Rijstpapier gevuld met groentjes, vees/vis of 100% veggie, noodels en al dan niet gefrituurd. Ja dat zijn de enige echte bekende spring rolls. Altijd een topper om op tafel te toveren bij de borrel of hier ook vaak als avondmaal. Simpel en snel om te maken, licht en je kan hier nu eens eindeloos mee variëren. Deze spring roll dip ziet er dan niet uit als de klassieke rolletjes toch zitten hier alle elementen in. Super origineel om bij je volgende apéro op tafel te toveren.
So Thai
Ik werd uitgedaagd door het bekende merk “So Thai” om een typisch Aziatisch gerecht in een nieuw kleedje te steken. Ik kreeg hier de hulp van een goed gevulde foodbox met kruiden, smaakmakers, sauzen en noodles die So Thai in de winkelrekken heeft. Van rode curry pasta tot rijstnoedels van kokosmelk tot de bekende “crispy onions”. Dit goed gevuld pakketje heeft mij wel goed op weg geholpen want zelf ben ik niet zo bekend met de Aziatische keuken.
TIP > Je kan de producten van SO Thai vinden bij Carrefour & Delhaize
Spring Rolls
Ik had voor een Pad Thai 2.0 kunnen gaan, of een pittige curry in een nieuw kleedje steken. Het zijn dus spring rolls geworden. Mijn oog was namelijk gevallen op het rijstpapier, een paar dagen ervoor had ik nog een filmpje gezien waarbij men rijstpapier bakt in wat olie. Je krijgt dan hetzelfde effect als bij kroepoek. Daarmee moest ik iets doen, dacht ik toen nog 😀 . In dit receptje wordt het rijstpapier gebakken en zal dienen als “cracker” voor een spring roll dip.
En wat je kan doen met rijstpapier, kan je ook met rijstnoedels. Dus deze zijn ook in de pan met (hete) olie belandt wat voor een leuke originele crunch zal zorgen.
Gehakt
Spring rolls worden meestal gevuld met noodles, die we in deze dip dus krokant gaan bakken. Naast de noodles bestaan de rolletjes ook uit groentjes, ik gebruikte hier wat komkommer en lente-ui. Lekker fris!
Er bestaan veggie rolls maar in de meeste gaan ook stukjes kip of gehakt.
Voor deze dip gebruike ik gehakt dat lekker pittig wordt gemaakt met de So Thai Red Curry paste.
Dipsausje
Spring rolls dat vraagt ook om een dip. Meestal is dat een zoetzure saus, wat ook bij deze dip perfect zou passen. Ik maakte en super snelle dip op basis van yoghurt en wat Sambal Oelek, lichtjes pittig en fris.
Spring Roll dip
Ingrediënten
- 1 rode ui
- 2 teentjes look
- 1,5 el Rode curry pasta
- 300 gr gehakt
- 1 komkommer
- 2 lente-uitjes
- 7 a 8 stukjes rijstpapier
- 1 handvol rijstnoodles
- 1 limoen
- 1 el vissaus (optioneel)
- 3 el yoghurt
- 1 el sambal oelek
- handvol fried onions
- Olie
- Zout
Instructies
- Pel de rode ui en look en hak fijn.Verhit een (wok)pan met een scheutje olie.Fruit hierin de rode ui aan voor zo'n 4 a 5min. Laat niet bruin worden, roer regelmatig.Voeg de look en de rode curry pasta toe. Meng even en laat 1min mee bakken. Voeg het gehakt toe en bak dit rul en krokant.
- Terwijl het gehakt aan het bakken is. Hak de komkommer in kleine blokjes.Hak de lente-uitjes fijn. Bewaar in de koelkastVoor de dip, meng de yoghurt met de sambal oelek en bewaar ook koel in de koelkast
- Als het gehakt gebakken is, breng op smaak met het sap van 1 limoen en vissaus.Proef en breng eventueel verder op smaak met nog wat zout.
- Verhit een grote hoge pan met een ruim bodempje olie of gebruik je frituurpan. Knip het rijstpapier in kleinere stukjes en leg voorzichtig een paar stukjes (ze mogen niet overlappen) in de hete olie. Opgelet voor de hete olie!!Binnen de paar minuten zullen de stukjes opbollen en krokant worden. (niet laten kleuren, dit blijft wit). Haal uit de pan, strooi er direct wat zout over en laat uitlekken terwijl je de rest bakt.Voor de krokant rijstnoodles, breek deze in kleinere stukjes. De noodles in z'n geheel laten zal er voor zorgen dat bepaalde stukken niet gebakken kunnen worden omdat deze helemaal opbollen. Strooi wat van de stukjes noodles in de hete olie en bak ook deze krokant (zelfde wijze als het rijstpapier). Deze kan je wel iets langer laten liggen tot ze goudbruin zijn (hoeft niet).TIP > Het gehakt kan je makkelijk op voorhand al bakken maar het rijstpapier en noodles doe je het best vlak voor het serveren. Als je deze te lang op voorhand al bakt, zijn ze niet meer zo krokant.
- Voor het serveren.Neem een ruim bord, verdeel hierover het gehaakt.Strooi hierover de komkommer, lente-ui, de krokante stukjes noodles en eventueel wat fried onions. Serveer met de dipsaus en de rijstpapier crackers.Smakelijk