Varkensgebraad met spek en mosterd

Christmas is coming en.dit gemakkelijk varkensgebraad met spek en mosterd is het perfecte gerecht voor op je kerstmenu. Een lekker sappig gebraad uit de oven met een lekker stroop-mosterdsaus. Dit feestelijk gerechtje wordt helemaal compleet met geroosterde wortelen en gevulde appeltjes en veenbessen.
Naar recept gaan

Gebraad op het kerstmenu, dat is altijd een topper! Eentje waarmee je het jezelf lekker makkelijk kan maken. Iets wat we toch allemaal wel willen tijdens de feestdagen. Dit receptje voor varkensgebraad met spek en mosterd staat gewoon garant voor succes. Een lekker sappig gebraadje ingesmeerd met mosterd en plakjes spek, in een heerlijk romige saus. Natuurlijk mogen met Kerstmis de gevulde appeltjes met veenbessen ook niet ontbreken, deze passen perfect bij het vlees.

Met de juiste voorbereiding, heb je zo goed als helemaal je handen vrij bij het effectief bereiden van dit receptje. Het varkensgebraad korsten we eerst aan in een pan op het vuur en deze gaat vervolgens traag garen in de oven.
We voegen aan deze ovenschaal ook aardappeltjes toe die mee zullen garen.

Dus je hoeft er geen apart aardappelgerecht meer bij maken. HAN-DIG! Verder serveerde ik er ovengebakken worteltjes bij, deze hoef je enkel te halveren (kan op voorhand) en de laatste 25min mogen deze bij in de oven. Ook de appeltjes kunnen de laatste 10 a 15min mee in de oven. Dit gerechtje is gewoon op voorhand even rekenen, hoe lang alles in de oven moet. Zet je timers en je maakt het je zelf super easy tijdens je feestmenu! Eenvoud en vooral heel veel smaak met dit gerechtje

Heb je net zoals mezelf een combi stoomoven (zelf heb ik de AEG SteamPro combi stoomoven), gebruik dan zeker de combi functie (combi van vocht & hetelucht). Vocht gebruiken om vlees te bakken? Yes, zo zorg je er voor dat je vlees niet uitdroogt en al z’n smaak & aroma’s behoudt.

Ook voor de wortels en appeltjes is die toets van vocht ideaal, anders zullen deze snel bruin (bijna zwart worden) worden maar binnenin zijn ze nog veel te hard. Heb je deze combi functie niet? Geen probleem, ik geef je hieronder genoeg tips 😉

Christmas is coming en.dit gemakkelijk varkensgebraad met spek en mosterd is het perfecte gerecht voor op je kerstmenu. Een lekker sappig gebraad uit de oven met een lekker stroop-mosterdsaus. Dit feestelijk gerechtje wordt helemaal compleet met geroosterde wortelen en gevulde appeltjes en veenbessen.
Christmas is coming en.dit gemakkelijk varkensgebraad met spek en mosterd is het perfecte gerecht voor op je kerstmenu. Een lekker sappig gebraad uit de oven met een lekker stroop-mosterdsaus. Dit feestelijk gerechtje wordt helemaal compleet met geroosterde wortelen en gevulde appeltjes en veenbessen.

Hoe maken we dit varkensgebraad met spek en mosterd

Meal prep tips! Wat kan je op voorhand al doen.
> De aardappeltje die mee in de ovenschaal bij het vlees gaan, kan je op voorhand al halveren. Ook de ui, look en champignons kan je fijnhakken.
> De worteltjes kan je op voorhand al schillen en halveren.
> Haal het gebraad zo’n 1h op voorhand uit de koelkast alvorens je deze gaat bakken!

Voor het varkensgebraad, als deze mooi op kamertemperatuur is, kruid met peper en zout en smeer in met mosterd. Beleg vervolgens met plakjes spek. Bind eventueel vast met wat keukentouw, maar is niet per se nodig.
Bak het gebraad kort aan in een pan, langs alle kanten. Vervolgens, haal je dit uit de pan en leg even opzij.

