Tovert deze Panna Cotta taart met witte chocolade en sinaasappel nu geen glimlach op je gezicht? Een echt zonnetje op je bord dat je even doet wegdromen naar een warme zuiderse bestemming. Nog leuk aan dit taartje is hoe gemakkelijk deze te maken is en toch creëer je een WOW effect op tafel. Panna Cotta is sowieso al één van simpelste dessertjes die er bestaan en waar je eindeloos mee kan variëren qua smaken en ingrediënten.
Een klassieke Panna Cotta bestaat steeds uit room, vaak ook wat melk, suiker, een smaakmaker zoals vanille of kaneel en gelatine. In dit receptje gaan we zowel room als mascarpone gebruiken waardoor ie zo lekker romig is. Daarnaast voegen we ook een beetje witte chocolade toe en zo wordt dit echt een zalig taartje. Je zou de taartkorst ook kunnen weglaten en het roommengsel in een glaasje gieten zoals een klassieke Panna Cotta. Je kan op de bodem van de glaasjes dan bijvoorbeeld wat droge koekjes verkruimelen.
De taartkorst maak ik zelf, daarvoor heb ik een snel en gemakkelijk no-fail receptje. Geen zin in zelf dat deeg te maken, je kan ook perfect taartdeeg van de winkel hiervoor gebruiken. Als afwerking van dit taartje, enkele prachtige bloedsinaasappelen die momenteel volop in het seizoen zijn. Zij toveren telkens een glimlach op mijn gezicht. Is het seizoen voorbij, dan kan je weer eindeloos gaan variëren zoals bijvoorbeeld met aardbeien, bessen, gewone sinaasappelen, perziken, mango, …
Hoe maken we deze Panna Cotta Taart met witte chocolade en sinaasappel?
Wil je zelf je taartkorst maken dan moet je hiermee eerst beginnen. Hiervoor meng je bloem, amandelmeel, poedersuiker en koude boter tot je fijne kruimels krijgt. Heb je een keukenmachine, gebruik deze dan. Voeg vervolgens beetje per beetje losgeklopt ei toe, je gaat niet heel het ei hoeven te gebruiken. Voeg steeds lepel per lepel toe en laat de machine goed mengen eerst alvorens je nog wat ei toevoegt. Uiteindelijk moet je een mooie deegbal krijgen. Deze verpak je in plasticfolie en laat minstens 30min opstijven in de koelkast. Vervolgens rol je deze uit tot op een bebloemd oppervlakte en bekleed er je taartvorm mee. Duw goed aan langs de bodem en zijkanten. Zet eerst nog zo’n 15min in de diepvries alvorens ze blind te bakken. De laatste 5 a 8min verwijder je de bakbonen en het bakpapier en bak nog eens tot de taart mooi goudbruin is. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Terwijl de korst aan het afkoelen is, kan je de vulling maken. Hiervoor week je eerst de blaadjes gelatine in koud water. Vervolgens doe je room, suiker en witte chocolade in een kookpotje en zet op een zacht vuurtje zodat de chocolade kan smelten. Roer goed en breng tot net onder het kookpunt. Haal dan van het vuur, voeg de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Daarna voeg je de mascarpone, vanille, het sap en zeste van (bloed)sinaasappel toe en roer goed zodat de mascarpone helemaal kan oplossen en je een mooie gladde massa krijgt. Laat de Panna Cotta nu ietwat afkoelen alvorens deze in de taart te gieten.
Laat zo’n 3 a 4u (of langer) opstijven in de koelkast.
Werk de taart nog af met wat plakjes (bloed)sinaasappel of ander fruit dat in het seizoen is.
Nog een lekkere en leuke tip! Je kan de taartkorst na het afkoelen binnenin nog insmeren met wat gesmolten witte chocolade
Panna Cotta taart met witte chocolade en sinaasappel
Equipment
- Taarvorm van +/- 22 a 24cm
Ingrediënten
- 1 portie taartdeeg of zandeeg (zie notities hieronder)
- 3 gr blaadjes gelatine ( ik gebruik Dr. Oetker)
- 300 ml room
- 50 gr suiker
- 50 gr witte chocolade
- 110 gr mascarpone
- 1/2 tl vanille essence
- 3 a 4 (bloed)sinaasappel
Instructies
- Ga je zelf het taartdeeg maken, dan dien je dit eerst te maken. Voor het recept hiervan zie je hieronder bij de notities.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Bekleed je taartvorm met het taartdeeg, verwijder het overtollige deeg en prik enkele gaatjes in de bodem in het deeg. Je kan best de taarvorm nog eerst zo'n 15min in de diepvries zetten zodat het goed stevig is.Bak vervolgens de taart blind in de oven voor zo'n 20min. Verwijder vervolgens de bakbonen en het bakpapier en bak nog eens zo'n 5 a 10min tot het deeg mooi goudbruin gebakken is. Haal uit de oven en laat afkoelen zodat de korst kan uitharden. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen.
- Nog een leuke en vooral lekkere tip!! Na het afkoelen van de korst kan je deze binnenin nog insmeren met wat gesmolten witte chocolade.
- Terwijl de korst aan het afkoelen is, kan je de vulling meer bepaald de panna cotta gaan maken.Begin met de gelatine te weken in koud water.Doe de room in een kookpotje samen met de suiker en de witte chocolade (in kleine stukjes). Zet op een zacht vuurtje zodat de chocolade rustig kan smelten. Breng dit tot net onder het kookpunt en haal dan van het vuur. Voeg de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine toe, roer even zodat deze kunnen oplossen. Doe hier vervolgens de mascarpone bij samen met de vanille, de fijngeraspte zeste van 1/2 sinaasappel en het sap van 1 sinaasappel. Roer goed tot een gladde massa. Laat de panna cotta eerst even afkoelen op kamertemperatuur (zo'n 10min) en giet dan in de afgekoelde korst. Zet voor minstens 3 a 4h (of een nachtje) in de koelkast om op te stijven.
- Werk de taart vlak voor het serveren nog af met plakjes (bloed)sinaasappel.