Pompoen roosteren, het blijft mijn favoriete manier om deze oranje kastaar te bereiden. De groente krijgt zo veel meer smaak, wordt lichtjes krokant langs de buitenzijde en is ook een makkelijke manier om pompoen klaar te maken. Deze salade met geroosterde pompoen en yoghurtsaus is een makkelijke doordeweekse maaltijd dat je volledig vegetarisch kan houden of serveer er nog een stukje vlees of vis apart bij.
Pompoen in de hoofdrol
Dit receptje bestaat uit een paar elementen, wees gerust veel werk heb je hier echt niet aan. Het hoofdingrediënt is natuurlijk pompoen. Ik gebruikte hiervoor butternut uit de eigen moestuin, je kan ook de klassieke pompoen gebruiken, de Hokkaido of een kabocha.
Ik heb mijn pompoen eerst wel geschild, dit is niet noodzakelijk bij elke pompoensoort. Zelf vind ik het in dit recept iets smakelijker als de pompoen geschild is. Het schillen en verwijderen van de pitjes kan soms wel een werkje zijn, daarom kan je dit werkje al makkelijk de dag voordien doen (een ideaal zondagnamiddag activiteit) en luchtdicht bewaren in de koelkast. Vlak voor de pompoen in de oven gaat, krijgt deze nog een lekker simpele marinade op basis van olijfolie, peper, zout en harissa. Die laatste is tegenwoordig echt mijn favoriete smaakmaker, een chilipasta afkomstig uit Tunesië. Je kan deze tegenwoordig makkelijk in de meeste supermarkten vinden of vervang door Sambal.
Wat serveren we bij de geroosterde pompoen?
De oranje kastaar is het hoofdingrediënt, daarbij serveerde ik gestoofde kikkererwten die ook weer op smaak werden gebracht met harissa. Dit kan je trouwens al makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand maken.
Onmisbaar is natuurlijk ook een sausje, door de pittigheid van de harissa is er wel een fris element nodig. Yoghurt zal voor die frisheid zorgen. Je zou er gewoon wat Griekse yoghurt kunnen bij serveren, kan perfect. Ik bracht de yoghurt nog wat op smaak met groene kruiden (peterselie en munt) en look. Het perfecte frisse element met de krokante geroosterde pompoen en kikkererwten.
Tips & Vragen bij het maken van geroosterde pompoen met yoghurtsaus
- Je kan makkelijk nog extra groenten toevoegen aan de geroosterde pompoen zoals bloemkool, pastinaak, koolrabi, aardperen, knolselder. Meng deze ook met de harissa marinade en rooster ze samen met de pompoen.
- Ik ben geen fan van yoghurt? Kan ik deze vervangen? Ja, je kan ook ricotta of mascarpone gaan loskloppen met de kruiden. Of combineer yoghurt met ricotta of mascarpone. Nog heel lekker hierbij is opgeklopte feta, zie recept hier.
- Ben geen fan van harissa of wil je het kids proof? Maak dan een marinade op basis van 3el olijfolie, 1.5el honing, peper en zout (eventueel nog 1tl en/of 1tl rozemarijn).
- Kan ik deze geroosterde pompoen ook serveren als hapje? Ja, dat kan perfect. Serveer met wat homemade of zelfgekocht platbrood of naanbrood.
- Kan ik dit recept meal preppen? Deels wel ja. De gestoofde kikkererwten kan je al 1 a 2 dagen op voorhand maken. De pompoen kan je de dag voordien al schillen, in stukken snijden en luchtdicht bewaren in de koelkast. De yoghurtsaus is klaar in no-time, die kan je snel maken terwijl de pompoen in de oven staat.
Geroosterde pompoen met yoghurtsaus
Ingrediënten
Geroosterde pompoen
- 1 kleine butternut pompoen (of andere pompoensoort)
- 4 el olijfolie
- 3 el harissa
- Zout
Gestoofde kikkererwten
- 400 gr kikkererwten (uit blik)
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- 1 el harissa
- 400 gr tomatenblokjes (uit blik)
- 1 kl suiker
- 1 el oregano (gedroogd)
- Zout
- Olijfolie
Yoghurtsaus
- 450 gr griekse yoghurt
- 30 gr peterselie (fijngehakt)
- 1,5 el munt (fijngehakt)
- 1/2 teentje look
- Peper en zout
Instructies
Geroosterde pompoen
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Halveer de pompoen, verwijder de pitten, schil de pompoen en snij de pompoen in gelijke schijfjes of blokjes (des te groter en dikker je deze snijdt, des te langer ze de oven in moeten). Meng de blokjes pompoen met olijfolie, harissa en snuifje zout.Rooster de pompoen gaar en goudbruin in de oven (ongeveer 25 a 30min – afhankelijk van de grootte van de de stukjes pompoen)Ondertussen kan je de gestoofde kikkererwten maken en de yoghurtsaus
Gestoofde kikkererwten
- Laat de kikkererwten eerst goed uitlekken en spoel ze ook even onder koud water.Pel de sjalot en look, hak fijn.Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie en stoof hierin de ui eerst mooi glazig voor zo'n 5 a 6min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Voeg dan de look en kikkererwten toe en laat 1min mee bakken.Voeg de harissa, tomatenblokjes, suiker, oregano en snuifje zout toe. Laat 20min zachtjes sudderen.
Yoghurtsaus
- Doe de yoghurt, kruiden, look, peper en zout in een blender en mix/klop tot een romige groene saus. Bewaar in de koelkast tot voor het serveren.
- Als de pompoen gaar is, serveer met de gestoofde kikkererwten, yoghurtsaus en eventueel nog plakjes komkommer, granaatappelpitjes en geroosterde pijnboompitten.Smakelijk
Nog meer lekkere pompoen recepten. Check dan zeker ook deze even :
> Marokkaanse pompoensoep met kokosmelk
> Plaattaart met pompoen, witloof en feta
> Pompoen pannenkoeken
> Pasta met pompoensaus
> Crème brûlée taart met pompoen