Gebraden kip met citroen en kruiden

Gebraden kip met citroen en kruiden. Heerlijk sappig gebraden kip op smaak gebracht met citroen, tijm, rozemarijn, oregano en look. Zelf een kip braden is totaal niet moeilijk en ideaal voor een eenpansmaaltijd met krieltjes, courgette en venkel.

Niets zo lekker dan een lekker gebraden kippetje, doe daarbij nog gebakken aardappeltjes en appelmoes of in de zomer rabarbermoes en dat noem ik een feestmaaltijd! Klassiek, super simpel maar o zo lekker. Ook al eet ik dit super graag, zelf zo’n kip uit de oven toveren heb ik nog niet echt gedaan. Vreemd want ik ben echt een “oven mens” dus ben ik de uitdaging aangegaan met deze heerlijk sappige gebraden kip met citroen en kruiden als resultaat.

Citroen, kruiden en look

Eén van de geheimen voor een lekkere gebraden kip zit hem in de kruiding natuurlijk. Je kan gaan voor de klassieke kippenkruiden of ga eens voor deze ietwat mediterraanse versie met citroen, veel look en een mix van kruiden. Voor die mix van kruiden gebruikte ik tijm, rozemarijn en oregano. Je huis zal echt helemaal naar de Provence ruiken, daarvoor alleen al wil je dit receptje maken. Ik raad jullie aan om de kip minstens 1u of langer al in te smeren met de marinade. Zo kunnen de smaken en kruiden rustig in het vlees trekken.
Daarom is dit ook een ideaal meal prep receptje. ‘S morgens snel de marinade maken, de kip ermee inwrijven en de hele dag laten marineren. ‘S avonds hoef je dan enkel de kip nog in de oven te schuiven en ondertussen kan je rustig bijkomen van je dag.

Combi stoomoven

De kruiden zijn een eerste “secret ingredient”, ik heb er nog eentje namelijk mijn combi stoomoven. Sinds enkele weken ben ik trotse bezitter van de AEG combi stoomoven, een alleskunner die het leven echt heel wat makkelijker maakt. Je kan er gewoon in bakken met de heteluchtfunctie, in dezelfde oven kan je ook perfect stomen of een combinatie van beide. De combinatie van vocht en hetelucht zorgt er voor dat de kip lekker sappig is met heel belangrijk een krokant korstje.
Dus heb je deze functie ook op je oven staan, zeker aanzetten!
Heb je dit niet dan raad ik jullie aan om te starten op 200 graden voor zo’n 10 a 15min, verlaag dan de temperatuur naar 180 graden en laat rustig bakken. De kip is klaar wanneer ie een kerntemperatuur heeft van 72 graden (borst) en 85 graden (poten en dijen).
TIP > Heb je geen thermometer? Geen probleem, snij dan met een scherp mesje een klein maar diepe insnede in het vlees. Als de sappen die eruit lopen helder zijn dan kan je zo goed als zeker zijn dat de kip gaar is.

Eenpansgerecht

Je kan van deze gebraden kip zonder veel werk of moeite een volledige maaltijd maken. Ik gaarde namelijk samen met de kip in dezelfde schaal krieltjes en de laatste 15min voegde ik nog wat venkel en courgette toe.
De groenten kunnen dan meegenieten van de heerlijke marinade van de kip.

Gebraden kip met citroen en kruiden. Heerlijk sappig gebraden kip op smaak gebracht met citroen, tijm, rozemarijn, oregano en look. Zelf een kip braden is totaal niet moeilijk en ideaal voor een eenpansmaaltijd met krieltjes, courgette en venkel.
Gebraden kip met citroen en kruiden. Heerlijk sappig gebraden kip op smaak gebracht met citroen, tijm, rozemarijn, oregano en look. Zelf een kip braden is totaal niet moeilijk en ideaal voor een eenpansmaaltijd met krieltjes, courgette en venkel.

Gebraden kip met citroen en kruiden

Heerlijk sappig gebraden kip op smaak gebracht met citroen, tijm, rozemarijn, oregano en look. Zelf een kip braden is totaal niet moeilijk en ideaal voor een eenpansmaaltijd met krieltjes, courgette en venkel.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Equipment

  • ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 1 braadkip
  • 1 citroen (sap + 1tl fijngeraspte zeste)
  • 3 teentjes look
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 1 kl oregano (gedroogd)
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl zout
  • 5 el olijfolie
  • 800 gr krieltjes
  • 1 courgette
  • 1 venkel

Instructies
 

  • Voor de marinade
    Pers de citroen uit.
    Hak de blaadjes van de rozemarijn heel fijn.
    Rits de blaadjes van de takjes tijm.
    Pel de look en hak heel fijn.
    Meng het citroensap met de zeste van citroen, rozemarijn, tijm, oregano, look, cayennepeper, zout en olijfolie.
  • Wrijf de kip in met de marinade en probeer ook wat marinade onder het vel van de borst te gieten. Hou nog zo'n 1 a 1,5el van de marinade over voor de krieltjes.
    Dek af en laat minstens 1h of langer marineren.
  • Halveer ondertussen de grotere krieltjes, de kleine aardappeltjes hoef je niet te halveren.
    Leg ze in een ovenschaal en overgiet met de resterende marinade.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Leg de gemarineerde kip op de krieltjes en zet in de oven.
    Bak de kip eerst voor zo'n 15min op 200 graden. Verlaag de temperatuur dan naar 180 graden. De kip dient zo'n 60min te bakken in de oven.
  • Snij ondertussen de courgette in blokjes en hak de venkel fijn.
    Besprenkel met een beetje olijfolie, peper en zout.
    Leg de courgette en venkel de laatste 12min rondom de kip en krieltjes, over schep een beetje met het vrijgekomen vocht.
  • Als de kip gaar is en mooi goudbruin gebakken, haal uit de oven en serveer direct.
    Smakelijk !
Trefwoord eenpansgerecht, gezond recept, kip, meal preppen, ovengerecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.