In dezelfde pan gaan we ui en champignons aanstoven. Daar gaat ook nog wat look, stukjes appel, salie, tijm en venkelzaadjes bij als smaakmakers. Afblussen met wat appelcider (of witte wijn) en we brengen de saus nog verder op smaak met wat mosterd, appelstroop en bouillon.

We voegen vervolgens de partjes aardappel toe aan de saus en leggen er ook het vlees in. Zet dit nu in de oven en bak voor zo’n 45 a 50min in de oven. Heb je een vleesthermometer (inbegrepen in de AEG SteamPro combi stoomoven) check dan of het vlees een kerntemperatuur heeft van zo’n 68 a 70 graden. Haal het vlees uit de oven en laat het vlees minstens 10min rusten bedekt in aluminiumfolie.

Terwijl het vlees rust, kan je de saus op het vuur nog even laten inkoken. We voegen hier op het laatste ook nog wat room aan toe. De aardappeltjes die in de saus liggen, zullen nu ook gaar zijn.

De worteltjes die ik bij het gebraad serveerde, kruidde ik eerst met wat tijm, rozemarijn, peper, zout en een scheutje honing. De worteltjes hebben ongeveer zo’n 30 a 35min nodig in de oven, dus deze kunnen samen met het vlees in de oven. Als je het vlees uit de oven haalt om te rusten, check dan zeker ook even de worteltjes. Zijn ze nog te hard, verhoog de oventemperatuur dan naar 2OO graden.

De laatste 10min, kan je ook de appeltjes bij in de oven zetten. Je hoeft deze enkel te halveren, het klokhuis verwijderen. Op elke appelhelft een klein klontje boter leggen en in de oven zetten. Deze serveren we dan met wat ‘zelfgekochte’ veenbessencompote.

Tips & vragen voor het maken van dit varkensgebraad met spek en mosterd

  • Kan ik ook kalkoengebraad gebruiken? Dat kan perfect. De gaartijd zal quasi hetzelfde zijn als bij het varkensgebraad. Heb je een vleesthermometer, check dan of het kalkoengebraad een kerntemperatuur heeft van zo’n 75 a 80 graden.
  • Tips voor een sappig gebraadje zonder combi stoom functie? Ook nu volg je gewoon alle stappen zoals in het receptuur. Wanneer jet het vlees in de oven zet, dek je de schaal af met aluminiumfolie. De laatste 10min kan je de folie verwijderen. Nog een heel belangrijke tip is de oven niet te hoog zetten. Ik bakte het vlees op 150 graden, dit duurt misschien iets langer maar dit is ook het geheim voor een lekker sappig gebraadje.
Christmas is coming en.dit gemakkelijk varkensgebraad met spek en mosterd is het perfecte gerecht voor op je kerstmenu. Een lekker sappig gebraad uit de oven met een lekker stroop-mosterdsaus. Dit feestelijk gerechtje wordt helemaal compleet met geroosterde wortelen en gevulde appeltjes en veenbessen.
Christmas is coming en.dit gemakkelijk varkensgebraad met spek en mosterd is het perfecte gerecht voor op je kerstmenu. Een lekker sappig gebraad uit de oven met een lekker stroop-mosterdsaus. Dit feestelijk gerechtje wordt helemaal compleet met geroosterde wortelen en gevulde appeltjes en veenbessen.

Varkensgebraad met spek en mosterd

Christmas is coming en.dit gemakkelijk varkensgebraad met spek en mosterd is het perfecte gerecht voor op je kerstmenu. Een lekker sappig gebraad uit de oven met een lekker stroop-mosterdsaus. Dit feestelijk gerechtje wordt helemaal compleet met geroosterde wortelen en gevulde appeltjes en veenbessen.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Equipment

