Wekenlang heb ik met het idee in mijn hoofd gelopen van deze ovenschotel met vis en puree. In mijn hoofd klonk het al zo zalig, het water kwam me telkens in de mond en het uiteindelijke resultaat is nog beter dan ik ooit had kunnen denken. Ja, ik loop continu met recept ideetjes in mijn hoofd hoor, perfectly normal 😀 . Ik zie een ingrediënt of product in de supermarkt of in mijn kast en mijn hersenen beginnen al overuren te draaien. Soms blijft dat idee wekenlang zitten om het in mijn hoofd nog wat te finetunen en soms dan duik ik meteen mijn keuken in om het uit te proberen.
Tot zover even de blik in mijn hoofd en hoe een receptje soms tot stand komt 😀 . Terug naar deze ovenschotel want die verdient alle aandacht!
Zo lekker en ook zo easy om te maken en weer eens 100% meal prep proof!
Verwacht je aan een lekkere mix van kabeljauw, zalm & scampi’s. Je kan deze natuurlijk naar eigen keuze zelf kiezen.
Je verwacht daar nu zeker een typische witte saus/bechamelsaus bij.
Het is een witte saus ja, echter niet volgens het klassieke recept. Ik maakte een saus op basis van ricotta, iets wat ik wel vaker doe. Een saus die je gewoon in je blender maakt. Klinkt goed he en easy peasy, how I like it!
Ovenschotel met vis en puree
Ingrediënten
- 500 gr aardappelen (bloemige)
- 1 broccoli
- 500 gr ricotta
- 1 el citroensap
- 2 tl mosterd
- 120 ml groentebouillon
- 1 sjalot
- 200 gr spinazie
- 2 kleine kabeljauwfilets of andere witte vis
- 2 kleine zalmfilets
- 200 gr scampi's of gamba's (gepeld & schoongemaakt)
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook ze gaar in gezouten water. Giet af, voeg een scheutje melk, peper en zout toe en stamp ze tot een lekker smeuige puree. Zet even opzij.
- Verdeel de broccoli in roosjes en kook ze beetgaar in licht gezouten water.Giet af en laat goed uitlekken.
- Doe de ricotta, citroensap, groentebouillon, mosterd, peper en zout in een blender en mix tot een gladde saus. Vind je deze nog wat te dik, voeg nog een klein scheutje bouillon toe.
- Pel de sjalot en hak fijn. Snij de kabeljauwfilets & zalmfilets in kleinere stukken. Verhit een stoofpot met een scheutje olijfolie. Stoof hierin sjalot mooi glazig, voeg dan de spinazie toe en laat slinken. Roer regelmatig.Verwarm de oven voor op 200 graden. Giet dan de ricottasaus in de stoofpot en breng tot net onder het kookpunt (niet laten koken). Haal van het vuur, voeg de vis, garnalen en broccoli toe. Meng even en schep dit mengsel in een ovenschaal. Verdeel hierover de puree.Je kan eventueel bovenop nog wat panko strooien voor een krokant korstje. Bak in de oven voor zo'n 20 a 25min in de oven. Zet eventueel op het laatste de ovengrill nog even aan voor een mooi goudbruin korstje.Smakelijk