Gevulde aardappel met gehakt

Deze gevulde aardappel met gehakt is altijd een goed idee om op je weekmenu te zetten. Een eenvoudig en snel te maken recept dat je ook op voorhand al kan maken. De vulling kan je ook gebruikten om courgettes, paprika, tomaat, of eender welke groente op te vullen
Naar recept gaan

Vandaag gaan we naar Mexico met deze gevulde aardappel met gehakt. De vulling bestaat uit gehakt in tomatensaus met enkele typische smaakmakers uit de Mexicaanse keuken en we werken af met een guacamole en wat zure room. Je kan eigenlijk zeggen de vulling en toppings van een taco maar dan in een aardappel. Super lekker en een gerechtje waarmee je iedereen zal plezieren aan tafel. Bovendien ook weer grotendeels op voorhand te maken en daar houden we van he 😃

Hoe maken we deze gevulde aardappel met gehakt?

We gaan beginnen met het poffen van de aardappel. Ik doe dit in de oven dan dien je wel een uurtje te rekenen. Je kan ook voor de snelle manier gaan en deze poffen in de microgolfoven. Check met de tips & vragen hoe je dit het beste doet. Je prikt een paar gaatjes in de aardappelen (zorg dat ze allemaal dezelfde formaat hebben anders is lastig om ze gelijk te garen), smeer ze in met wat olijfolie en kruid met zout. Leg ze op een bakplaat en pof ze in de oven. Draai ze tussendoor wel even.

Terwijl de aardappelen in de oven staan, kan je de vulling maken. Hiervoor stoof je eerst een ui aan, voeg gehakt toe en bak deze rul. Voeg er tomatenblokjes uit blik, kidneybonen (optioneel) aan toe samen met wat komijn, gerookt paprikapoeder en chilipoeder. Je zou hier perfect nog meer groentjes aan kunnen toevoegen zoals bijvoorbeeld bloemkoolrijst, blokjes courgette, paprika … Laat dit zachtjes sudderen voor zo’n 15min.

Als de aardappelen gepoft zijn, haal uit de oven. Halveer ze, schraap het vruchtvlees een beetje uit en vul ze op met de vulling. Strooi er wat geraspte kaas over en zet nog even onder de grill zodat de kaas kan smelten en een korstje krijgen.

Serveer de aardappelen met wat zure room en eventueel wat guacamole

Deze gevulde aardappel met gehakt is altijd een goed idee om op je weekmenu te zetten. Een eenvoudig en snel te maken recept dat je ook op voorhand al kan maken. De vulling kan je ook gebruikten om courgettes, paprika, tomaat, of eender welke groente op te vullen

Tips en vragen over het maken van deze gevulde aardappel met gehakt

  • Kan ik dit receptje makkelijk meal preppen? Ja zeker, de vulling kan je makkelijk 2 a 3 dagen op voorhand al maken. Bewaar deze koel of je kan deze ook invriezen.
  • Is er ook een snelle manier om de aardappel te poffen? Die is er zeker. Ik gebruikte de oven en dan duurt het toch wel een uurtje. Wil je het sneller, een veel snellere methode is de microgolfoven. Je prikt enkele gaatjes in de aardappelen, leg ze in een ovenschaal en reken op zo’n 8 a 12min alvorens ze gaar zijn (afhankelijk van de grootte). Draai ze na zo’n 5min en pof ze voor de resterende tijd.
  • Welke aardappel gebruik het best om te poffen? Zonder twijfel, bloemige aardappelen!
Deze gevulde aardappel met gehakt is altijd een goed idee om op je weekmenu te zetten. Een eenvoudig en snel te maken recept dat je ook op voorhand al kan maken. De vulling kan je ook gebruikten om courgettes, paprika, tomaat, of eender welke groente op te vullen
Deze gevulde aardappel met gehakt is altijd een goed idee om op je weekmenu te zetten. Een eenvoudig en snel te maken recept dat je ook op voorhand al kan maken. De vulling kan je ook gebruikten om courgettes, paprika, tomaat, of eender welke groente op te vullen

Gevulde aardappel met gehakt

Deze gevulde aardappel met gehakt en guacamole is altijd een goed idee om op je weekmenu te zetten. Een eenvoudig en snel te maken recept dat je ook op voorhand al kan maken. De vulling kan je ook gebruikten om courgettes, paprika, tomaat, of eender welke groente op te vullen
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 6 a 8 (middelgrote) aardappelen (bloemige)
  • 1 ui
  • 500 gr gehakt (gemengd of kip)
  • 2 teentjes look
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl chilipoeder (of cayennepeper)
  • 400 gr tomatenblokjes (uit blik)
  • 1 tl suiker
  • 150 gr kidneybonen (of cannellini bonen)
  • Geraspte kaas
  • Zure room (om te serveren
  • Guacamole (zie recept bij notities)
  • Olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • We gaan beginnen met het poffen van de aardappel.
    Verwarm de oven voor op 220 graden. Prik enkel gaatjes in de aardappelen, wrijf ze goed in met olijfolie en kruid ze met zout. Leg op een bakplaat en pof ze in de oven. Draai ze tussendoor wel even. Reken op zo'n 1h alvorens ze gaar zijn.
    (Zie tips en vragen voor de snelle manier om te poffen in de microgolfoven)
  • Terwijl de aardappelen in de oven staan, kan je de vulling maken.
    Pel de ui en hak fijn.
    Pel de teentjes look en hak fijn.
    Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie en fruit hierin de ui eerst mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig en laat de ui niet bruin worden.
    Voeg het gehakt toe en bak deze rul. Roer regelmatig.
    Doe de fijngehakte look, komijnpoeder, paprikapoeder en chilipoeder bij in de stoofpot. Roer even en laat 1min mee bakken.
    Giet er de tomatenblokjes bij gevolgd door de suiker en kidneybonen (spoel deze wel eerst).
    Laat zo'n 15 a 20min zachtjes sudderen.
    TIP ! Deze vulling kan je makkelijk al een paar dagen op voorhand maken en bewaren in de koelkast of diepvries.
  • Als de aardappelen gaar zijn, haal uit de oven.
    Snij het topje van de aardappelen. Je kan ook de onderkant egaal bijsnijden zodat de aardappelen rechtop blijven staan.
    Hol de aardappelen uit, we gaan deze in dit receptje niet meer gebruiken maar je kan er de volgende dag wel puree van maken.
    Vul de aardappelen met de vulling, strooi er wat geraspte kaas over en gratineer dit onder de ovengrill.
    Ondertussen kan je eventueel nog snel de guacamole maken (zie recept bij notities).
    Serveer de aardappelen met wat zure room en de guacamole.
    Smakelijk

Notities

Het lekkerste en gemakkelijkste recept voor guacamole :
  • 2 avocado’s
  • 2el griekse yoghurt
  • 1/4 sjalot
  • Cayennepeper
  • Zout
Doe het vruchtvlees van de avocado in een blender samen met de yoghurt, sjalot en een flinke snuif cayennepeper en zout. Mix tot een gladde massa. Proef en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
Trefwoord aardappelen, doordeweeks recept, gehakt, meal preppen, tomatensaus

Nog meer eenvoudige doordeweekse recepten, check dan zeker ook even deze receptjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.