Vandaag maken we een klein “Europees reisje” langsheen Frankrijk, Italië en Oostenrijk om uiteindelijk op ons Belgische bordje te landen. Toch een mooie originele beschrijving van deze heerlijke Italiaanse schnitzel met ratatouille. We starten onze reis in Frankrijk met een lekkere kleurrijke ratatouille bomvol verse groentjes en kruiden daarbij een typische Oostenrijkse schnitzel met een Italiaanse toets. Dit smaakvolle receptje krijgt nog een romige toets door opgeklopte burrata.
Ratatouille
Een typisch Franse ratatouille, dat is een bomvolle mix van groenten meer bepaald ui, look, tomaten, paprika, aubergine en courgette. Het ene recept wordt gemaakt in een klassieke stoofpot, de andere bereidt het in de oven. De ene snijdt de groentjes in super fijne blokjes, de andere in grove stukken of in fijne plakjes. De ene voegt verse tomaten toe de andere gebruikt tomaten uit blik. Enorm veel versies maar allemaal bomvol smaak want dat krijg je met al deze lekkere verse groentjes en kruiden.
Mijn versie wordt gewoon in stoofpot gemaakt, de groentjes snij ik allemaal in kleine blokjes. Voor de tomaten, kies ik kerstomaten die ik gewoon halveer en op het laatste nog even toevoeg.
Schnitzel make-over
Wiener schnitzel, we hebben het allemaal wel al eens gegeten. Een dun kalfslapje met een lekker krokant korstje. Een korstje dat meestal bestaat uit gewoon wat paneermeel. Zo simpel maar toch zo lekker.
In dit receptje gaf ik dat legendarische korstje een Italiaanse make-over. We gebruiken geen paneermeel, wel polenta (ofwel maisgriesmeel) wat voor een lekkere krokante touch zal zorgen. Verder brengen we het paneersel nog op smaak met Parmezaanse kaas, oregano en rozemarijn.
Ik gebruikte een kalfslapjes in dit recept maar je kan dit perfect ook maken met kip, varkensvlees of kalkoen.
Burrata love
En zie je daar onderaan op het bord dat witte romige laagje? Het is geen yoghurt, wel opgeklopte burrata. Ik ben super fan van kaas opkloppen 😀 zoals feta, ricotta, geitenkaas … en nu ook burrata. Burrata op zich is al super romig en als je hem samen met wat citroensap in je blender gooit en goed mixt krijg je een nog zaliger romig resultaat.
Natuurlijk kan je de burrata er ook gewoon zo bij serveren of vervang door plakjes mozzarella.
Of verruim dit kleine “Europese reisje” door bijvoorbeeld feta op te kloppen en deze erbij te serveren.
Italiaanse schnitzel met ratatouille
Ingrediënten
Ratatouille
- 1 (rode) ui
- 3 teentjes look
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1/2 tl rozemarijn fijngehakt
- 1 tl suiker
- 350 gr kerstomaten
- Peper en zout
- Olijfolie
Schnitzel
- 4 dunne kalfslapjes
- 90 gr bloem
- 2 eieren
- 150 gr maisgriesmeel (of vervang door panko of paneermeel)
- 50 gr parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- 1 tl Rozemarijn (fijngehakt)
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- Peper en zout
- Opgeklopte burrata om te serveren (zie notities)
Instructies
Ratatouille
- Pel de ui en hak fijn.Pel de teentjes look en hak fijn.Snij de aubergine en courgette in kleine blokjesVerwijder de steel, zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snij in kleine blokjes.Halveer de kerstomaten.
- Verhit een stoofpot met een scheutje olijfolie.Stoof hierin de ui aan voor zo'n 5min tot deze mooi glazig is. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.Voeg de aubergine toe en laat 2min mee stoven.Voeg dan de courgette, look en paprika toe en laat nog eens zo'n 3min mee stoven. Roer regelmatig.Voeg de oregano, rozemarijn, suiker, peper en zout toe. Laat zo'n 5min zachtjes sudderen.Doe dan de tomaatjes bij de groenten en laat nog eens zo'n 7 a 8min zachtjes sudderen. De groenten dienen zacht te zijn met nog een lichte bite. Proef en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
Schnitzel
- Neem 3 kommetjes.Doe in kommetje 1 de bloem.Doe in kommetje 2 de eieren en kluts ze los.Doe in kommetje 3 het maisgriesmeel, Parmezaanse kaas, rozemarijn, oregano, zeste van citroen, peper en zout. Meng goed.Verhit ondertussen ook een pan met een scheut olijfolie.Haal de kalfslapjes eerst door de bloem, gevolgd door de eieren en laatste door het paneersel. Bak de schnitzels mooi goudbruin voor zo'n 3 a 4min per kant.
- Serveer de schnitzels met de ratatouille en opgeklopte burrata Smakelijk
Notities
Doe 2 ballen burrata in een blender of foodprocessor samen met 1el citroensap en 1/2tl zeste van citroen. Mix tot een gladde crème.