Een nieuwe maand staat voor de deur. Ik kan jullie alvast vertellen dat de maand mei een lekkere maand “van bij ons” gaat worden. Mei, wordt namelijk de “maand van de lokale voeding” en daar ga ik alvast mijn steentje tot bijdragen. Dat doe ik met deze heerlijke plattekaastaart met aardbeien en een bodem van speculaas. Kortom, een taartje met alleen maar lekkers van bij ons, dat kan alleen maar super lekker zijn!
Deze plattekaastaart bevat heel wat lekkers uit ons kleine “Belgiëlandje”. Speculaas, aardbeien, zuivel (plattekaas, room, boter) allemaal afkomstig van eigen bodem. Waarom het zo belangrijk is om producten van bij ons te gebruiken? Ten eerste omwille van de superieure kwaliteit (onderworpen aan strenge normen voor voedselveiligheid), daarnaast is kiezen voor lokale voeding duurzaam en goed voor onze economie. De fierheid die we moeten hebben voor al dat lekkers gemaakt met vakmanschap en passie voor het vak. En heel belangrijk, producten van bij ons zijn gewoon super lekker, veelzijdig en vol van smaak.
Hoe maken we deze plattekaastaart met aardbeien?
We beginnen met het voorbereiden van onze springvorm. Beleg zowel de bodem als zijkanten met bakpapier. Voor de zijkanten, je kan deze best even invetten, zo zal het papier beter blijven plakken. Zet even opzij.
Smelt de boter op een zacht vuurtje. Ondertussen kan je de speculaas fijnmalen in een blender. Meng de speculaas kruimels met de gesmolten boter tot een ietwat plakkerige massa. Schep dit op de bodem van je springvorm, duw goed aan zodat dat de hele bodem bedekt is. Laat opstijven in de koelkast terwijl je de plattekaas topping maakt.
Voor de topping, begin je alvast met de gelatine blaadjes te weken in koud water. Pers het sap uit één sinaasappel en verwarm dit tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg er de uitgeknepen blaadjes gelatine aan toe. Zet dit even opzij zodat dit kan afkoelen.
Mix alvast de plattekaas los met wat honing en de zaadjes van een vanillestok. Voeg hier het sinaasappel-gelatine mengsel aan toe en mix opnieuw tot een mooie gladde massa. Klop room samen met poedersuiker op tot het de textuur van yoghurt/plattekaas heeft en spatel dit onder het plattekaas mengsel. Giet dit bovenop de opgesteven speculaaskorst en laat minstens 4h of langer opstijven in de koelkast.
Vlak voor het serveren, ontvorm je de springvorm en decoreer je de taart overvloedig met de lekkerste aardbeien.
Je kan deze taart trouwens ook afwerken met frambozen, blauwe bessen, bramen of een mix.
Plattekaastaart met aardbeien
Equipment
- Springvorm 20 a 22cm
Ingrediënten
- 100 gr boter
- 150 gr speculaas
- 5 blaadjes gelatine (Dr Oetker)
- 1 sinaasappel
- 500 gr plattekaas
- 1 el honing
- 1 vanillestokje
- 200 ml room
- 25 gr poedersuiker
- aardbeien
Instructies
- Begin met het beleggen van zowel de bodem als zijkanten van de springvorm met bakpapier. Voor de zijkanten, deze kan je best eerst wat invetten met boter zo zal het papier beter blijven plakken.
- Smelt de boter op een zacht vuurtje.Maal de speculaas tot fijne kruimels.Meng de gesmolten boter met de speculaas tot een ietwat plakkerige massa.Schep dit mengsel op de bodem van je springvorm, spreid goed uit en duw aan. De hele bodem dient mooi egaal bedekt te zijn. Laat dit opstijven in de koelkast terwijl je de plattekaas topping maakt.
- Week de blaadjes gelatine in koud water.Pers het sap uit de sinaasappel en doe in een kookpotje. Verwarm dit tot net onder het kookpunt, niet laten koken. Voeg hier de uitgeknepen blaadjes gelatine aan toe, zet even opzij om ietwat te kunnen afkoelen.Doe de plattekaas, honing en de zaadjes van de vanillestok in een mengkom en mix dit alvast even los. Voeg hier het sinaasappel-gelatine mengsel aan toe, mix opnieuw kort tot een mooie egale massa.Neem een tweede kom en klop hierin room met de poedersuiker tot het de textuur heeft van yoghurt of plattekaas. Het mag niet te stijf zijn aangezien je dit nog makkelijk moet kunnen mengen. Meng de opgeklopte room met het plattekaas mengsel, meng dit met een spatel. Meng vooral niet te lang, zo blijft dit lekker luchtig. Schep dit plattekaas mengsel op de opgesteven speculaaskorst,Laat dit minsten 4h of langer opstijven in de koelkast.
- Voor het serveren, verwijder je de springvorm. Decoreer de taart overvloedig met aardbeien. Je kan deze in blokjes of schijfjes snijden. Of halveer ze gewoonSmakelijk!