  • Optioneel : Vleesthermometer

Ingrediënten
  

Varkensgebraad

  • 2 uien
  • 250 gr champignons
  • 2 teentjes look
  • 1 appel
  • 500 gr krieltjes
  • 1kg varkensgebraad
  • 2+2 el mosterd (Dijon mosterd of graantjesmosterd)
  • 12 a 15 plakjes spek (dunne plakjes)
  • 2 tl venkelzaadjes
  • 1 el salie (gedroogd)
  • 2 el stroop
  • 2 takjes tijm
  • 250 ml appelcider (*)
  • 250 ml bouillon (kip of rund)
  • 150 ml room
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Geroosterde wortelen en gevulde appeltjes

  • 1 bussel wortelen
  • 3 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 el honing
  • 4 appels
  • boter
  • veenbessencompote
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies
 

Varkensgebraad

  • Haal het gebraad zo'n 1h op voorhand uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen
  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
    TIP > Heb je een combi stoomoven, zet dan op medium vocht.
    Pel de ui en snij in plakjes.
    Snij de champignons in kwartjes of in partjes.
    Pel de teentjes look en hak fijn.
    Schil de appel en snij in kleine blokjes.
    Snij de krieltjes in kwartjes of in dunne plakjes.
  • Kruid het gebraad met peper en zout en wrijf bovenaan in met 2el mosterd.
    Beleg het vlees bovenaan met de plakjes spek.
  • Verhit een ruime stoofpot of braadpan (die ook in de oven kan) met een royale scheut olijfolie.
    Bak het vlees langs alle kanten goudbruin aan. Haal uit de stoofpot en zet even opzij.
    Stoof in dezelfde pan de ui en champignons aan, voeg eventueel nog een scheutje olijfolie toe. Stoof aan voor zo'n 6 a 8min. Roer regelmatig.
    Voeg vervolgens de look, appel, venkelzaadjes en salie toe. Bak nog eens voor zo'n 2min.
    Schep de resterende 2el mosterd en de stroop bij in de pan, roer even los en giet er ook de cider bij. Laat zo'n 3 a 4min inkoken.
    Voeg het takje tijm en de aardappeltjes toe en giet er de bouillon bij. Roer even los.
    Leg het gebraad terug in de stoofpot en duw wat in de saus.
    Zet in de oven voor zo'n 45 a 50min
    TIP ! Heb je geen combi stoomoven, dan kan je de stoofpot best eerst 30 a 35min afdekken met aluminiumfolie
    TIP ! Heb je een vleesthermometer, check dan of deze een kerntemperatuur heeft van zo'n 68 a 69 graden. Dan is het vlees gaar.
  • Eenmaal het gebraad gaar is, haal uit de oven en haal het vlees uit de pan. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat minstens 10min rusten.
    Zet de stoofpot voorzichtig op het vuur. Voeg de room toe en laat nog 1min inkoken.
    Breng de saus verder op smaak met peper en zout.

Geroosterde wortelen & appeltjes met veenbessen

  • Verwijder het loof van de wortelen, schil ze en snij ze in de lengte door.
    Leg ze in een ovenschaal of op een bakplaat. Overgiet met de honing en wat olijfolie. Meng goed. Leg er de takjes tijm en rozemarijn bij. Zet bij in de oven voor zo'n 30 a 35min.
    TIP ! Als je het vlees uit de oven haalt, check dan zeker ook even de worteltjes. Zijn deze nog iets te hard, verhoog de oventemperatuur dan naar 200 graden. De worteltjes mogen wel nog wat bite hebben.
  • Halveer de appelen, verwijder het klokhuis en leg ze in een ovenschotel.
    Leg op elke appel een klein klontje boter en zet bij in de oven voor zo'n 10min.
  • Als het vlees gerust heeft, snij dan in plakken.
    Serveer met de saus, zorg dat je zeker ook wat van de aardappeltjes op het bord schept.
    Leg er de worteltjes bij en de appeltjes gevuld met wat van de veenbessencompote.
    Smakelijk

Notities

(*) Je kan de appelcider vervangen door witte wijn of appelsap. 
 
Trefwoord feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstmis, mosterd, stroopwafel, varkensgebraad, varkensvlees, veenbessen, wortelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.