Jamkoekjes of zoals ze in het Engels zeggen “thumbprint cookies” en dat omschrijven deze koekjes perfect. Je gebruikt je duim om een kuiltje in het deeg te maken om dan op te vullen met de lekkerste jam, confituur of compote. Meestal wordt er voor deze koekjes een klassiek zanddeeg gebruikt, voor deze pistache koekjes gebruiken we pistachenoten. De lichtgroene kleur zal dat misschien wel verraden. Ik vulde deze super gemakkelijk te maken koekjes op met wat jam maar ze zijn ook super lekker zonder.
Verwacht van deze pistache koekjes ook niet de klassieke koekjes ingrediënten zoals bloem, boter, suiker en eitjes. Dit glutenvrij recept vraagt om pistachenoten natuurlijk, havermout, kokosolie, bakpoeder en maple syrup (kan je vervangen door honing of agavesiroop). In dit geval ook nog wat vruchtencompote om de koekjes op te vullen.
Goed om te weten misschien! Dit zijn geen krokante koekjes, wel lekkere zachte die echt heerlijk zijn bij de koffie of thee. Bovendien zijn ze ook een ideale keuze als gezond tussendoortje.
Hoe maken we deze pistache koekjes?
We beginnen met de (ongezouten) pistachenoten fijn te malen en ook de havermout gaan we fijnmalen tot meel. Deze meng je alvast even samen met bakpoeder en wat kardemompoeder. Heb je deze laatste niet in huis of ben je geen fan? Dan kan je deze ook perfect vervangen door wat vanille.
Smelt kokosolie op een zacht vuurtje en voeg dit toe aan het pistache-havermout mengsel. Doe er ook de maple syrup (of andere zoetstof) bij en wat zeste van citroen. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa waarvan je balletjes van kan rollen. Je zal ze eerst wat moeten kneden alvorens er balletjes van te kunnen rollen. Duw elk balletje een beetje platter tussen je handen. Het is normaal dat de zijkanten ietwat zullen scheuren. Leg op een beklede bakplaat. Maak nog geen kuiltje
TIP! Is het deeg nog iets te droog, voeg nog een heel klein beetje gesmolten kokosolie toe of maple syrup
Bak alvast de koekjes zo’n 10min in de oven. Haal dan even kort uit de oven en duw voorzichtig met een lepeltje een kuiltje in het koekje. Wees voorzichtig dat de koekjes niet te hard scheuren en maak de kuiltjes niet te diep. Lepel in elk kuiltje wat jam of compote en bak nog eens zo’n 8 a 10min.
Haal de koekjes uit de oven, ze zijn nu nog heel wak. Laat ze volledig afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een rooster om nog een beetje te kunnen uitharden. Maar het zijn zachte koekjes dus heel hard gaan ze echt niet worden.
Pistache koekjes
Ingrediënten
- 100 gr pistachenoten (ongezouten en gepeld)
- 100 gr havermout
- 1/4 tl kardemompoeder (*)
- 1 snuifje zout
- 3 el kokosolie (gesmolten)
- 2 el maple syrup (of agave siroop of honing)
- 1/2 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- Jam / confituur / compote
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier
- Begin met het fijnmalen van de pistachenoten. Doe in een mengkom.Maal ook de havermout fijn tot meel. Doe in dezelfde mengkom samen met het kardemompoeder en snuifje zout.Voeg er de gesmolten kokosolie, maple syrup en zeste van citroen bij. Meng goed tot een ietwat plakkerig deeg waar je balletjes van kan rollen.
- Neem ongeveer 1,5el a 2el van het deeg en rol er balletjes van. Je zal er wat moet kneden alvorens je er mooie balletjes van kan rollen. Duw deze ook een beetje platter tussen je handen zodat je een soort van burgertje krijgt. Het kan zijn dat de randen ietwat zullen openbreken, dat is normaal. Leg deze op de beklede bakplaat. TIP! Brokkelt het deeg toch nog te hard, voeg nog een extra halve a volle eetlepel gesmolten kokosolie toe.
- Bak de koekjes alvast zo'n 8 a 10min in de oven.Haal dan uit de oven en maak dan met behulp van de achterkant van een klein lepeltje een kuiltje in het midden van het koekje. Doe dit voorzichtig zodat het koekje niet zal scheuren.Lepel in elk kuiltje een beetje jam of confituur.Zet terug in de oven en bak nog eens voor zo'n 8 a 10min.
- Haal de koekjes dan uit de oven, ze zullen nog heel wak zijn.Laat ze volledig afkoelen op de bakplaat. Daarna kan je ze op een rooster leggen om ietwat uit te harden maar dit zijn sowieso zachte koekjes. Smakelijk