Yoghurt donuts

Havermout donuts

Donuts met roze glazuur en heel veel hagelslag, één van mijn favorietjes uit mijn kindertijd. Elke dag kon ik er zo wel eentje binnenspelen.
Deze yoghurt donuts zijn een iets gezonder & voedzamer alternatief. Dit receptje is er eentje op basis van havermout & yoghurt. Het is dat laatste ingrediënt dat ik volop in de kijker wil zetten als trotse “Zuivel Ambassador”.

Yoghurt, het is volgens mij een standaard product in ieders koelkast.
Bij mij in iedere geval wel. Een super veelzijdig voedzaam ingrediënt dat ik zowel in mijn ontbijtje, tussendoortje als avondmaal verwerk. Zo maak ik altijd mayonaise op basis van yoghurt, in mijn hummus zit ook altijd wat van het witte goedje en in heel veel baksels verwerk ik dit populaire zuivelproduct maar al te graag. Yoghurt zit trouwens boordevol essentiële voedingsstoffen, zoals calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Daarom draagt yoghurt in je ontbijt bij tot een gezonde energierijke start van je dag en is ook het ideale tussendoortje. Een potje yoghurt na je sporttraining is daarom een prima idee.

Volgens mij hoeft dit populaire zuivelproduct echt geen introductie of inleiding meer. Toch wil ik jullie verrassen met enkele leuke weetjes waar jullie misschien nog niet hebben bij stilgestaan wanneer je je potje yoghurt opendoet.

  • Er zijn al sporen van yoghurtbereidingen gevonden die dateren tussen 10.000 en 5.000 jaar voor Christus! Doorheen de geschiedenis is yoghurt deel gaan uitmaken van verschillende traditionele eetgewoonten.
  • Om van yoghurt te kunnen spreken, moeten er melkzuurbacteriën tot op het moment van consumptie in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig zijn.
  • Net zoals bij melk bestaan er ook verschillende soorten yoghurt namelijk volle yoghurt (minstens 3% vet), halfvolle yoghurt (bevat 1% tot 3% vet) en magere yoghurt (mag de 1% niet overschrijden)
  • Yoghurt is makkelijker verteerbaar dan melk, dit komt door de melkzuurbacteriën.
  • In de vernieuwde Vlaamse voedingsdriehoek, is yoghurt een nieuwe spelspeler. Natuuryoghurt staat hier in het lichtgroene gedeelte dat alle producten van dierlijke oorsprong bevat die aanbevolen worden als onderdeel van een gevarieerde en evenwichtige voeding.

Deze donuts worden trouwens niet in in het frituur gebakken, wel in de oven. Wat het allemaal een pak lichter maakt. Het typische witte glazuur liet ik in deze versie ook achterwegen en werkte de donuts af met wat pure gesmolten chocolade.
“Hey Elien, ik heb geen donutvorm?”
No problemo, je kan ook gewoon een muffin/cupcake bakvorm gebruiken hoor. Of surf gewoon even naar bol.com of mijn favoriete bakwinkel bouwhuis.com daar kan je al voor zo’n 10eur een donut bakvorm kopen. En ik beloof je, er komt binnenkort nog een heel zalig donut receptje aan dus leg hem niet te ver weg 😉

Havermout donuts


Havermout donuts
Havermout donuts


Havermout donuts

Deze donuts kan je trouwens makkelijk al in het weekend bakken, luchtdicht bewaren en je hebt een voedzaam ontbijtje/tussendoortje bij de hand. Je kan ze ook perfect serveren op je klassieke kommetje yoghurt met fruit en er wat honing/maple syrup over gieten.

Havermout donuts
Havermout donuts

Havermout donuts

Heerlijke gezonde donuts gemaakt op basis van havermout en gebakken in de oven.
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 4

Equipment

  • Donut bakvorm of cupcake/muffin bakvorm

Ingrediënten
  

Donuts

  • 90 gr havermout
  • 1/2 tl baking soda
  • 2 el kokosolie (gesmolten)
  • 60 ml maple syrup (of honing of agavesiroop)
  • 70 gr halfvolle yoghurt
  • 60 ml halfvolle melk
  • 1 ei
  • 1 tl vanille essence
  • 70 gr pure chocolade

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Vet de bakvorm in met wat vetstof.
  • Doe de havermout in een blender en mix fijn.
    Meng het havermeel met de baking soda en zet even opzij.
  • Doe de gesmolten kokosolie, maple syrup, yoghurt, melk, vanille en ei in een mengkom. Mix tot een glad mengsel.
    Voeg het havermeel toe en meng nog even tot een mooi glad deeg.
    Laat het deeg 5min rusten.
  • Vul de vormpjes met het deeg. Vul ze niet helemaal tot boven aangezien de donuts nog zullen rijzen tijdens het bakken.
    Bak de donuts zo'n 10 a 12min in de oven tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.
    Haal uit de oven, ze zullen nog heel wak aanvoelen.
    Laat volledig afkoelen en ontvorm.
  • Smelt de chocolade en giet deze over donuts of dip de donuts in de chocolade
    Smakelijk!
Trefwoord gezond ontbijt, gezond tussendoortje, havermout, ontbijt, tussendoortje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.