Wat een taartje! Deze panna cotta taart met aardbeien en rabarber is gewoon de lente dat je proeft. Ze ziet er misschien spectaculair en een beetje “fancy” uit, ze is echt zo gemakkelijk om te maken. Je kan dit typische Italiaanse dessertje trouwens ook gewoon in een glaasje serveren. Dan wordt het nog eenvoudiger. Deze taart bestaat uit 3 elementen namelijk de krokante zanddeeg korst, de panna cotta vulling waarin we aardbeien verwerken. Als afwerking nog wat gepocheerde rabarber. HEER-LIJK!
Panna Cotta, afkomstig uit Italië en betekent gekookte room en heeft de textuur van een pudding. In deze versie gebruiken we een combinatie van room, melk, gepureerde aardbeien en wat aardbeien jam. Geloof me als je van deze versie proeft, dan denk je meteen aan een aardbeien milkshake 😃.
Als afwerking, is er nog de gepocheerde rabarber. Altijd lekker in dessertjes en zeker in combinatie met de aardbeien. Rabarber pocheren is totaal niet moeilijk. Hiervoor breng je gewoon wat water, suiker en vanille aan de kook, stukjes rabarber aan toevoegen en maximum 8min zachtjes laten sudderen. Zo is ie perfect gaar maar behoudt hij toch nog ietwat zijn vorm.
Hoe maken we deze panna cotta taart met aardbeien en rabarber?
Eerst moet je natuurlijk beslissen of je de panna cotta in een taart zal serveren of gewoon in een glaasje. Ik vind persoonlijk het krokante van de taart wel heerlijk in combinatie met de pudding. Kies je toch voor de super simpele versie van het glaasje dan kan je er bij het serveren nog wat verkruimelde krokante koekjes over strooien. Ga je net zoals mij voor de taart? Dan zal je eerst het deeg moeten maken en de korst afbakken. Dit makkelijk recept voor de zanddeeg kan je hier vinden.
Voor de vulling, laat je alvast gelatine blaadjes weken in koud water. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en doe in een blender samen met de melk en wat aardbeien jam/confituur. Waarom we die laatste ook gebruiken? Zo komt de smaak van aardbeien iets harder naar voren. Mix tot een glad papje, haal door een zeef en vang het sap op in een kookpotje. Voeg hier room en de zaadjes van een vanillestok aan toe. Breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur, voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat dit mengsel afkoelen tot bijna kamertemperatuur. Giet vervolgens in de volledig afgekoelde korst, zet in de koelkast voor minstens 4h (of langer).
Voor de gepocheerde rabarber, breng je water met suiker en wat vanille extract aan de kook. Voeg hier stukjes rabarber aan toe en laat zo’n 7min zachtjes sudderen. Zorg ervoor dat de rabarber zijn vorm nog behoudt, tijdnes het afkoelen zal deze nog verder garen. Laat volledig afkoelen en serveer dan met de taart.
Panna Cotta taart met aardbeien en rabarber
Equipment
- taarvorm van +/- 24cm
Ingrediënten
- 1 portie zanddeeg (zie notities)
- 8 gr blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
- 225 gr aardbeien
- 125 ml melk (volle of halfvolle)
- 2 el aardbeien jam of confituur
- 70 gr suiker
- 500 ml melk
- 1 vanillestokje
Gepocheerde rabarber
- 450 gr rabarber
- 100 gr suiker
- 125 ml water
- 1 tl vanille extract
Instructies
- Maak je er net zoals mij een taart van? Maak dan eerst het deeg, laat opstijven, bekleed je vorm er mee, laat opnieuw opstijven en bak dan mooi goudbruin in de oven. Laat volledig afkoelen.
- Voor de panna cotta, begin alvast met de gelatine te weken in koud water.Verwijder de kroontjes van de aarbeien en doe in een blender of je kan ook je staafmixer gebruiken. Voeg er ook de melk en aardbeien jam/confituur bij en mix tot een glad papje. Haal door een zeef en vang het vocht op in een kookpotje. Doe hier ook de suiker, room en de zaadjes van de vanillestok bij. Breng tot net onder kookpunt. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kan oplossen. Laat dit afkoelen tot bijna kamertemperatuur. Zet dit vooral niet op een koele plaats of de koelkast anders zal dit al beginnen opstijven. Als de panna cotta bijna de kamertemperatuur heeft, giet dan in de afgekoelde korst en laat minstens 4h of langer opstijven in de koelkast.
- Voor de gepocheerde rabarber, snij de rabarber alvast in stukjes van zo'n 5cm. Doe het water, suiker en vanille extract in een kookpotje en zet op een middelhoog vuur. Roer goed zodat de suiker kan oplossen. Eenmaal deze is opgelost, voeg de rabarber toe en breng aan de kook. Als dit kookt, zet op een zacht vuurtje en laat zo'n 5 a 7min zachtjes sudderen. De rabarber dient zijn vorm nog te behouden.Haal van het vuur en laat volledig afkoelen. De rabarber zal zo nog verder garen tijdens het afkoelen.
- Serveer de taart met de gepocheerde rabarber.Smakelijk