#Sponsored #Samenwerking #BetterMe
Een kommetje gevuld met comfort food …
Een kommetje gevuld met echt herfstig eten …
Een kommetje gevuld met liefde …
Een kommetje gevuld met simpelheid …
Een kommetje gevuld met verse ingredienten …
Een kommetje gevuld met de nodige portie kaas …
En zo kan ik nog wel even doorgaan want over deze pompoenrisotto met spek en geitenkaas geraak ik maar niet uitverteld. Dit is smullen zeg ik u!
Dit is echt zo’n typisch gerechtje om te serveren in een kom (bowlfood) en dan wegzakken in de zetel met een warm dekentje, een leuke serie op TV en dan gewoon genieten en smullen van deze herfstige risotto.
Deze risotto heeft het allemaal … de nodige hoeveelheid pompoen die eerst in de oven zacht wordt geroosterd en dan verdwijnt in de risotto samen met wat mascarpone of ricotta en Parmezaanse kaas. En je kan nooit genoeg kaas op je bord hebben liggen vind ik, dus ik werkte de risotto nog af met een plakje gebakken geitenkaas. Je kan nooit genoeg kaas hebben maar spek is ook zoiets dat nooit mag ontbreken bij op en top comfort food dus deze is ook van de partij natuurlijk.
Om risotto te maken, gebruik je natuurlijk risottorijst. Kenmerkend is dat deze rijstkorrel iets groter en steviger is dan traditionele rijst. Omdat de rijstkorrel steviger is zal hij veel vocht opnemen en dat heb je nodig voor risotto. Voor deze risotto gebruikte ik de nieuwe risottorijst “Risotto Arborio” van het bekende rijstmerk Bosto. Arborio rijst is de ideale rijstsoort om een risotto te maken.
Ingrediënten (4 personen)
- 500gr pompoen (geschild)
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- 1tl salie (gedroogd)
- 250gr (Bosto) risottorijst
- 800ml bouillon (kip of groente)
- 16 dunne sneetjes spek
- 2el mascarpone of ricotta
- 20gr Parmezaanse kaas (geraspt)
- 4 plakjes geitenkaas (met of zonder korst)
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze
Verhit de oven voor op 200 graden.
Snij de pompoen in kleine gelijke blokjes en doe in een ruime ovenschaal.
Voeg een scheutje olijfolie en wat peper en zout toe. Meng goed en rooster de pompoen ongeveer 25 a 30min in de oven tot hij mooi zacht is.
Ondertussen kan je al aan de risotto beginnen.
Pel de sjalot en hak fijn.
Pel de look en hak fijn.
Verhit een stoofpot met een royale scheut olijfolie.
Stoof hierin de sjalot mooi glazig.
Voeg dan de look toe en en laat 1min meebakken.
Voeg de risottorijst toe, meng kort en laat 1min meebakken.
Giet de bouillon bij de rijst, breng aan de kook en laat 20min zachtjes sudderen.
Haal de gare pompoen uit de oven en plet deze met een vork.
Leg de plakjes spek op een bakplaat met bakpapier.
Als de rijst mooi gaar is, voeg dan de geplette pompoen toe samen met de salie, ricotta of mascarpone en Parmezaanse kaas. Roer goed en breng nog verder op smaak met peper en zout.
Haal van het vuur.
Bak de plakjes spek zo’n 5min in de oven tot deze mooi goudbruin is. Haal uit de oven en laat even afkoelen. Bij het afkoelen worden de plakjes spek lekker krokant.
Ondertussen kan je de plakjes geitenkaas in een ovenschaal met bakpapier leggen en zo’n 5min onder de ovengrill zetten zodat deze mooi goudbruin wordt.
Serveer de risotto met de gebakken geitenkaas en verkruimel hierover het spek.
Smakelijk!