Dit receptje van kip met granaatappel laat me weer even in Dubai wanen. Een receptje met een Midden-Oosterse toets met de granaatappelmelasse & de tabouleh. Op en top zomers, licht, weinig werk en veelzijdig. De “sticky chicken” kan je makkelijk op de barbecue bereiden of als doordeweeks maaltijd gewoon in de oven.
Granaatappelmelasse
Alvorens de kip op de barbecue vliegt of voor ie in de oven gaat, krijgt deze een frisse ietwat zurige marinade op basis van granaatappelmelasse. Een ingrediënt dat je tegenwoordig iets makkelijk hier kan vinden. Bij Albert Heijn, Delhaize of Oil & Vinegar kan je deze zoetzure stroperige siroop vinden. Kan je hem nu niet vinden, vervang dan door balsamico stroop.
Of plan je nu per toeval een reisje naar het Midden-Oosten, spring dan daar zeker eens een supermarkt binnen op zoek naar zo’n flesje 😀
Tabouli-Tabbouleh-Tabouleh
Er zijn heel wat benamingen voor deze typische Midden-Oosterse salade dat van oorsprong een peterseliesalade met bulgur is. Ondertussen bestaan er al heel wat versies en variaties. Zelf maak ik regelmatig tabouleh en wissel graag eens af met bulgur, couscous of quinoa. Ook met de overige ingrediënten die ik toevoeg, wissel ik wel eens af en speel wat met de seizoen. In deze versie voeg ik bloemkoolrijst toe
TIPS:
> Ik gebruikte kippendijen, je kan dit ook met kipfilet of kipdrumsticks maken.
> Meal preppen, yes voor de volle 100%! De marinade maken en de kip zelf marineren kan je makkelijk de avond voordien al doen. Ook de tabouleh kan je al de dag voordien maken.
Kip met granaatappel
Ingrediënten
Kip
- 4 kippendijen (zonder bot)
- 1 teentje look
- 3 el granaatappelmelasse
- 1 el citroensap
- 1/2 tl komijnzaad
- peper en zout
- olijfolie
Tabouleh
- 125 gr quinoa
- 200 gr bloemkool
- 2 takjes selder
- 1 handvol radijzen
- 1 lente-ui
- 1 el peterselie (fijngehakt)
- 1 kl munt (fijngehakt)
- 1 citroen
- 150 gr granaatappelpitjes
- Peper en zout
- Olijfolie
- Feta (optioneel)
Instructies
Bereiding kip
- Pel de look, hak fijn en doe in een mengkom.Voeg de granaatappelmelasse, citroensap, komijnzaad, royale snuif zout en peper en 2el olijfolie toe.Doe hierbij de kippendijen en meng goed zodat ze door de marinade bekekt zijn. Dek af en laat minstens 1h of langer marineren.Terwijl kan je de tabouleh maken.
Tabouleh
- Spoel eerst de quinoa onder koud water.Kook dan gaar zoals vermeld op de verpakking. Ik voeg altijd een blokje bouillon toe aan het water. Giet de quinoa af, laat uitlekken en afkoelen.
- Doe de bloemkool in een blender en mix tot kruimels. Hak de selder in kleine blokjes.Snij de radijsjes fijn. Hak de lente-ui fijn.Meng de afgekoelde quinoa met de bloemkool kruimels, blokjes selder, radijsjes, lente-ui, peterselie en munt. Breng op smaak met wat citroensap, peper en zout. Meng goed. Bewaar koel
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Leg de kippendijen in een ovenschaal en bak ze mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 20 a 25min. Draai ze tijdens het bakken zodat ze aan beide kanten mooi bruin worden.Je kan de kip natuurlijk ook op de barbecue bakken.Serveer de kip met de tabouleh salade.Werk af met granaatappelpitten & verbrokkelde feta.Smakelijk