiervoor gebruiken. De mascarponecrème matcht met zowat elke cake.
  • “Ik heb geen 2 dezelfde bakvormen, kan ik de cake ook bakken met slechts 1 bakvorm?”. Ja hoor, dit kan! Ik gebruikte 2 cakevormen van zo’n 18cm diameter. Je kan het deeg ook in 1 cakevorm bakken. Reken dan wel iets meer tijd + probeer een iets grote cakevorm te gebruiken (+/- 25cm) als je deze hebt. Na het bakken en afkoelen, halveer dan de cake zodat je 2 helften krijgt.
  • Dien ik er een stapelcake van te maken? Nee hoeft niet. Je kan de cake ook ongesneden insmeren met een rijkelijk laag mascarponecrème. Ik hou er wel van dat tussenin ook een crème laagje zit anders vind ik het in z’n geheel iets te droog.
  • TIP! Je kan van het deeg ook cupcakes bakken en decoreren met de mascarponecrème.
Weekend, dat is tijd om te bakken en we gaan bakken met pompoen. Deze pompoencake met mascarpone proeft helemaal naar de herfst dankzij de heerlijke Pumpkin Spice en een vleugje koffie. Deze cake ziet er spectaculair uit, hij is heel eenvoudig en snel te maken.
Weekend, dat is tijd om te bakken en we gaan bakken met pompoen. Deze pompoencake met mascarpone proeft helemaal naar de herfst dankzij de heerlijke Pumpkin Spice en een vleugje koffie. Deze cake ziet er spectaculair uit, hij is heel eenvoudig en snel te maken.
Weekend, dat is tijd om te bakken en we gaan bakken met pompoen. Deze pompoencake met mascarpone proeft helemaal naar de herfst dankzij de heerlijke Pumpkin Spice en een vleugje koffie. Deze cake ziet er spectaculair uit, hij is heel eenvoudig en snel te maken.

Pompoencake met mascarpone

Weekend, dat is tijd om te bakken en we gaan bakken met pompoen. Deze pompoencake met mascarpone proeft helemaal naar de herfst dankzij de heerlijke Pumpkin Spice en een vleugje koffie. Deze cake ziet er spectaculair uit, hij is heel eenvoudig en snel te maken.
Gang dessert
Porties 8

Equipment

  • 2 (ronde) cakevormen (+/- 18 a 20cm) ofwel 1 grote cakevorm (+/- 25cm)

Ingrediënten
  

Pompoencake

  • 200 gr zelfrijzende bloem
  • 1,5 el koek- of speculaaskruiden
  • 220 gr kandijsuiker
  • 2 eieren
  • 220 gr pompoenpuree
  • 120 gr boter (gesmolten)

Mascarponecrème

  • 500 gr mascarpone
  • 100 ml room
  • 2 el poedersuiker
  • 1 snuifje kaneel
  • 2 a 3 grote stroopwafels (optioneel)

Instructies
 

Pompoencake

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Beleg de bodem en zijkanten van je bakvorm(en) met bakpapier.
  • Meng de bloem met de kruiden en zet even opzij.
    Doe de eieren en kandijsuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop bleek en romig voor zo'n 5min.
    Schep hierbij de pompoenpuree en gesmolten boter en mix tot een mooi glad mengsel (mix niet te lang).
    Voeg als laatste de bloem en kruiden toe en mix tot een mooi glad deeg (mix weer niet te lang).
    Verdeel het deeg over de vorm(en) en bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven.
    Reken op zo'n 20 a 30min als je werkt met 2 aparte vormen en zo'n 40 a 45min als je werkt met 1 bakvorm.
    Eenmaal gebakken, laat zo'n 10min afkoelen, ontvorm en laat verder volledig afkoelen op een rooster.
    Tip ! Bak de cake al een dag op voorhand dan kan ie ietwat steviger worden.

Mascarponecrème

  • Doe de mascarpone, room, poedersuiker en snuifje kaneel in een mengkom en klop tot een gladde stevige crème.
    TIP > Maak deze crème niet al te lang op voorhand, als ie te lang staat kan deze waterig worden.

Samenstelling

  • Snij eerst je cake(s) bovenaan mooi egaal bij zodat je een glad vlak hebt.
    Heb je gewerkt met 1 bakvorm, snij dan de cake horizontaal doormidden door zodat je 2 helften hebt. 
    Neem je eerste cake of eerste cake helft en leg op je serveerbord
    Smeer deze royaal in met de crème, zorg dat je minstens een laag hebt van zo'n 3 a 4cm.
    Verbrokkel de stroopwafels en strooi deze over de crème.
    Leg hierop je tweede cake/helft en duw wat aan. 
    Smeer nu heel de cake in met de mascarponecrème. 
    Laat zo'n 10 a 15min opstijven in de koelkast
    TIP !! Smeer de cake niet al te lang op voorhand in met de crème. Als deze ietwat te lang staat, zal de crème in de cake trekken.
    Je kan de cake nog decoreren met meringues of extra stroopwafels.
Trefwoord bakken, cake, mascarpone, pompoen, pumpkin spice, taart

Nog meer zoetigheden met pompoen? Check zeker deze receptjes :
> Panna Cotta met pompoen
> Chocoladecake met pompoen
> Crème Brûlée taart met pompoen
> Pompoenbrood
> Pompoentaart


Weekend, dat is tijd om te bakken en we gaan bakken met pompoen. Deze pompoencake met mascarpone proeft helemaal naar de herfst dankzij de heerlijke Pumpkin Spice en een vleugje koffie. Deze cake ziet er spectaculair uit, hij is heel eenvoudig en snel te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.