Pompoentaart, meer bepaald een recept voor een zoete pompoentaart!
Geen hartige versie maar eentje met de nodige suikers en kruiden. Een taart waarvan je echt van zal smullen! Het is een receptje dat is overgewaaid uit USA, daar is een “Pumpkin Pie” echt een klassieker, vergelijkbaar met een rijsttaart of smurfentaart hier. Oke, de Amerikaanse keuken is niet de beste & lekkerste keuken die er bestaat maar met hun “Pumpkin Pie” slaan ze echt wel de spijker op de kop. Wat het hem helemaal doet bij een typische pompoentaart, dat zijn de bekende “Pumpkin spices”. Wie af en toe bij Starbucks passeert, kent deze zeker en vast! Vooral dan in de vorm van een “Pumkin Spice Latte”.
“Pumpkin spice” is vergelijkbaar met onze speculaaskruiden, even kruidig. En je zou die speculaaskruiden even goed in deze taart kunnen verwerken aangezien je de echte “Pumpkin spices” hier moeilijk kan vinden en dan bedoel ik één bepaald kruid namelijk Piment. De overige ingredienten vind je overal nl. kaneel, gember, kruidnagel en nootmuskaat.
Naast de bekende kruidenmix gaat er dus ook pompoen in de taart, ahja anders zou het eerder een kruidentaart zijn :-). Maar van de pompoen ga je bijna niets proeven, het zorgt enkel voor een mooie lichte oranje kleur.
De bodem van de taart is een mix van speculaas en Maria koekjes, maar je zou ook taartdeeg kunnen gebruiken als bodem.
Ingrediënten korst
- 125gr speculaas
- 125gr Maria koekjes
- 120gr boter
Ingrediënten vulling
- 4 blaadjes gelatine
- 100gr witte chocolade + extra
- 2 eigelen
- 50gr suiker
- 240ml room
- 2 kaneelstokken
- 1 vanillestok
- 320gr pompoenpuree*
- Optioneel : snuifje nootmuskaat, snuifje gemalen kruidnagel en een snuifje gemberpoeder
- Extra : taartvorm/springvorm
*kook blokjes pompoen gaar in water (zonder zout), laat dan heel goed uitlekken (of laat op een zacht vuur drogen), mix tot een gladde puree en laat volledig afkoelen.
Bereidingswijze
Begin met het maken van de korst.
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Smelt de boter.
Verkruimel de speculaas & Maria koekjes en doe hierbij de gesmolten boter. Meng goed
Stort dit mengsel in een taartvorm/springvorm en duw goed aan op de bodem en randen.
Bak de korst 20min in de oven. Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.
Voor de vulling.
Week de gelatine in koud water.
Doe de room in een kookpotje samen met de kaneelstokken, de zaadjes van de vanillestok (+de lege vanille stok) en eventueel het kleine snuifje nootmuskaat en gemalen kruidnagel. Breng zachtjes tot net onder het kookput (laat niet koken°
Breek ondertussen de chocolade in kleinere stukjes in een kom.
Klop de eigelen met de suiker bleek en luchtig.
Als de room net onder het kookpunt is, voeg dan het mengsel van eigeel & suiker toe.
Roer goed en laat 1 a 2min zachtjes inkoken.
Haal dan van het vuur, verwijder de kaneelstok en vanillestok en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Roer goed.
Giet dit warme mengsel over de stukjes chocolade en roer goed zodat de chocolade kan smelten.
Voeg op het laatste de pompoenpuree toe en meng goed.
Giet dit mengsel in de taartvorm met de gebakken korst en laat 2 a 3h opstijven in de koelkast.
Werk de taart vlak voor het serveren enentueel nog af met wat witte chocolade en/of opgeklopte room.
Smakelijk !