Deze pistache cake met vijgen is een perfect voorbeeld van een “upside down cake”. Vergelijk het met een tarte tatin maar dan met cake. De bodem van je cakevorm beleg je in dit geval met vijgen daarop komt het cakedeeg, na het bakken en even af te koelen, draai je de cake om zodat het fruit naar boven ligt. In dit geval zijn het heerlijke verse sappige vijgen want die zijn nu volop in het seizoen.
In het seizoen : vijgen
Een upside down cake kan je met elk soort fruit maken maar ik vind het toch wel leuk, lekker en belangrijk om dit te maken met seizoensfruit. Het is goed voor de portemonnee en ook zo veel lekkerder en smaakvoller. Ik gebruikte vijgen want zoals gezegd zijn deze nu volop in het seizoen. En ook visueel, want het oog mag ook wat, is dit toch echt wel een plaatje om voor ieders neus te schuiven 😉
Ben je nu echt geen fan van vijgen dan kan je ook kiezen voor onze appelen of peren die nu ook top van kwaliteit en smaak zijn.
Pistachenoten
Een upside down cake bestaat uit 2 elementen, het fruit dat op de bodem ligt voor het bakken en het cakedeeg. Je kan kiezen om een klassieke quatre-quart te maken, ik maakte een super smaakvol en kleurrijk deeg met pistachenoten. Zelf ben ik verzot op deze nootjes, gezouten of ongezouten het maakt mij niet uit, ze zijn gewoon te lekker om van af te blijven. De pistachenoten geven de cake niet enkel een mooie groene kleur ook de smaak is waanzinnig lekker.
Heb je nu geen pistachenoten in huis, je kan hier ook perfect amandelmeel voor gebruiken. Of geroosterde hazelnoten zou ook prima werken.
Pistache cake met vijgen
Equipment
- Cakevorm of springvorm (+/- 20cm)
Ingrediënten
Vijgen
- 4 el honing
- 1 sinaasappel (sap)
- 4 a 5 (rijpe) vijgen
Pistache cake
- 120 gr pistachenoten (ongezout & gepeld)
- 130 gr zelfrijzende bloem
- 70 gr boter (op kamertemperatuur)
- 100 gr bruine suiker (cassonade)
- 3 eieren
- 70 ml melk
- 50 ml zonnebloemolie
- 1 tl zeste van citroen
- 1/2 tl zeste van sinaasappel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Beleg de bodem en zijkanten van cakevorm of springvorm met bakpapier.Gebruik je een springvorm dan kan je de buitenkant van de springvorm best ook verpakken in aluminiumfolie anders kan het zijn dat de honing er zal uitlopen.
- Voor de vijgen.Doe de honing en sap van de sinaasappel in een kookpotje, breng zachtjes aan de kook en laat zo'n 8 a 10 min zachtjes sudderen tot een dikkere stroop.Giet de stroop in de beklede bakvorm.Snij de vijgen in plakjes en leg deze met het snijvlak in de stroop. Schik de plakjes zo dat de hele bodem bedekt is. Zet even opzij
- Doe de pistachenoten in een blender en maal fijn.Meng met de bloem en zet even opzij.Doe de zachte boter en bruine suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix romig en luchtig voor een paar minuten.Voeg dan één voor één de eieren toe en mix steeds goed tot een mooi glad deeg. Doe vervolgens het pistache-bloem mengsel bij het deeg en meng goed.Als laatste voeg je de melk, olie, zeste van citroen en sinaasappel toe. Mix nog even goed tot een glad deeg.Giet het deeg bovenop de vijgen en strijk goed uit.Bak de cake voor zo'n 45 a 50min in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.Haal uit de oven, laat zo'n 10min afkoelen alvorens te ontvormen. Bij het ontvormen is het belangrijk dat de vijgen naar boven liggen 😉 Tip > deze cake is op z'n lekkerst als ie nog wat warm/lauw isSmakelijk