Melanzane alla parmigiana … klinkt zuiders, klinkt Italiaans, klinkt gewoon zalig en dat is dit receptje ook. Het is niet meer dan een vegetarische ovenschotel met aubergine, tomatensaus, mozzarella en Parmezaanse kaas. Zo simpel om te maken, zo puur, zo smaakvol en zo lekker. Eigenlijk kan je deze melanzane vergelijken met een lasagne maar ipv lasagnebladen gebruik je hier plakjes aubergine.
The making-of
Hoe we deze ovenschotel gaan samenstellen? Het begint bij de aubergines. We gaan deze niet gewoon rauw in de ovenschotel steken beleggen met kaas en saus. We gaan deze prachtige groente eerst in plakken snijden en roosteren in de oven. Zo krijgt de aubergine naar mijn mening ook meer smaak. Eenmaal geroosterd is het niet meer dan een ovenschotel te vullen met (homemade) tomatensaus, plakjes geroosterde aubergine, Parmezaanse kaas en mozzarella. Ik werkte de melanzane nog af met een kruidige crumble op basis van panko. Dit is niet volgens het klassieke recept maar geeft wel een lekkere crunch & smaak aan de ovenschotel.
En nog een handigheidje … dit is weer eens een 100% mealprep proof receptje. Je kan de ovenschotel al makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand maken, enkel het bakken doe je op het moment zelf. Strooi de crumble pas over de schotel wanneer je deze gaat bakken, anders zal deze niet meer krokant zijn.
Homemade of zelf gekocht 😉
Aangezien ik vorige maand liters homemade tomatensaus heb gemaakt, gebruikte ik deze in dit receptje. Dit maakt deze ovenschotel nog dat tikkeltje lekkerder. Heb je geen homemade tomatensaus dan geef ik je graag een super snel receptje voor een heerlijke saus.
100% Veggie
Deze melanzane alla parmigiana is een 100% vegetarische ovenschotel. Je kan hier zelfs nog extra groenten aan kunnen toevoegen zoals courgette of plakjes tomaten.
Zit je nu thuis net zoals mij met een enorme vleeseter … dan kan je hier perfect nog een stukje vlees apart bij serveren. Of verwerk in de ovenschotel gebakken gehakt of stukjes kip. Het kan allemaal 😉
Ovenschotel met aubergine
Ingrediënten
Ovenschotel
- 3 aubergines
- 1+1 el oregano (gedroogd)
- 1+1 tl tijm
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 500 gr passata
- 1 kl suiker
- 2 bollen mozzarella
- 90 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 2 el basilicum (fijngehakt)
- Peper en zout
- Olijfolie
Crumble
- 150 gr panko of paneermeel
- 2 teentjes look (fijngehakt)
- 30 ml olijfolie
- 1,5 el peterselie (fijngehakt)
- 1,5 el basilicum (fijngehakt)
- Peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 210 graden.Beleg een bakplaat (of als je 2 bakplaten hebt, gebruik dan beide) met bakpapierSnij de aubergine in plakken van 3 a 4cm.Leg ze op de bakplaat (laat ze niet overlappen). Overgiet de plakken aubergine royaal met olijfolie. Aubergine slorpt enorm veel vocht op dus wees royaal met de olijfolie.Kruid de aubergine met 1el oregano, 1tl tijm, peper en zout.Rooster ze mooi zacht en lichtjes goudbruin voor zo'n 15min, draai ze om en bak nog eens 10min.
- Ondertussen kan je de saus maken.Pel de ui en look en hak fijn.Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie en fruit hierin de ui eerst mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig en laat de ui niet te bruin worden.Voeg dan de look toe en laat 1min mee bakken.Voeg dan de passata, 1el oregano, 1tl tijm, suiker, peper en zout toe. Laat zo'n 15 a 20min sudderen (mag ook langer, des te langer des te meer smaak).
- Ondertussen kan je de mozzarella in kleine blokjes snijden en mengen met de Parmezaanse kaas, peterselie en basilicum.
- Maak ook de crumble.Meng hiervoor alle ingredienten voor de crumble.
- Haal de aubergine uit de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden.Neem een ovenschaal en bedek de bodem met tomatensaus. Verdeel hierover plakjes aubergine gevolgd door wat van het kaas mengsel. Giet hierover opnieuw wat tomatensaus, plakjes aubergine en kaas mengsel tot de ovenschaal mooi gevuld is.Werk de ovenschotel af met de crumbleBak de aubergine ovenschotel zo'n 30min in de oven. Als de crumble iets te donker wordt, dek de schotel dan af met aluminiumfolie.Smakelijk