Simpel, snel klaar en weinig werk … dat is iets wat we niet snel tegengekomen als het op dessertjes aankomt. Toch is het mogelijk met deze heerlijke pruimentaart met speculaas en ricotta. Een taartje om mee uit te pakken zonder daar uren tijd, werk of moeite in te steken. En geen eindeloos lange boodschappenlijstje.
Speculaas heaven
Voor de korst van de taart, gebruik ik lekker easy “zelfgekocht” kruimeldeeg. Heb je wat meer tijd dan kan je ook zelf je taartdeeg maken (zie recept) . De vulling van deze onweerstaanbare pruimentaart is niet meer dan ricotta, ei, suiker, speculaas en speculaaspasta. En klinken die laatste 2 ingrediënten nu gewoon niet super? Elk dessertje met speculaas is toch gewoon lekker, iedereen houdt er gewoon van. Ik heb deze dan ook steeds standaard in huis of het nu om gewoon zo op te eten of om er een dessertje mee te maken.
Pruimentijd
De taart werkte ik af met pruimen, een fruitsoort waarvan het seizoen nu gaat starten en waar ik nogal een fan van ben. Eens ze in het seizoen zijn, “verorber” ik er elke dag wel eentje. Helemaal verzot ben ik er op en ze zijn super veelzijdig. Je kan ze zowel in zoete als hartige recepten verwerken. Het lekkerste vind ik ze geroosterd in de oven met een scheutje honing. Zalig als ontbijt met wat yoghurt en granola of als topping voor pannenkoeken.
TIP :
> Je kan de pruimen ook vervangen door nectarines, perzik, appel of peren.
Pruimentaart met speculaas en ricotta
Equipment
- taartvorm (+/- 25cm)
Ingrediënten
- 1x kruimeldeeg
- 300 gr ricotta
- 3 el speculaaspasta
- 2 eieren
- 75 gr suiker
- 1 tl zeste van limoen
- 1 el limoensap
- 150 gr speculaasjes
- 5 a 6 pruimen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Leg het kruimeldeeg in de bakvorm, druk goed aan en snij het overtollige deeg weg.Prik kleine gaatjes in het deeg met een vork.
- Verkruimel de speculaasjes (hoeft niet super fijn te zijn) en strooi ongeveer 1el over de bodem van de taart. Halveer de pruimen en verwijder de pit.
- Doe de ricotta, speculaaspasta, eieren, suiker, zeste van limoen en limoensap in een mengkom en mix los en luchtig. Voeg de verkruimelde speculaas toe en meng dit nog even met een spatel.Schep dit mengsel in de taartvorm en verdeel mooi egaal.Duw lichtjes de pruimen in het ricotta mengsel.Bak de taart zo'n 40 a 45min in de oven tot het ricotta mengsel mooi gaar gebakken is.Haal uit de oven en laat afkoelen, de taart is het lekkerst als ze nog een beetje lauw is. Natuurlijk koud is ze ook nog super lekkerSmakelijk