De bekende banaan-karamel-room taart in een ontbijt versie. Yes yes, met deze banoffee ontbijt parfait spring je gewoon uit je bed met een big smile op je gezicht. Verwacht je aan laagjes yoghurt, karamel op basis van dadel die echt te zalig voor woorden is, schijfjes banaan en een crunchy crumble op basis van noten & dadels. Een iets voedzamere versie van de bekende taart maar daarom niet minder lekker.
Deze ontbijt parfait heeft eigenlijk alle succes elementen voor een voedzaam ontbijtje … crunchy met de crumble van noten, zoet met de dadelkaramel, de yoghurt zorgt voor een frisse toets & onmisbaar banaan natuurlijk.
Vooral die dadelkaramel is een must-try, je gaat super verrast zijn van de smaak. En hij is veel makkelijker en veiliger te maken dan een klassieke karamel. Je kan deze karamel trouwens een paar dagen bewaren in de koelkast en serveren bij gewoon wat yoghurt met granola, of werk er pannenkoeken of wafels mee af. Ik eet het tegenwoordig overal bij š
TIPS :
> Ik gebruikte amandelen in de crumble, je kan hier eender welke noten voor gebruiken. Ik raad jullie wel aan om de noten eerst even te roosteren in de oven of in een pan, de smaak wordt zo veel beter.
> Ik gebruike gewone yoghurt in deze parfait. Je kan ook kokosyoghurt, Griekse yoghurt, amandelyoghurt … gebruiken.
> Vul de parfait nog verder aan met fruit zoals bessen of gebakken appeltjes. Al het fruit in je fruitmand kan je hierin verwerken.
Banoffee ontbijt parfait
Ingrediƫnten
Dadel karamel
- 120 gr (zachte) Medjoul dadels
- 100 ml kokosmelk (uit blik)
- 1 tl vanille essence
- snuifje zeezout
Dadel-noten crumble
- 5 (zachte) Medjoul dadels
- 50 gr havermout
- 50 gr amandelen (geroosterd)
- snuifje zeezout
- 1 el (lopende) pindakaas
Parfait
- 2 bananen
- 500 ml yoghurt
Instructies
Dadel karamel
- Laat de dadels zo'n 15min weken in warm water.Haal de dadels uit het water, ontpit ze en doe in een blender samen met de kokosmelk, vanille essence en snuifje zeezout. Mix tot een gladde karamelsaus.Ā Bewaar in een afgedekt potje.
Dadel-noten crumble
- Ontpit de dadels en doe in een blender/foodprocessor samen met de amandelen en havermout (en optioneel de lopende pindakaas). Mix tot grove crumble.
Parfait
- Pel de bananen en snij in dunne plakjes. Doe wat yoghurt in een glas gevolgd door wat dadelkaramel, plakjes banaan en wat dadel-noten crumble. Serveer direct