Een klein smaakbommetje, zo kan ik deze pasta met tomatensaus, spek en gehakt het beste omschrijven. Thuiskomen en dan de zetel induiken met een warm dekentje en een kom gevuld met gewoon puur comfort food, ZA-LIG! In dit gemakkelijk receptje gebruikte ik pastaschelpen ofwel conchiglioni, normaal worden deze opgevuld wat we nu niet gaan doen. We gaan de pasta mengen onder een waanzinnig lekkere tomatensaus en afwerken met wat krokante boerenkool en opgeklopte ricotta.
Kan je ook een andere pastasoort gebruiken? Ja zeker, je kan hier eender welke pasta voor gebruiken. Gebruik je de schelpen, dan ga je zien dat bij het het mengen de schelpen ook gevuld geraken met de spekjes en gehakt.
Die twee laatste ingrediënten maken die saus zo verrukkelijk lekker en zo smaakvol. Nog een geheim voor deze saus, de wordt lekkerder door ze een nachtje te laten staan. Ideaal dus om in het weekend te maken, te meal preppen waardoor je het tijdens de week lekker makkelijk hebt.
De krokante boerenkool en de opgeklopte ricotta als afwerking is optioneel maar ik raad jullie aan om deze toch te proberen. Veel werk vragen dit echt niet en zorgt toch voor die krokante toets in geval van de boerenkool en voor dat extra romige met de ricotta.
Hoe maken we deze pasta met tomatensaus, spek en gehakt?
Beginnen doen we met de tomatensaus. Je kan deze op de dag zelf maken, echter krijgt ze nog meer smaak door ze een nachtje te laten staan. We gaan eerst in een stoofpot de spekjes bakken tot ze lichtjes beginnen te kleuren. Schep uit de pot en voeg fijngesneden sjalot toe, stoof deze mooi glazig in dezelfde pan. Daar voeg je het gehakt aan toe en bak mooi rul. Doe er vervolgens de look bij samen met de spekjes en kruiden. Laat nog een minuutje mee bakken. Voeg er passata aan toe, een snuifje suiker en een bouillonblokje. Laat nu 30min zachtjes sudderen.
TIP !! Qua kruiden, gebruikte ik de kruidenmix “Pasta Rasta” van Mill & Mortar. Heb je deze niet, gebruik dan een mix van gerookt paprikapoeder, komijnpoeder, oregano en cayennepeper.
Terwijl de tomatensaus staat te sudderen, kan je de krokante boerenkool maken. Ik maakte het mezelf gemakkelijk door reeds fijngesneden boerenkool van de supermarkt te gebruiken. Je kan de bladeren ook zelf gaan fijnsnijden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de fijngesneden boerenkool. Meng met wat peper, zout en olijfolie en bak ze krokant in de oven, de zijkanten zullen ook wat bruin beginnen worden. Haal uit de oven en strooi er een beetje fijn geraspte Parmezaanse kaas over.
De opgeklopte ricotta is niet meer dan de ricotta in een mengkom (van je keukenmachine of foodprocessor) en deze op hoge snelheid te mixen tot een romige gladde massa. Ik bracht deze op smaak met wat peper, zout en wat citroensap. Meer is het niet.
Het enige wat je nog dient te doen is de pasta gaar te koken, hou zo’n 50 a 100ml van het kookvocht bij. Deze doe je bij de tomatensaus om deze iets vloeibaarder te worden. Voeg de gekookte pasta bij de tomatensaus, meng goed en serveer direct met de ricotta en de krokante boerenkool.
Pasta met tomatensaus, spek en gehakt
Ingrediënten
- 300 gr gerookt spek (in kleine blokjes of reepjes)
- 3 sjalotten
- 500 gr gehakt
- 3 teentjes look
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl oregano
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/4 tl cayennepeper
- 800 gr passata
- 1 bouillonblokjes (kip of groente)
- 400 gr pastaschelpen (of andere pasta)
Instructies
- Begin met het reepjes of blokjes spek te bakken in een stoofpot tot ze lichtjes beginnnen te kleuren.Ondertussen kan je de sjalotten en look pellen en fijn hakken.
- Schep de spekjes uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier. In dezelfde stoofpot, en vooral deze pot niet proper maken, gaan we de fijngehakte sjalot aanstoven tot deze glazig is. Is de pan iets te droog, voeg wat olijfolie toe.Voeg vervolgens het gehakt toe en bak mooi rul.Doe nu de look en de kruiden bij het gehakt en de sjalot, roer goed en laat 1min mee bakken. Blus met de passata, voeg ook het bouillonblokje toe en de gebakken spekjes. Laat nu minstens 30min of langer sudderen.
- Kook de pastaschelpen gaar, bewaar op het laatste nog zo'n 100ml van het kookvocht om toe te voegen aan de saus.
- Voeg de pasta toe aan de saus samen met het kookvocht. Meng goed. Serveer eventueel met opgeklopte ricotta en krokante boerenkool (zie recept hieronder in de notities)
Notities
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Ofwel gebruik je reeds fijngesneden boerenkool uit de supermarkt of snij je de bladere zelf in fijnere stukjes. Reken op zo’n 200 a 250 gr. Leg dit op een ruime beklede bakplaat, overgiet met wat olijfolie en kruiden met peper en zout. Bak ze mooi krokant in de oven voor zo’n 10 a 15min, de randjes zullen lichtjes beginnen kleuren ook. ** Voor de opgeklopte ricotta **
Doe zo’n 250gr ricotta in een foodprocessor of in een mengkom en gebruik je handmixer. Voeg een beetje zout, peper en citroensap toe. Mix/klop op hoge snelheid tot een mooi romige massa.