“Pancakes for breakfast” daar ben ik altijd wel voor te vinden. Of het nu de super simpele gezonde banaan-havermout pannenkoekjes zijn of de gewone klassieke pannenkoeken, smaken doen ze altijd op ieder moment van de dag. Ik eet ze het liefst als ontbijt, de dag goed inzetten noem ik dat. Met deze gezonde voedzame yoghurt pannenkoeken heb je meteen de perfecte start van de dag!
Geen gefoefel
Eerst een kleine bekentenis, ik en pannenkoeken dat is eigenlijk een haat-liefde relatie. Ik eet ze super graag enkel haat ik ze om te fotograferen. De extreme perfectioniste komt dan bij mij naar boven omdat mijn pannenkoeken nooit perfect rond. Ze zijn ofwel ovaal ofwel zit er een “inham” in, nooit die perfect ronde vorm zoals je op die prachtig gestylde “food photos” van bijvoorbeeld Donna Hay. Ik kan mij daar zo druk in maken, erg he 😀
Ook bij deze yoghurt pannenkoekjes heb ik mij in eerste instantie druk gemaakt over hun vorm. Ze zijn echter zo lekker, ze staan hier dan vaak op tafel, dat ik ze gewoon met jullie wil delen ongeacht hun “niet zo perfecte vorm”. Oke, sommige professionele fotografen “foefelen” wel eens om pannenkoeken om foto te zetten door karton te gebruiken en wat de “retoucheren in photoshop”. Dat doe ik dus niet, ik wil jullie het “echte” “normale” resultaat tonen et voilà daar ben ik wel in geslaagd 😉
Blender pancakes
Oke, tot zo ver mijn bekentenis over mijn perfectionisme 😀 terug naar deze overheerlijke yoghurt pannenkoeken. Ik vind ze heerlijk als ontbijt met nog wat extra yoghurt, wat vers fruit en nog een “straaltje” maple syrup. Toch een zalig begin van je dag! Het handige aan dit receptje is dat je het deeg volledig in je blender kan maken. Eerst maal je havermout fijn en vervolgens voeg je de overige ingrediënten toe. Even mixen en je kan beginnen bakken.
Meal preppen
“Elien, ik wil ‘s ochtends echt geen tijd verliezen om deeg te maken en pannenkoeken te staan bakken.” Dat begrijp ik volkomen en daarom heb ik 2 tips die je kan toepassen om het ‘s ochtends wat sneller te laten gaan.
- Maal de dag/avond voordien de havermout al fijn, meet de overige ingrediënten al af, zet deze al klaar zodat je ‘s ochtends gewoon alles even in de blender dient te gooien, mixen en bakken.
- Bak de pannenkoekjes de dag/avond voordien al. Bewaar ze in de koelkast en de volgende ochtend verwarm ze kort in de microgolfoven of in je broodrooster.
- Je kan deze pancakes ook bijvoorbeeld in het weekend al bakken, laat ze volledig afkoelen. Leg ze dan op een grote bakplaat (leg ze niet op elkaar), zet in de diepvries voor zo’n 30min. Verdeel de bevroren pannenkoekjes vervolgens in diepvrieszakjes en je kan ze zo’n 3 maanden in je diepvries bewaren. Wil je er van smullen, verwarm ze dan op een bord in de microgolfoven of in een broodrooster.
Yoghurt pannenkoeken
Ingrediënten
- 90 gr havermout
- 30 gr speltbloem (of gewone patisseriebloem)
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1/2 tl kaneel
- 1 el suiker (of kokosbloesemsuiker, Stevia, …)
- 200 gr griekse yoghurt + extra om te serveren
- 1 tl vanille essence
- 2 eieren
- Olie
- Vers fruit om te serveren
Instructies
- Maal de havermout fijn in een blender. Je kan er nu voor kiezen om de overige ingredienten allemaal tesamen in de blender te scheppen en mixen tot een glad deeg.Of doe het havermoutmeel in een mengkom samen met de speltbloem, bakpoeder, baking soda, kaneel en suiker. Meng goed.Roer de yoghurt los met de vanille en eieren. Giet dit bij de droge ingredienten en meng/mix tot een glad deeg.Verhit een pan met een scheut olie en bak kleine pannenkoekjes mooi goudbruin. Zo'n 2 a 3min per kant.Serveer de pannenkoekjes met nog wat extra yoghurt en vers fruit.Smakelijk