Ovenschotel met bloemkool, vis en chorizo

Deze Ovenschotel met bloemkool, vis en chorizo is puur comfort food. Een makkelijk en snel te maken recept dat je ook nog eens op voorhand kan maken, een ideaal doordeweeks recept op je weekmenu te zetten. De vis kan je zelf kiezen zoals kabeljauw, zalm of garnalen.
Naar recept gaan

Als je aan mij vraagt wat ik versta onder comfort food wel dan krijg je gegarandeerd als antwoord deze ovenschotel met bloemkool, vis en chorizo. Natuurlijk hoort daar ook een lekkere pasta met veel kaas en gehakt bij alsook, een hartverwarmend kommetje soep of een warme kom vanillepudding met wat chocolade of koekjes in. Het begrip comfort food is voor iedereen anders en dat maakt het net zo leuk. Toch denk ik dat voor iedereen deze simpele ovenschotel toch wel onder valt.

Dit receptje is er eentje waar je eigenlijk zelf weer volop mee kan gaan spelen en experimenteren. De vis die je gebruikt, kan je zelf kiezen. Ik gebruikte skrei (Noorse kabeljauw) die momenteel in het seizoen is. Verder voegde ik bloemkool toe, één van mijn favoriete groenten. Deze kan je gaan vervangen door een andere groenten of een mix gaan gebruiken. Wat deze ovenschotel een echte power punch geeft is de chorizo. Op basis van de olie die vrijkomt gaan we de saus maken, een saus die eigenlijk een gewone bechamel is maar dan met veel meer smaak.

Deze Ovenschotel met bloemkool, vis en chorizo is puur comfort food. Een makkelijk en snel te maken recept dat je ook nog eens op voorhand kan maken, een ideaal doordeweeks recept op je weekmenu te zetten. De vis kan je zelf kiezen zoals kabeljauw, zalm of garnalen.
Deze Ovenschotel met bloemkool, vis en chorizo is puur comfort food. Een makkelijk en snel te maken recept dat je ook nog eens op voorhand kan maken, een ideaal doordeweeks recept op je weekmenu te zetten. De vis kan je zelf kiezen zoals kabeljauw, zalm of garnalen.

Hoe maken we deze ovenschotel met bloemkool, vis en chorizo?

Je begint met de bloemkool in roosjes te snijden en kook ze beetgaar in gezouten water of je zou ze ook kunnen stomen. Giet af en laat afkoelen.
Ondertussen kan je de chorizo in kleine stukjes snijden en de visfilets in kleinere hapklare stukjes.

Bak de chorizo in een stoofpot (zonder vetstof) voor zo’n 5min, roer regelmatig. Je zal zien dat de chorizo olie zal vrijgeven. Giet deze of gooi deze vooral niet weg, deze olie zal de saus smaak geven. Schep de chorizo uit de pot en laat uitlekken op keukenpapier.
Voeg een klontje boter toe aan de chorizo olie en laat smelten. Haal van het vuur, voeg de bloem toe, roer goed, zet terug op het vuur en laat 1min bakken. Zo krijg je een roux. Meng de melk en bouillon en giet deze al roerend bij de roux. Laat al roerend opkoken en indikken voor zo’n 2min.

Als de saus ietwat is ingedikt, voeg je oregano, tomatenpuree, gruyère en wat citroensap toe. Roer goed zodat de kaas kan smelten. Proef en breng nog verder op smaak met peper, zout en citroensap. Voeg de bloemkoolroosjes en chorizo toe aan de saus en meng kort.
Leg de stukjes vis op de bodem van een ovenschaal en overgiet met de saus. Werk af met wat extra geraspte kaas en paneermeel/panko voor een krokante korst. Bak een halfuurtje in de oven tot ze een mooi goudbruin korstje hebben?

