Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, dus dan mag dat een waar feestje zijn. Een waar ontbijtfeestje en daar hoef je geen kilo’s choco of koffiekoeken voor op tafel toveren. Je kan ook een ware “breakfast party” houden met deze zalige voedzame ontbijtcrumble. Een crumble die je als basis kan gebruiken en waar je zelf nog volop mee kan gaan spelen, hoe goed klinkt dat!
Bij een crumble hoort nu eenmaal fruit, ik koos voor een mix van bessen, rode vruchten en appel. Hier kan je nu eenmaal zelf mee gaan spelen.
Bovenop het fruit komt de heerlijke ontbijtcrumble bestaande uit havermout, kokos, noten en zaden. Als zoetmiddel gebruik ik altijd agavesiroop maar je kan hier ook honing of Maple syrup gebruiken.
Nog een handigheidje, je kan de crumble de avond voordien al preppen.
Je doet het fruit al in een ovenschaal en zet deze in de koelkast tijdens de nacht.
De crumble kan je ook al perfect de avond voordien maken zodat je deze de volgende ochtend over het fruit kan strooien en bakken maar. Dus geen tijd voor het ontbijt is dan toch echt geen excuus meer hoor!
Ontbijtcrumble
Ingrediënten
- 500 gr bessenmix vers of diepvries
- 1 appel
- 2 tl zeste van sinaasappel
- 1 sinaasappel (sap)
- 140 gr havermout
- 140 gr kokosvlokken of kokospoeder
- 100 gr amandelmeel
- 2 el chiazaad
- 1 el lijnzaad
- 1 handje hazelnoten grof gehakt
- 1 el vanille essence
- 120 ml kokosolie (gesmolten)
- 80 ml agavesiroop
- snuifje zeezout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Schil de appel, verwijder het klokhuis, snij in kleine blokjes en doe in een ovenschaal.Voeg ook de bessen, 1tl zeste van sinaasappel en het sap van 1 sinaasappel toe. Meng even. Zet even apart.
- Voor de crumble.Meng de havermout met de kokosvlokken/kokospoeder, amandelmeel, chiazaad, lijnzaad, grof gehakte hazelnoten en snuifje zeezout.Meng de gesmolten kokosolie met de agavesiroop, vanille essence en de resterende theelepel zeste van sinaasappel. Giet dit over de droge ingredienten en meng tot een plakkerige crumble. Indien dit mengsel nog iets te droog is, voeg nog een beetje extra gesmolten kokosolie toe. Verdeel de crumble over het fruit.Bak de crumble mooi goudbruin en krokant voor zo'n 30min in de oven.Haal uit de oven en serveer direct met yoghurt. Smakelijk!