Dit noem ik nu nog eens een echte fruittaart!
Zo’n taartje met een zalige boterige krokante korst, een romige vulling en lekker veel hemels zomerfruit. Ja, deze fruittaart met mascarpone heeft het helemaal naar mijn mening. Een taartje om toch nog deze zomer op je baking bucketlist te zetten. Een taartje dat al bij al echt niet moeilijk te maken is.

Voor de korst val ik terug op mijn klassiek receptje van bloem-amandelmeel-ei-poedersuiker-boter, lukt altijd. Heb je nu geen zin om dit zelf te maken, dan breng je gewoon van de supermarkt taartdeeg mee.
De vulling is niet de klassieke banketbakkersroom, wel een zalig romige vulling op basis van mascarpone, room en frisse lemon curd.
En het is en blijft een fruittaart dus hou je zeker niet in met de fruitlaag. Liever wat meer fruit dan te weinig 😉


Ingrediënten korst
- 120gr patisseriebloem
- 20gr amandelmeel
- 1 eierdooier
- 50gr poedersuiker
- 75gr (koude) margarine/boter (in blokjes)
- Extra : taartvorm +/- 20cm
Ingrediënten vulling
- 40gr pure chocolade
- 350gr mascarpone
- 3el lemon curd (zelfgemaakt of zelfgekocht)
- 150ml room
- 2el poedersuiker
- Vers zomerfruit : nectarine, kersen, bramen, aardbeien, frambozen …
Bereidingswijze
Begin met het maken van het deeg van de taart.
Doe de bloem met het amandelmeel en poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en meng even.
Voeg de blokjes koude boter toe en meng tot je kleine kruimels hebt.
Doe hierbij de eierdooier en meng tot een mooi stevig deeg. Als het nog iets te droog aanvoelt, voeg dan een heel klein beetje (1 a 2kl) water toe tot je een mooie deegbal krijgt.
Verpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30min of langer opstijven in de koelkast.
*
Rol het deeg uit, je kan dit het best doen tussen 2 vellen bakpapier. Verwijder de bovenste vel bakpapier en leg het deeg in de taartvorm. Duw goed aan zodat de hele taartvorm bedekt is. Snij het overtollige deeg weg.
Prik gaatjes in het deeg.
Zet de taart nog eerst 15min in de diepvries om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bak de bodem mooi goudbruin en gaar voor zo’n 20 a 25min.
Haal uit de oven en laat zo volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de korst hard worden. Ontvorm dan.
Smelt de chocolade.
Wrijf daarmee de binnenkant van de taart in (bodem en zijkanten). Zet even in de koelkast zodat de chocolade hard kan worden.
Doe de mascarpone en lemon curd in een mengkom van je keukenmachine en klop los en luchtig.
Voeg de room en poedersuiker toe en klop mooi stevig op.
Schep de mascarpone vulling in de taartvorm en spreid goed uit.
Werk de taart af met fruit
Smakelijk !