Upside down cake met bloedsinaasappel

Is deze Upside down cake met bloedsinaasappel geen pareltje? Een super gemakkelijke cake met een beetje yoghurt in verwerkt in combinatie met de prachtige bloedsinaasappelen die nu volop in het seizoen zijn. Ideaal om te bakken voor bij de koffie.
Naar recept gaan

Ik zou dit ook een “omgekeerde cake” kunnen noemen, maar zeg nu zelf dat klinkt niet echt he. Upside down cake met bloedsinaasappel klinkt echt veel beter. Misschien een gekke benaming, maar eenmaal ik je het concept uitleg dan begrijp je de term “upside down”. Wanneer we de cake gaan bakken leggen we eerst op de bodem schijfjes van die prachtige bloedsinaasappels, die trouwens nu volop in het seizoen zijn en dat proef je ook! Bovenop de schijfjes fruit komt een heel makkelijk cakebeslag. We bakken de cake mooi gaar en goudbruin, na het bakken draaien we de cake om zodat die prachtige sinaasappelen tevoorschijn komen.

Ja, deze upside down cake is echt een pareltje om bij te koffie op tafel te toveren. De cake zelf is heel makkelijk te maken, is lekker fluffy en sappig door de yoghurt die we toevoegen aan het beslag. En de bloedsinaasappelen helpen ook om deze cake lekker sappig en fris te maken.

Is deze Upside down cake met bloedsinaasappel geen pareltje? Een super gemakkelijke cake met een beetje yoghurt in verwerkt in combinatie met de prachtige bloedsinaasappelen die nu volop in het seizoen zijn. Ideaal om te bakken voor bij de koffie.

Hoe maken we deze upside down cake met bloedsinaasappel?

Begin met zowel de bodem als zijkanten van de springvorm te beleggen met bakpapier. Je kan hiervoor best de zijkanten even invetten met boter dan blijft het papier beter plakken. Strooi vervolgens (riet)suiker over de bodem en daarover leg je plakjes bloedsinaasappel. Ik heb wel de schil eerst verwijderd, je hoeft dit niet te doen maar persoonlijk ben ik er niet zo’n fan van.

Vervolgens gaan we het deeg maken van de cake. Hiervoor smelt je boter, eenmaal gesmolten meng je dit met yoghurt en zet even opzij. Klop eitjes met suiker wit en romig, voeg daar wat vanille en zeste van bloedsinaasappel aan toe gevolgd door de bloem en het boter-yoghurt mengsel. Meng tot een mooi glad deeg. Schep het deeg over de sinaasappelen en bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven.

Als de cake gebakken is, haal uit de oven en laat eerst 10min afkoelen in de vorm. Verwijder daarna de vorm en draai de cake met behulp van een rooster of bord zodat de sinaasappelen bovenaan liggen. Laat zo verder volledig afkoelen.

Tips en vragen over het maken van deze upside down cake met bloedsinaasappel

  • Kan ik ook gewone sinaasappelen gebruiken? Ja, dit kan zeker. Natuurlijk bloedsinaasappelen zijn nog dat tikkeltje mooier en nu volop in het seizoen (van december tot eind maart)
  • Kan je deze cake ook met ander fruit maken? Dit kan je zeker! Je kan met zowat elk soort fruit een upside down cake maken. Van appelen tot ananas, van pruimen tot rabarber.
Is deze Upside down cake met bloedsinaasappel geen pareltje? Een super gemakkelijke cake met een beetje yoghurt in verwerkt in combinatie met de prachtige bloedsinaasappelen die nu volop in het seizoen zijn. Ideaal om te bakken voor bij de koffie.
Is deze Upside down cake met bloedsinaasappel geen pareltje? Een super gemakkelijke cake met een beetje yoghurt in verwerkt in combinatie met de prachtige bloedsinaasappelen die nu volop in het seizoen zijn. Ideaal om te bakken voor bij de koffie.

Upside down cake met bloedsinaasappel

Is deze Upside down cake met bloedsinaasappel geen pareltje? Een super gemakkelijke cake met een beetje yoghurt in verwerkt in combinatie met de prachtige bloedsinaasappelen die nu volop in het seizoen zijn. Ideaal om te bakken voor bij de koffie.
5 van 4 stemmen
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Springvorm 20 a 22cm

Ingrediënten
  

  • 2 el rietsuiker (of gewone suiker)
  • 2 a 3 bloedsinaasappelen
  • 100 gr boter
  • 50 ml yoghurt
  • 120 gr patisseriebloem
  • 3 gr bakpoeder
  • 140 gr suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille essence
  • 1 tl zeste van bloedsinaasappel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Beleg de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier. Vet de zijkanten eerst in met wat boter zo blijft het bakpapier goed plakken aan de zijkanten.
    Strooi de rietsuiker over de bodem van de springvorm
  • Verwijder de schil van de bloedsinaasappelen en snij in plakjes.
    Schik deze plakjes op de bodem van de springvorm. Je zal een beetje moeten puzzele en enkele plakjes moeten bijsnijden. Zet even opzij
  • Zeef de bloem en voeg het bakpoeder toe. Meng en zet even opzij.
    Smelt de boter op een zacht vuurtje, eenmaal gesmolten haal van het vuur en meng met de yoghurt. Zet ook even opzij.
  • Doe de suiker en eieren in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop deze romig en wit voor zo'n 2 a 3min.
    Voeg de vanille essence en zeste van sinaasappel toe, meng nog even kort.
    Zet de machine op de laagste stand en voeg de bloem toe. Het deeg zal vrij stevig zijn.
    Voeg op het laatste het boter-yoghurt mengsel toe en meng nog even kort tot een mooi glad deeg. Giet dit deeg bovenop de schijfjes bloedsinaasappel
    Bak voor zo'n 30 a 35min tot de cake mooi gaar is binnenin.
    Haal uit de oven en laat eerst 10min in de vormp afkoelen.
    Verwijder vervolgens de springvorm en draai met behulp van een rooster of bord de cake om zodat de sinaasappelen bovenaan liggen. Laat verder afkoelen.
    Smakelijk
Trefwoord bakken, bloedsinaasappel, cake, yoghurt

4 thoughts on “Upside down cake met bloedsinaasappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.