Gehaktbrood met kaas en spek

Dit Gehaktbrood met kaas en spek is gewoon puur comfort food, eentje dat perfect past op je weekmenu. Dit vleesbrood is super gemakkelijk om te maken en je kan het zowel serveren met wat aardappelen en groentjes of tussen een hamburger.
Naar recept gaan

Als je dit titel leest “gehaktbrood met kaas en spek” dan begin je toch direct te kwijlen. Ik in ieder geval wel! Alles met gehakt is voor mij gewoon een feestmaaltijd van “balletjes met kriekjes” tot gehaktballetjes in tomatensaus, van een ovenschotel met gehakt tot vleesbrood. Als je mij zou laten doen dan zou er bijna elke dag iets met gehakt op tafel staan. Aan de statistieken te zien, zijn jullie ook fan want al mijn “gehakt recepten” scoren enorm hoog. En ik vermoed dat dit gemakkelijk en o zo lekkere gehaktbroodje ook gaat aanslaan!

Wat maakt die vleesbrood nu zo lekker? Dat zijn verschillende elementen.
Ten eerste, de kaas want “cheese makes everything better”. Bij het vormen van dit broodje, creëren we een kuiltje in het midden en daarin strooien we een goeie lading geraspte kaas. Dus wanneer we het gehaktbrood aansnijden zal je een zalig laagje gesmolten kaas tegenkomen. Binnenin zit er dus kaas, bovenop het broodje ligt er een dun laagje spek. Dat na het bakken lekker crispy zal zijn. Voor het bakken wrijven we het spek ook nog in met wat barbecuesaus, waardoor het gehaktbrood een lichte “smokey” toets krijgt en zal ook lichtjes karameliseren. Kortom, een zaligheid!

Je kan dit gehaktbrood serveren met gewoon wat patatjes en groentjes, of serveer het tussen een barbecuebroodje. Kortom we maken er een heuse gehaktbrood burger van.

Dit Gehaktbrood met kaas en spek is gewoon puur comfort food, eentje dat perfect past op je weekmenu. Dit vleesbrood is super gemakkelijk om te maken en je kan het zowel serveren met wat aardappelen en groentjes of tussen een hamburger.

Hoe maken we dit gehaktbrood met kaas en spek?

We beginnen met het mengen van het gehakt met sjalot, look, gerookt paparikapoeder, barbecuesaus, cayennepeper, een eitje, paneermeel en wat zout. Met ongeveer 2/3 van dit mengsel maak je een vleesbroodje, maak een lange kuil in het midden over de gehele lengte van het broodje. Blijf wel weg van de randen van de uiteinden, anders zal je kaas eruit lopen. Strooi nu een ruime hoeveelheid geraspte kaas (ik gebruikte cheddar) in het gemaakte kuiltje. Bedek het broodje met het resterende gehakt en duw/kneed goed aan zodat er geen gaatjes meer zijn.

Bedek het gehaktbrood met dunne plakjes spek, de gehele bovenkant dient bedekt te zijn met spek. Wrijf in met nog wat extra barbecuesaus. Bak het gehaktbroodje in de oven, eerst 30min op 160 graden en dan nog eens 10 a 15min op 180 graden.

Serveer het gehaktbrood direct aangezien de kaas dan nog mooi lopend is. Je kan deze serveren met gewoon wat aardappelen en groenten of serveer tussen burgerbroodjes wat rucola, zongedroogde tomaten en barbecuesaus.

Tips en vragen voor het maken van dit gehaktbrood met kaas en spek

  • Welk gehakt heb je hiervoor gebruikt? Ik gebruikte hiervoor kippengehakt, dat is iets lichter toch zeker als je kaas en spek gaat toevoegen. Natuurlijk kan je hier ook gemengd gehakt gebruiken of kalkoengehakt.
  • Welke kaas kan ik het beste gebruiken? Je kan hier eender welke kaas voor gebruiken. Ik gebruikte geraspte cheddar aangezien deze iets meer smaak heeft.
Dit Gehaktbrood met kaas en spek is gewoon puur comfort food, eentje dat perfect past op je weekmenu. Dit vleesbrood is super gemakkelijk om te maken en je kan het zowel serveren met wat aardappelen en groentjes of tussen een hamburger.
Dit Gehaktbrood met kaas en spek is gewoon puur comfort food, eentje dat perfect past op je weekmenu. Dit vleesbrood is super gemakkelijk om te maken en je kan het zowel serveren met wat aardappelen en groentjes of tussen een hamburger.

Gehaktbrood met kaas en spek

Dit Gehaktbrood met kaas en spek is gewoon puur comfort food, eentje dat perfect past op je weekmenu. Dit vleesbrood is super gemakkelijk om te maken en je kan het zowel serveren met wat aardappelen en groentjes of tussen een hamburger.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 grote sjalot
  • 1 teentje look
  • 750 gr gehakt (kip of gemengd)
  • 1,5 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 2+2 el barbecuesaus
  • 1 ei
  • 70 gr paneermeel
  • 100 gr geraspte kaas (ik gebruikte cheddar)
  • +/- 12 plakjes spek (dunne plakjes)
  • Zout

Hamburger

  • semi gedroogde tomaten
  • rucola
  • barbecuesaus

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden
    Bekleed een bakplaat of ovenschaal met bakpapier.
  • Begin met de sjalot en look te pellen en fijn te hakken.
    Doe dit in een mengkom samen met het gehakt, gerookt paprikapoeder, cayennepeper, 2el barbecuesaus, ei, paneermeel en snuifje zout. Meng goed. Vind je dit mengsel nog iets te vochtig, voeg nog wat extra paneermeel toe.
  • Leg nu 2/3 van het gehaktmengsel op de beklede bakplaat en kneed of maak er een vleesbroodje van. Maak dan een lange kuil in het midden van het broodje en strooi hier de geraspte kaas in. Dus over de gehele lengte dient wat kaas te liggen. Dek het broodje af met het resterende gehakt, duw goed aan zodat er geen gaatjes in zijn.
    Beleg het gehaktbrood met de plakjes spek, heel de bovenkant dient bedekt te zijn.
    Wrijf vervolgens in met de resterende 2el barbecuesaus.
    Bak het gehaktbrood eerst 30min op 160 graden, verhoog vervolgens de temperatuur naar 180 graden en bak nog eens 10 a 15min voor een goudbruin korstje. Merk je dat de bovenkant iets te bruin wordt, dan kan je deze nog even afdekken met aluminiumfolie.
  • Als het gehaktbrood mooi gaar gebakken is, haal uit de oven en serveer direct aangezien de kaas middenin nog mooi lopend is.
    Je kan het vleesbroodje serveren bij gewoon wat aardappelen en groentjes.
    Of tussen een burgerbroodje met wat rucola, zongedroogde tomaten en wat barbecuesaus.
    Smakelijk
Trefwoord barbecuesaus, gehakt, gehaktbrood, hamburger, kaas, spek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.