Het eerste recept van het seizoen met rabarber is bij deze een feit, één van mijn favoriete ingrediënten trouwens. Ik maakte deze glutenvrije yoghurtcake met rabarber waarmee je zowel kan ontbijten of van kan genieten als gezond tussendoortje. Een receptje dat je makkelijk in het weekend kan bakken zo heb je steeds een gezonde voedzame snack bij de hand. Geen tijd om te ontbijten tijdens de werkweek? Dat is dan geen excuus meer 😉.
Het hoofdingrediënt van deze yoghurtcake is natuurlijk yoghurt, gebruik hiervoor een stevige vaste yoghurt. Zelf gebruikte ik griekse yoghurt. Verder verwerkte ik in deze cake ook amandelmeel en havermeel waardoor ie glutenvrij is. Ook een aanrader is om het het amandelmeel te vervangen door hazelnootmeel, deze is misschien iets kostelijker maar ook super lekker. Ik gebruikte hiervoor het geroosterde hazelnotenmeel van Koro. Of maak deze zelf door eerst hazelnoten te roosteren, verwijder het velletje indien je ongepeld gebruikt en maal deze tot meel in blender. Hou er wel rekening mee dat de smaak van de hazelnoten iets harder doormaakt dan wanneer je amandelmeel gebruikt.
Je kan dus gaan spelen met het soort meel dat je gebruikt, ook met het fruit dat je toevoegt. Alleja correctie, rabarber is geen fruit wel een groente. Kijk even wat je in huis hebt, misschien zitten er nog bessen in de diepvries. Kijk welk fruit er in het seizoen is. Je kan deze yoghurtcake met bijna elke soort fruit maken dus varieer erop los!
Hoe maken we deze yoghurtcake met rabarber?
Begin met je cakevorm te bekleden met bakpapier en eventueel in te vetten. Ik gebruikte een springvorm, bekleed hiervan zowel de bodem als zijkanten met bakpapier. Je kan ook een klassieke cakevorm gebruiken, beleg dan zeker de bodem (en eventueel 2 zijkanten) met bakpapier en vet de zijkanten goed in.
Voor het deeg, meng het amandelmeel, havermeel met bakpoeder. Voeg hier de griekse yoghurt, vanille, zeste van sinaasappel, sinaasappelsap en een snuifje kaneel. Mix goed los. Doe de eieren en agavesiroop (of maple syrup of honing) in een mengkom en mix dit een luchtige romige massa voor zo’n 5 a 7min. Meng deze luchtige massa met een spatel onder het yoghurt mengsel, meng vooral niet te lang. Voeg er fijngesneden blokjes rabarber op het laatste aan toe, hou nog 1/3 apart. Meng kort. Giet het deeg in de bakvorm, strooi er de resterende rabarber en wat amandelschaafsel over. Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven.
Yoghurtcake met rabarber
Equipment
- Springvorm (+/- 20cm) of klassieke cakevorm
Ingrediënten
- 250 gr rabarber
- 200 gr amandelmeel
- 50 gr havermeel (*)
- 7 gr bakpoeder
- 250 gr griekse yoghurt (**)
- 1,5 tl vanille extract
- 1 tl zeste van sinaasappel (fijngeraspt)
- 1 sinaasappel sap
- 1 snuifje kaneel
- 3 eieren
- 40 gr agavesiroop (of maple syrup of honing)
- handvol amandelschaafsel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden.Gebruik je een springvorm, bedek de bodem en zijkanten met bakpapier.Gebruik je een klassieke cakevorm, beleg de bodem (en eventueel 2 zijkanten) met bakpapier. Vet de zijkanten goed in.
- Was de rabarber en snij in kleine stukjes van zo'n 1cm. Zet even opzij.
- Doe het amandelmeel, havermeel en bakpoeder in een mengkom. Roer los.Voeg de yoghurt, vanille, zeste van sinaasappel, het sap van 1 sinaasappel en snuifje kaneel toe. Mix dit los. Doe de eieren en agavesiroop in een mengkom en mix dit tot een luchtige romige massa voor zo'n 5 a 7min. Meng deze luchtige massa onder het yoghurt mengsel, doe dit met een spatel. Meng niet te lang anders zal je er alle lucht uithalen. Voeg op het laatste 2/3 van de rababer toe en meng nog vluchtig.
- Giet het deeg in de bakvorm.Strooi er de resterende rabarber en het amandelschaafsel over. Bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 50min.Check met een satéprikker of ie gaar is binnenin. Laat de cake eerst zo'n 10 a 15min afkoelen in de vorm, ontvorm en laat verder afkoelen op een rooster.Bewaar de cake luchtdichtSmakelijk