December, niet de meest lichtste of gezonde maand die er is. Het begint al met Sinterklaas, een overload aan heel veel (lekker) zoet. Vervolgens zijn er de feestdagen dat gepaard gaat met rijkelijke menu’s, gourmet, fondue, een kerstbuche, … kortom weer heel veel lekkers 😄. Daarom even een gezond “intermezzo” tussendoor met deze ontbijtcake met veenbessen. Een gezonden toch ook ietwat feestelijk gebakje om je dag mee in te zetten.
Een cakeje dat trouwens gepaard gaat met de typische kruiden van deze periode namelijk gingerbread kruiden. Een specerijenmix die heel dicht aanleunt bij onze speculaas- of koekkruiden, enkel bevat deze nog iets meer gember (zoals de naam al doet vermoeden). Gingerbread kruiden en veenbessen, twee typische “Kerst elementen” verwerkt in dit cakeje.
Een gebakje waarvoor je eigenlijk gewoon de ingrediënten even dient te mengen, in een bakvormpje gieten, bakken en je kan al smullen. Ideaal voor in de ochtend, of je kan deze de avond voordien al bakken wat het nog makkelijker maakt.
Hoe maak ik deze ontbijtcake met veenbessen?
Het leuke aan het maken van deze ontbijtcake is dat je de ingrediënten niet schuimig, romig of luchtig dient te kloppen. Ook geen boter smelten.
Je begint met appelmoes los te roeren met melk en hier ga je de droge ingrediënten aan toevoegen. De droge ingrediënten zijn speltbloem, honing, bakpoeder en kruiden. Dit roer je los in een mengkom waar je op het laatste nog de veenbessen aan toevoegt. Nu hoef je enkel het deeg nog in het vormpje(s) te gieten en bakken in de oven.
Ik vind dit ontbijtcakeje op z’n lekkerst als deze nog wat warm is. Doe daarbij nog een schepje yoghurt en een “drizzle” honing en meer hoeft dat niet te zijn.
Tips & Vragen voor het maken van deze ontbijtcake met veenbessen
- Is er een alternatief voor de veenbessen? Ja, als je er geen fan van bent of ze zijn niet in het seizoen dan kan je deze vervangen door eender welk fruit. Lekkere alternatieven zijn blauwe bessen of druiven
- Kan ik er een glutenvrij of lactosevrij cakeje van maken? Dit kan zeker! Vervang de speltbloem door door een glutenvrije bloem voor een glutenvrije versie. Gebruik een notenmelk om er een lactosevrij cakeje van te maken.
- Kan je de gingerbread kruiden vervangen? Ja, als je deze niet kan vinden, gebruik dan speculaas- of koekkruiden. Of gewoon een snuifje kaneel is ook lekker.
Ontbijtcake met veenbessen
Equipment
- 1 kleine bakvorm/ovenschaaltje van zo'n 10 a 12cm of 2 kleine bakvormpjes/ovenschaaltjes van zo'n 8cm
Ingrediënten
- 50 gr appelmoes (kies voor een suikervrije)
- 2 el honing (of agavesiroop of maple syrup)
- 1/2 tl vanille essence
- 80 ml melk (ik gebruikte halfvolle melk)
- 60 gr speltbloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl gingerbread kruiden
- 1 handvol veenbessen (vers of diepvries)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Vet de bakvorm of ovenschaaltje in.
- Doe de appelmoes, honing, vanille essence en melk in een mengkom en roer los.Voeg hier de speltbloem, bakpoeder en kruiden aan toe. Roer tot een mooi glad deeg.Op laatste voeg je de veenbessen toe en meng nog even kort.Giet het deeg in de bakvorm of ovenschaaltje en bak voor zo'n 18 a 20min in de oven. Check met een satéprikker of het cakeje gaar is binnenin.
- Haal het ontbijtcakeje uit de oven, laat ietwat of volledig afkoelen.Serveer met wat yoghurt, nog een beetje honing en eventueel wat granola.Smakelijk
Nog meer gezonde ontbijt ideetjes nodig? Check dan zeker ook even deze receptjes.