Yes, vandaag gaan we naar mijn favoriete keuken met deze baba ganoush met gehakt. Vandaag gaan we dus naar het Midden-Oosten. Ja, de afgelopen weken hebben we toch al een kleine wereldreis op ons bord gemaakt. Tja, als je vakantie in het water valt dan moet je die vakantie vibes maar oproepen met lekker eten. “Good food is always the answer” is mijn motto.
Dus vandaag “good food” uit het Midden-Oosten met baba ganoush?
Baba wablieft? Klinkt heel exotisch maar eigenlijk is het gewoon een smeuïge auberginedip. Aubergines worden geroosterd en van het zachte vruchtvlees wordt de dip gemaakt aangevuld met meestal tahini en kruiden.
In mijn versie geen tahini (niet zo’n fan van) wel griekse yoghurt. En ik serveerde de baba ganoush met gehakt waardoor je het kan serveren als dip maar ook als avondmaal (in combinatie met wat platbrood en extra groentjes).
Ingrediënten baba ganoush
- 2 aubergines
- 2el griekse yoghurt
- 1el citroensap (+ extra)
- 1/2 teentje look
- 1/2tl komijnpoeder
- snuifje chilipoeder
- zout
- olijfolie
Ingrediënten gehakt
- 800gr gehakt (gemengd, kip of lam)
- 1 (grote) sjalot
- 2 teentjes look
- 1tl komijnpoeder
- 1tl korianderpoeder
- 2tl gerookt paprikapoeder
- snuifje kaneel
- 1/2 rode chili
- 150ml kipbouillon
- Zout
- Olijfolie
- 2 handjes geroosterde pijnboompitten
- Extra om te serveren : naanbrood – pitabrood – platbrood
Bereidingswijze
Voor de baba ganoush
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Halveer de aubergines, leg ze in een ovenschaal, wrijf ze royaal in met olijfolie. Rooster ze voor zo’n 30min in de oven tot ze mooi zacht gebakken zijn. Haal ze dan uit de oven en laat afkoelen.
Schraap met een lepel het vruchtvlees uit de aubergine en doe in een blender samen met 1,5el olijfolie, griekse yoghurt, citroensap, look, komijnpoeder, korianderpoeder, snuifje chilipoeder en snuifje zout. Mix tot een mooie gladde crème. Bewaar koel.
Voor het gehakt.
Hak sjalot en look fijn.
Hak de rode chili heel fijn.
Verhit een pan met een scheutje olijfolie en bak hierin de sjalot eerst mooi glazig. Roer regelmatig zodat deze niet bruin wordt.
Voeg de look toe en laat 1min mee bakken.
Doe het gehakt bij in de pan, bak rul en goudbruin.
Eenmaal mooi goudbruin gebakken, voeg dan het komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, snuifje kaneel, chili, snuifje zout en de bouillon toe. Roer even en laat zachtjes sudderen tot het vocht helemaal is weggekookt.
Haal dan van het vuur.
Serveer de baba ganoush met het gehakt en strooi er wat pijnboompitten over
Serveer met platbrood – naan of pitabrood
Smakelijk