Ga terug
Heerlijk gemakkelijk comfort food, dat is deze pasta met tomatensaus, spek en gehakt. Bij deze super smaakvolle pasta wordt nog opgeklopte ricotta geserveerd en krokant gebakken boerenkool. Dit gerechtje kan je trouwens ook makkelijk op voorhand al maken of meal preppen.

Pasta met tomatensaus, spek en gehakt

Heerlijk gemakkelijk comfort food, dat is deze pasta met tomatensaus, spek en gehakt. Ik gebruikte pastaschelpen in dit receptje, maar je kan hier eender welke pastasoort gebruiken. Bij deze super smaakvolle pasta wordt nog opgeklopte ricotta geserveerd en krokant gebakken boerenkool
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 300 gr gerookt spek (in kleine blokjes of reepjes)
  • 3 sjalotten
  • 500 gr gehakt
  • 3 teentjes look
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 800 gr passata
  • 1 bouillonblokjes (kip of groente)
  • 400 gr pastaschelpen (of andere pasta)

Instructies
 

  • Begin met het reepjes of blokjes spek te bakken in een stoofpot tot ze lichtjes beginnnen te kleuren.
    Ondertussen kan je de sjalotten en look pellen en fijn hakken.
  • Schep de spekjes uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier.
    In dezelfde stoofpot, en vooral deze pot niet proper maken, gaan we de fijngehakte sjalot aanstoven tot deze glazig is. Is de pan iets te droog, voeg wat olijfolie toe.
    Voeg vervolgens het gehakt toe en bak mooi rul.
    Doe nu de look en de kruiden bij het gehakt en de sjalot, roer goed en laat 1min mee bakken. Blus met de passata, voeg ook het bouillonblokje toe en de gebakken spekjes. Laat nu minstens 30min of langer sudderen.
  • Kook de pastaschelpen gaar, bewaar op het laatste nog zo'n 100ml van het kookvocht om toe te voegen aan de saus.
  • Voeg de pasta toe aan de saus samen met het kookvocht. Meng goed.
    Serveer eventueel met opgeklopte ricotta en krokante boerenkool (zie recept hieronder in de notities)

Notities

** Voor de krokante boerenkool **
Verwarm de oven voor op 180 graden. 
Ofwel gebruik je reeds fijngesneden boerenkool uit de supermarkt of snij je de bladere zelf in fijnere stukjes. Reken op zo'n 200 a 250 gr. Leg dit op een ruime beklede bakplaat, overgiet met wat olijfolie en kruiden met peper en zout. Bak ze mooi krokant in de oven voor zo'n 10 a 15min, de randjes zullen lichtjes beginnen kleuren ook. 
** Voor de opgeklopte ricotta ** 
Doe zo'n 250gr ricotta in een foodprocessor of in een mengkom en gebruik je handmixer. Voeg een beetje zout, peper en citroensap toe. Mix/klop op hoge snelheid tot een mooi romige massa. 
 
Trefwoord boerenkool, gehakt, pasta, pastaschelpen, ricotta, spek, tomatensaus