Een eitje dat smaakt nu eenmaal op ieder moment van de dag. Een gekookt eitje als ontbijt, een omeletje als lunch of een spiegelei om je avondmaal mee af te werken. Dit recept voor Spaanse eieren met chorizo is er eentje dat je een hele dag op tafel kan toveren, mijn voorkeur is echter als avondmaal. Chorizo als ontbijt is me toch ietsje te zwaar š
Tegenwoordig is het shaksuka alom. Deze Spaanse eieren worden op dezelfde manier gemaakt namelijk gepocheerd in een kruidige tomatensaus. Omdat we chorizo gaan toevoegen, vind ik de benaming Spaanse eieren iets meer toepasselijk.
De saus waarin we de eitjes gaan pocheren is er eentje dat bestaat uit een resem aan groentjes waar je zelf nog volop mee kan gaan spelen. Daar voegen we nog die heerlijk smaakvolle Spaanse worst aan toe namelijk chorizo.
Hoe maken we deze Spaanse eieren met chorizo?
Je begint met het snijwerk namelijk de chorizo in kleine blokjes snijden en ook de groentjes (ui, look, champignons en paprika) fijnsnijden.
Als eerste ga je de chorizo goudbruin bakken in een stoofpot, het is normaal dat er olie zal vrijkomen. Giet deze olie vooral niet weg aangezien hier heel veel smaak in zit. Schep de gebakken chorizo uit de pan en stoof in de olie van de chorizo, de ui mooi glazig. Voeg vervolgens de champignons en paprika toe en laat een paar minuten mee bakken.
Laat nu ook de look, chilivlokken gerookt paprikapoeder kort mee bakken. Zo zullen hun smaak nog beter tot hun recht komen. Voeg nu de tomatenblokjes, water, oregano, suiker, de gebakken chorizo en wat zout toe. Laat 10min zachtjes sudderen. Tot hier kan je alles perfect op voorhand al maken.
Verdeel de saus over 4 kleine ovenpotjes of je kan 1 grote ovenschaal gebruiken. Of als je stoofpot waarin je de saus hebt gemaakt in de oven kan, dan kan je deze ook gebruiken. Maak kuiltjes in de saus waarin je voorzichtig het ei in kan gieten. Zet in de oven en bak voor zo’n 15min, het eiwit dient gestold te zijn maar de dooier dient nog lopend te zijn.
Tips en vragen voor het maken van Spaanse eieren met chorizo
- Is er een alternatief voor de chorizo vervangen? Dit kan zeker door bijvoorbeeld gewoon gehakt of de vulling van merguez worstjes.
- Kan ik er een vegetarische versie van maken? Dit kan heel gemakkelijk door de chorizo weg te laten.
- Kan je dit receptje makkelijk meal preppen? De pittige tomatensaus met de chorizo kan je makkelijk al 1 a 2 dagen op voorhand maken. Dan hoef je de saus enkel nog even terug op te warmen. Verdeel over individuele ovenschaaltjes of je kan ook 1 grote ovenschaal gebruiken.
Spaanse eieren met chorizo
Equipment
- 1 grote ovenschaal of 4 kleine individuele ovenschaaltjes
Ingrediƫnten
- 150 gr chorizo
- 1 ui
- 1 handvol champignons
- 1 paprika
- 2 teentjes look
- 1/2 tl chilivlokken (of vervang door snuifje cayennepeper)
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl suiker
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 400 gr tomatenblokjes (blik)
- 8 eieren
- Peper en zout
- Stokbrood of toast om te serveren
Instructies
- Begin met de chorizo in kleine blokjes te snijden.Pel de ui en hak fijn.Pel de teentjes look en hak fijn. Maak de champignons proper en snij in kleine stukjes.Snij ook de champignons in kleine blokjes.
- Verhit een stoofpot of ruime hoge pan (zonder vetstof). Bak hierin de blokjes chorizo goudbruin voor enkele minuten. Schep uit de stoofpot en laat uitlekker op keukenpapier.Stoof nu, in de vrijgekomen olie van de chorizo, de ui mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig en laat de ui niet bruin worden. Voeg vervolgens de champignons en paprika toe, roer even en laat zo'n 5min mee bakken. Roer regelmatig. Als de pan iets te droog wordt, voeg dan wat olijfolie toe.Doe de look, chilivlokken en gerookt paprikapoeder bij in de stoofpot, roer even en laat 2min mee bakken. Voeg de suiker, oregano, tomatenblokjes, de gebakken chorizo, 120ml water en snuifje zout toe. Roer even en laat 10min zachtjes sudderen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Neem 4 kleine individuele ovenpotjes of 1 grote ovenschaal. Of als bijvoorbeeld je stoofpot waarin de saus zit in de oven kan, dan kan je deze ook gebruiken. Verdeel de saus over de ovenpotjes of de ovenschaal. Probeer een kuiltje te maken in de saus waarin je de eietjes kan gieten.Breek de eitjes voorzichtig open en giet het ei voorzichtig in de saus. Reken op 2 eitjes per persoon. Zet in de oven voor zo'n 12 a 15min tot het eiwit gestold is. De dooier mag nog lopend zijn. Serveer direct met stokbrood of toast.Smakelijk!
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere en vooral simpele doordeweekse receptjes? Check dan zeker deze :