Ontbijten met taart? Yes we can … en daar is deze heerlijk en vooral makkelijk te maken chocolade ontbijttaart met kersen het perfecte voorbeeld van. Een taart met een bodem op basis van havermout, kokos en dadels met daarop een heerlijke smeuïge chocoladelaag. In deze laag zitten trouwens de kersen verstopt. Met deze taart creëer je een ware “breakfast party” tijdens de belangrijkste maaltijd van de dag!
All Day Breakfast
Iedereen die mij al even volgt, weet dat ik een echt “ontbijtmens” ben. Een hele dag kan ik ontbijtreceptjes eten van wafels tot pannenkoeken, van shakshuka tot smoothiebowls. Op ieder moment van de dag smaken deze receptjes dus waarom daar een specifiek tijdstip opzetten 😉
Ik noem dit taartje dan wel een “ontbijttaart” maar je kan deze perfect als brunch eten, in de namiddag tijdens je vieruurtje of gewoon ‘s avonds voor de TV.
Wat hebben we nodig?
De bodem van deze chocolade ontbijttaart doet wel wat denken aan granola aangezien deze op basis is van havermout, kokos, dadels, kokosolie en maple syrup. En dat laagje chocolade op die crunchy bodem? Wel dat is een chocoladepudding. Hoe goed klinkt dat? Melk, puddingpoeder, cacao, maple syrup, pure chocolade en voor de liefhebbers een schepje pindakaas. Laten inkoken tot een pudding en bovenop de crunchy laag granola gieten. In de pudding verstopte ik nog wat zomerse kersen. Deze kan je eventueel weglaten maar zorgen wel voor een frisse toets.
TIPS :
> Ik gebruikte gewone melk om de pudding te maken. Je kan dit ook met kokosmelk of amandelmelk maken.
> De kersen kan je perfect vervangen door frambozen, aardbeien, bramen, blauwe bessen …
Chocolade ontbijttaart met kersen
Equipment
- Springvorm +/- 22 a 25cm
Ingrediënten
Korst
- 100 gr havermout
- 100 gr kokospoeder/rasp
- 5 (malse)Medjool dadels
- 1 el kokosolie (gesmolten)
- 1 el maple syrup
Chocoladepudding
- 240 ml kokosmelk (uit blik)
- 30 ml maple syrup (of honing of agavesiroop)
- 1 el pindakaas (*)
- 2 el cacaopoeder (ongezoet)
- 2 el puddingpoeder
- 1 tl vanille essence
- 75 gr pure chocolade (70%)
- 150 gr kersen (ontpit)
Instructies
Korst
- Beleg de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier.Ontpit de dadels en doe in een blender/foodprocessor samen met de havermout en kokospoeder. Mix tot een een kruimelig ietwat plakkerig deeg.Voeg de kokosolie en en maple syrup toe en mix nog even goed tot een mooie plakkerige deegbal. Is dit nog iets te droog, voeg nog een beetje gesmolten kokosolie toe.Schep het deeg in de springvorm en duw goed aan zodat de hele bodem gelijk bedekt is.Zet in de koelkast terwijl je de chocoladepudding maakt.
Chocoladepudding
- Doe de kokosmelk, maple syrup, pindakaas en puddingpoeder in een mengkom. Mix of roer tot een glad papje.Giet dit in een kookpotje en breng zachtjes al roerend aan de kook. Laat dan 2min al roerend inkoken tot een mooie pudding.Haal van het vuur en voeg de vanille essence toe en stukjes pure chocolade.Roer goed zodat de chocolade kan smelten.Laat de pudding zo'n 15min afkoelen.
- Verdeel de kersen over de bodem en giet hierover de pudding. Zet voor minstens 3h in de koelkast om op te stijven.Werk de taart af met wat vers fruitSmakelijk
Notities
Ik gebruik altijd de 100% pindakaas van Albert Heijn.