Puree, met een stukje vis en groentjes … een klassieke doordeweekse maaltijd. Laten we die eens pimpen en een echt lekkere “lente make-over” geven. Dit receptje voor schelvis met kruidenpuree en asperges is gewoon de pure lente op je bord. Gewoon die puree alleen al is zo lekker, voor mij hoeft hier zelfs geen stukje vis meer bij 😃. Verwacht je dus aan een heel makkelijk receptje dat je ook nog eens op voorhand kan voorbereiden en waar zowel groot als klein van zullen smullen.
Wat die kruidenpuree nu zo lekker maakt? De asperges die ik mee pureer onder de aardappelen en het toevoegen van ricotta voor de smeuigheid. Wanneer de aardappelen bijna gaar gekookt zijn, voeg ik de blokjes asperges toe. Wanneer alles gaar is, giet je dit af en kan je gaan stampen.
Aan de puree voeg ik nog wat fijngesneden bieslook toe, peterselie en kervel. Om de puree lekker romig en smeuïg te maken, gebruik ik ricotta. Vaak wordt er boter of melk gebruikt, wel ik gebruik hiervoor bijna altijd ricotta.
Bij deze kruidenpuree zou je ook gewoon wat grijze garnalen kunnen bij serveren of een stukjes vlees. Persoonlijk vind ik een stukje vis nog iets beter passen. Omdat het niet altijd de (vreselijk) dure kabeljauw hoeft te zijn, koos ik voor een schelvis. Deze is qua textuur en smaak eigenlijk zo goed als hetzelfde als kabeljauw. Je kan deze vis gewoon bakken of stomen. Ik gaf de schelvis een krokant kruidenkorstje en bakte deze lekker gemakkelijk in de oven.
Hoe maken we deze schelvis met kruidenpuree en asperges?
We beginnen met de kruidenpuree, deze kan je trouwens makkelijk de dag voordien al maken. Schil hiervoor bloemige aardappelen, snij in kleinere blokjes, doe ze in kokend water (met scheutje zout) en kook ze gaar. Ondertussen schil je de witte asperges, verwijder het harde achterste en snij in stukjes van zo’n 3cm. Voeg de laatste 7 a 8min de asperges toe aan de kokende aardappelen. Wanneer beide gaar zijn, giet af.
TIP! Het is heel belangrijk voor een lekkere smeuïge puree om bloemige aardappelen te gebruiken. Ik gebruikte hiervoor de Belgische polderaardappelen die hier echt perfect voor zijn
Stamp alvast de aardappelen en asperges grof. Voeg hier fijngehakte peterselie, bieslook en kervel aan toe. Voor de kervel, ik gebruikte hiervoor diepvries kervel die ik op voorhand wat liet ontdooien. Je kan hier ook verse voor gebruiken. Doe er ook de ricotta bij, stamp tot een mooie puree. Er mogen nog wat stukjes asperges inzitten.
TIP! Je kan de ricotta ook vervangen door mascarpone, zure room of wat melk.
Voor het korstje van de schelvis gaan we peterselie fijnhakken en mengen met wat amandelschaafsel, zeste van citroen, olijfolie, peper en zout. Leg de visfilets op een beklede ovenschaal, beleg de vis met het noten-kruiden mengsel. Bak in de oven voor zo’n 15min (afhankelijk van de grootte van de vis).
TIP! Je kan de schelvis perfect vervangen door eender welke vis (zalm, kabeljauw, tong, …).
Schelvis met kruidenpuree en asperges
Ingrediënten
Kruidenpuree met asperges
- 700 gr bloemige aardappelen
- 1 bussel witte asperges
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 2 el bieslook (fijngehakt)
- 50 gr kervel (vers of diepvries)
- 200 gr ricotta
- Peper en zout
Schelvis
- 3 el peterselie fijngehakt
- 25 gr amandelschaafsel
- 1 tl zeste van citroen
- Olijfolie
- Peper en zout
- 4 schelvis filets (ondere visfilets)
Instructies
Kruidenpuree met asperges
- Begin met schillen van de aardappelen, snij in kleinere (gelijke) stukken.Kook ze gaar in licht gezouten kokend water.Ondertussen schil je de asperges, snij in stukken van zo'n 3 a 4cm en voeg de laatste 7 a 8min toe aan het kokende water met de aardappelen. Zo zullen beide samen klaar zijn en je bespaart afwas en tijd.Eenmaal beide gaar zijn, giet af.
- Stamp de aardappelen en asperges alvast grof.Voeg de peterselie, bieslook, kervel, ricotta, peper en zout toe. Stamp tot een smeuige puree.Belangrijk! Gebruik je kervel uit de diepvries, laat deze dan eerst ontdooien.
Schelvis
- Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.Leg de visfilets op de bakplaat.Maak het korstje door de fijngehakte peterselie te mengen met het amandelschaafsel, zeste van citroen, 1el olijfolie, peper en zout. Verdeel dit over de visfilets.Bak de vis mooi gaar in de oven voor zo'n 12 a 15min (afhankelijk van de grootte).
- Eenmaal de vis gebakken is, serveer direct met de kruidenpureeSmakelijk!