Dit recept van ravioli met asperges en mascarpone is er eentje dat ik makkelijk elke week kan eten. Het is gewoon simpel, snel en makkelijk te maken en zo lekker. Nog een reden waarom ik dit gerechtje elke week op mijn weekmenu wil zetten, asperges! Witte asperges om precies te zijn, daar krijg je nu toch nooit genoeg van. Het seizoen is zo kort dus moeten we er nu gewoon super hard van profiteren en vooral veel van smullen.
Ik gebruikte in dit receptje enkel de witte asperges maar je zou ook een mix van witte en groene kunnen gebruiken of enkel groene asperges. De ravioli gaan we echt niet zelf maken, dat is voor mij iets te veel werk en ook te veel precisie. Niet echt mijn ding 😉. Aangezien je tegenwoordig in de supermarkt lekkere verse ravioli kan vinden, zie ik niet in waarom al dat werk en moeite steken in de “homemade” versie. Natuurlijk als je veel tijd hebt en je maakt ze veel liever zelf, ga er dan voor 👍
TIP! Ik gebruikte 2 soorten ravioli’s van AH namelijk verse ravioli 5 formaggio & verse tortelloni Verdi ricotta e spinaci
Bij pasta hoort saus en saus voor mij dat moet snel gaan. Een bechamelsaus, hollandaise of béarnaise zal je mij dus niet snel weten maken. Voor dit gerechtje gebruik ik gewoon wat mascarpone, diepvries spinazie, sjalot en look, room, citroensap en wat Parmezaanse kaas. Meer is het niet!
Hoe maken we deze ravioli met asperges en mascarpone?
We beginnen met het schillen en in stukken snijden van de asperges. Ik sneed de asperges in stukken van zo’n 2 a 3cm. Doe ze in een ruime kookpot met kokend water en kook mooi beetgaar. Om water en tijd te besparen voegde ik ook de ravioli’s toe aan het kokende water met de asperges. De kooktijd van de pasta was 5min dus hou daar rekening mee met de kooktijd. De asperges hebben zo’n 8min nodig om mooi gaar te zijn.
TIP! Ik gebruikte in dit recept witte asperges maar je kan ook groene asperges gebruiken of een mix. Groene asperges hoef je niet te schillen en de kooktijd is iets minder.
Vervolgens gaan we de saus maken. Hiervoor schil je eerst een sjalot en een klein teentje look. Verhit een stoofpot met een scheutje olijfolie en stoof hierin de sjalot mooi glazig. Voeg er de look en spinazie aan toe en laat zo’n 2min mee bakken. Ik gebruikte gehakte spinazie uit de diepvries die ik eerst liet ontdooien. Je kan ook verse spinazie gebruiken, hak deze dan eerst wat fijner. Voeg de mascarpone toe en laat zachtjes smelten, eenmaal gesmolten voeg een half blokje bouillon toe samen met wat room. Roer goed en laat zo’n 5min zachtjes sudderen. Zorg dat het bouillonblokje is opgelost in de saus. De saus breng je verder nog op smaak met wat citroensap en Parmezaanse kaas
TIP! Je kan de mascarpone ook vervangen door ricotta
Ondertussen kan je de ravioli’s koken, eenmaal gaar, giet af en voeg samen met de asperges toe aan de saus. Meng goed en serveer optioneel met wat grijze garnalen of gerookte zalm
Ravioli met asperges en mascarpone
Ingrediënten
- 1 bussel witte asperges
- 500 gr verse ravioli *
- 1 grote sjalot
- 1 teentje look (gebruik een klein teentje)
- 200 gr spinazie (vers of diepvries)
- 250 gr mascarpone
- 200 ml kookroom (ik gebruikte een light kookroom)
- 1/2 bouillonblokje (kip of groente)
- 1/2 citroen
- 20 gr Parmezaanse kaas (fijngeraspt)
- Peper en zout
- Olijfolie
- 200 gr grijze garnalen
Instructies
- Breng alvast een kookpot met water en snuifje zout zachtjes aan de kook.Ondertussen kan je de asperges schillen en in stukken van zo'n 2 a 3cm snijden. Doe de asperges in het kokende water en kook ze mooi gaar. Ik voegde ook de ravioli's toe aan het kokende water met de asperges. Zo bespaar je tijd en water!De asperges hebben zo'n 7 a 8min nodig om gaar te zijn, de ravioli's die ik gebruikte hadden 5min nodig. Bereken dit dus even zo dat je weet wanneer je de pasta kan toevoegen. Zijn de asperges en pasta gaar, giet af en laat even uitlekken terwijl je de saus maakt. TIP! Je kan eventueel een kopje van het kookwater bijhouden om toe te voegen aan de saus.
- Terwijl de asperges en pasta kookt, kan je de saus al voorbereiden.Pel de sjalot en look en hak fijn.Gebruik je verse spinazie, hak deze dan fijner. Belangrijk! Gebruik je diepvries spinazie, laat deze dan ontdooien en ook goed uitlekken.
- Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie en stoof hierin de sjalot mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig.Voeg de spinazie toe samen met de look en laat zo'n 5min mee bakken. Gebruik je verse spinazie, laat slinken. Voeg de mascarpone toe en laat smelten. Eenmaal gesmolten voeg de kookroom en het halve blokje bouillon toe. Laat zo'n 5min zachtjes sudderen, zorg dat het bouillonblokje helemaal opgelost is. Breng de saus verder op smaak met een beetje citroensap en de Parmezaanse kaas. Roer goed. TIP! Je kan de kookroom ook halveren en wat van het kookwater van de asperges en pasta gebruiken.
- Voeg de ravioli's en asperges toe aan de saus en meng goed. Ter info ! De saus kan ietwat lopend zijn maar dit vind ik net goed. Zo kan je bij het serveren nog wat van de saus over de pasta gieten zo heb je geen te droge pasta Serveer de pasta met wat grijze garnalen of gerookte zalmSmakelijk !