Tips en vragen voor het maken van deze ovenschotel met bloemkool, vis en chorizo

  • Kan ik dit recept meal preppen? Dat kan zeker! Je kan elke stap tot en met wanneer de schotel in de oven gaat al een dag op voorhand maken. Je hoeft de ovenschotel dan enkel nog af te bakken, reken op 10min meer baktijd.
  • Welke vis kan ik gebruiken? Ik gebruikte skrei (Noorse Kabeljauw) die momenteel in het seizoen is. Je kan hier eendere welke witte vis gebruiken alsook zalm of scampi’s of gebruik een mix.
  • Kan ik ook vlees gebruiken ipv vis? Dat kan ook. Gebruik dan bijvoorbeeld kip of gehaktballetjes, maar deze dien je wel eerst te bakken.
  • Wat serveer ik bij deze ovenschotel? Voor mij persoonlijk hoeft hier niets extra’s bij maar je kan er puree, kroketjes of zelfs pasta bij serveren. Je zou ook gekookte krieltjes of gnocchi samen met de bloemkool aan de saus kunnen toevoegen.
Deze Ovenschotel met bloemkool, vis en chorizo is puur comfort food. Een makkelijk en snel te maken recept dat je ook nog eens op voorhand kan maken, een ideaal doordeweeks recept op je weekmenu te zetten. De vis kan je zelf kiezen zoals kabeljauw, zalm of garnalen.
Deze Ovenschotel met bloemkool, vis en chorizo is puur comfort food. Een makkelijk en snel te maken recept dat je ook nog eens op voorhand kan maken, een ideaal doordeweeks recept op je weekmenu te zetten. De vis kan je zelf kiezen zoals kabeljauw, zalm of garnalen.

Ovenschotel met bloemkool, vis en chorizo

Deze Ovenschotel met bloemkool, vis en chorizo is puur comfort food. Een makkelijk en snel te maken recept dat je ook nog eens op voorhand kan maken, een ideaal doordeweeks recept op je weekmenu te zetten. De vis kan je zelf kiezen zoals kabeljauw, zalm of garnalen.
5 van 5 stemmen
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 kleine bloemkool
  • 200 gr chorizo
  • 4 stukjes visfilets skrei, kabeljauw, zalm, …
  • 1 klontje boter
  • 50 gr bloem
  • 300 ml melk
  • 300 ml bouillon (groente of kip)
  • 1 el oregano
  • 2 el tomatenpuree
  • 130 gr gruyere (geraspt)
  • 1/2 citroen
  • 50 gr paneermeel of panko
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Snij de bloemkool in kleine roosjes en kook ze beetgaar in gezouten water.
    GIet af en laat ietwat afkoelen.
  • Snij de chorizo in kleine blokjes.
    Snij de visfiletes in kleine hapklare stukjes.
  • Verhit een stoofpot en bak hierin de chorizo voor zo'n 5min aan. Roer regelmatig.
    Je zal zien dat de chorizo olie vrij gaat geven.
    Schep de chorizo uit de stoofpot en laat even uitlekken op keukenpapier.
    Voeg het klontje boter toe aan de chorizo olie in de stoofpot en laat smelten.
    Haal vervolgens van het vuur en voeg de bloem toe. Roer goed en zet terug op het vuur en laat 1min koken op het vuur, blijf wel roeren ondertussen. Zo krijg je een roux
    Meng de melk met de bouillon en giet deze al roererend bij de roux. Laat al roerend opkoken en indikken voor zo'n 2min.
    Voeg de oregano, tomatenpuree, gruyere (110gr) en een beetje citroensap toe. Roer goed zodat de kaas kan smelten.
    Doe de bloemkoolroosjes en de gebakken chorizo bij de saus, meng even.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Leg de visfilets op de bodem van een ovenschaal/schotel en overgiet met de saus.
    Werk af met de resterende kaas en de paneermeel/panko.
    Bak in de oven voor zo'n 30min tot deze een mooi goudbruin korstje heeft
    Serveer direct
Trefwoord bloemkool, chorizo, doordeweeks recept, op voorhand maken, ovenschotel, skrei, vis

Nog meer lekkere ovenschotels, check dan zeker ook even deze receptjes

6 thoughts on “Ovenschotel met bloemkool, vis en chorizo

  1. 5 sterren
    Super lekker gerechtje, om duimen en vingers van af te likken. Hier waren het allemaal blije gezichtjes met het gerechtje dat op tafel stond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.