Mascarpone cake met druiven

Mascarpone cake met druiven. Wat dacht je van deze heerlijk makkelijke herfstige mascarpone cake met druiven? Een lekker luchtige cake waar je weinig werk aan hebt, ideaal om tijdens het weekend te bakken. De druiven kan je perfect vervangen door eender welk fruit (appel, peer, bessen, ...)
Naar recept gaan

Appel en peren … iets wat wij allemaal associëren met herfst. Een lekkere appelcake of gepocheerde peertjes, beide met een royale vleug kaneel. Ja, dat is herfst. We vergeten echter nog al eens vaak dat er nog een derde fruitsoort thuishoort in dat lijstje van herfstfruit en dan heb ik het over druiven. Er hoeft niet altijd alleen maar wijn van gemaakt worden, je kan ze ook perfect verwerken in baksels zoals deze lekker simpele mascarpone cake met druiven.

De ingrediënten

Verwacht je aan een super makkelijk te maken cake die net iets rijkelijker en smeuïger zal proeven dan de klassieke quatre-quarts cake. Eitjes, suiker en bloem, de klassieke ingrediënten die je ook in dit recept zal terugvinden.
We voegen echter geen boter toe wel de combinatie van wat zonnebloemolie en de mascarpone. Deze zal zorgen voor een heerlijk smeuïg effect waardoor ie gewoon onweerstaanbaar wordt.

Druiven

Ik had ook stukjes appel of peer kunnen gebruiken in dit receptje, ik koos echter voor druiven. Een fruitsoort dat ook de herfst typeert en echter heerlijk is in baksels. Tijdens het bakken zullen ze lekker “open poffen” en dat is wat deze cake net zo lekker maakt. Geen fan van druiven of heb je ze niet in huis, je kan ze natuurlijk perfect vervangen door eender welk fruit.

AEG SteamPro combi stoomoven

Zoals jullie weten, ben ik sinds enkele maanden de trotse eigenaar van een AEG SteamPro combi stoomoven. De stoomoven functie beperkt niet enkel tot groentjes stomen, stoom is ook “het secret ingrediënt” voor brood en baksels. Het zorgt dat deeg mooi kan rijzen, binnenin is ie lekker zacht en & smeuïg. De buitenkant heeft een lekker krokant korstje.
Deze AEG combi stoomoven heeft een 100% stoomprogramma en heeft daarnaast ook een combi functie (deels hetelucht – deels stoom) met daarin nog eens de keuzen uit weinig, medium of veel vocht. Voor een cake gebruik je het best op weinig vocht.

“The finish touch”

En dan is natuurlijk nog dat glazuurtje, daar kan je niet naast zien. Ik kan op Pinterest echt uren liggen gluren naar dit soort cakes waar de glazuur zo van afloopt. Glazuur kan een klassieke ietwat saaie cake er echt “showstopping” laten uitzien en je hebt daar maar 2 ingrediënten voor nodig. Poedersuiker, veel poedersuiker en in dit geval druivensap voor het kleurtje. Geen druivensap in huis, je kan ook gewoon citroensap gebruiken voor een gewoon wit glazuur (voeg eventueel wat rode kleurstof toe). Heb je blauwe bessen of bramen in huis, verwarm deze dan kort in de microgolfoven zodat ze “open poffen”, haal door een zeef, vang het sap op en dat sap kan je gebruiken in combinatie met het poedersuiker voor een prachtig paars glazuur. Het maken van glazuur is totaal niet moeilijk, het is echter belangrijk niet te veel vloeistof toe te voegen. Ik geef je hieronder in het recept de nodige tips voor de perfect sticky glazuur.

Mascarpone cake met druiven. Wat dacht je van deze heerlijk makkelijke herfstige mascarpone cake met druiven? Een lekker luchtige cake waar je weinig werk aan hebt, ideaal om tijdens het weekend te bakken. De druiven kan je perfect vervangen door eender welk fruit (appel, peer, bessen, ...)
Mascarpone cake met druiven. Wat dacht je van deze heerlijk makkelijke herfstige mascarpone cake met druiven? Een lekker luchtige cake waar je weinig werk aan hebt, ideaal om tijdens het weekend te bakken. De druiven kan je perfect vervangen door eender welk fruit (appel, peer, bessen, ...)
Mascarpone cake met druiven. Wat dacht je van deze heerlijk makkelijke herfstige mascarpone cake met druiven? Een lekker luchtige cake waar je weinig werk aan hebt, ideaal om tijdens het weekend te bakken. De druiven kan je perfect vervangen door eender welk fruit (appel, peer, bessen, ...)

Mascarpone cake met druiven

Wat dacht je van deze heerlijk makkelijke herfstige mascarpone cake met druiven? Een lekker luchtige cake waar je weinig werk aan hebt, ideaal om tijdens het weekend te bakken. De druiven kan je perfect vervangen door eender welk fruit (appel, peer, bessen, …)
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Cakevorm

Ingrediënten
  

  • 3 eieren
  • 170 gr suiker
  • 1,5 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • 70 ml zonnebloemolie
  • 250 gr mascarpone
  • 260 gr zelfrijzende bloem
  • 60 gr amandelmeel
  • 200 gr druiven (groen of blauwe)
  • 150 gr poedersuiker
  • 2 a 3 el druivensap of citroensap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden
    Gebruik je een gewone rechthoekige bakvorm of een springvorm, beleg de bodem met bakpapier en vet de zijkanten goed in.
    Gebruik je net zoals mij een bundt cake bakvorm dan is het heel belangrijk om de vorm goed in te vetten en te bebloemen.
  • Doe de eieren, suiker en zeste van citroen in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix deze romig en luchtig voor zo'n 3 a 4min.
    Giet er dan de zonnebloemolie bij en meng goed.
    Voeg de mascarpone lepel per lepel toe en mix tot een mooie gladde massa.
    Meng de zelfrijzende bloem met het amandelmeel en voeg dit in delen toe aan het deeg.
    Giet de helft van het deeg in de bakvorm en verdeel hierover de helft van de druiven.
    Giet hierover het resterende deeg gevolgd door de resterende druiven.
    Bak de cake zo'n 50 a 60min in de oven (hangt af van de bakvorm). Als de cake iets te bruin wordt, verlaag de temperatuur. De baktijd zal dan iets langer worden.
    Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
    Haal uit de oven en laat de cake eerst zo'n 10min afkoelen in de bakvorm, ontvorm dan en laat verder afkoelen op een rooster.
    TIP : Heb je een combi stoomoven en heb je de functie om deels hetelucht en deels met stoom/vocht te bakken. Gebruik deze dan met het minste vochtgehalte
  • Voor de glazuur, meng de poedersuiker met 2el druivensap of citroensap. Meng goed.
    In het begin zal het vrij droog/brokkelig zijn maar als je blijft roeren krijg je een mooi dik papje. Het glazuur moet een dik papje zijn, als het te lopend is, zal deze niet op de cake blijven "plakken". Is het glazuur nog te droog, begin dan met een 1tl extra citroensap of druivensap.
    Giet het glazuur over de cake en laat 10min of langer opstijven.
    Serveer
Trefwoord bakken, cake, dessert, druiven, gemakkelijk dessert, gemakkelijk recept, mascarpone
Mascarpone cake met druiven. Wat dacht je van deze heerlijk makkelijke herfstige mascarpone cake met druiven? Een lekker luchtige cake waar je weinig werk aan hebt, ideaal om tijdens het weekend te bakken. De druiven kan je perfect vervangen door eender welk fruit (appel, peer, bessen, ...)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.