Falafels uit de oven met naan

Falafel uit de oven met naan

Zodra we terug mogen reizen, zal deze “Travel addict” meteen een ticketje naar Dubai boeken zonder twijfel 🙂 . Zo’n 2,5jaar bezocht ik deze bruisende stad voor het eerst en ik was op slag verliefd. Misschien een vreemde bestemming om verliefd op te worden maar de sfeer, de vibes, het lekkere eten, het grootse, het vleugje nostalgie, het moderne, de smeltkroes van culturen … I love it! Tot de dag dat ik weer op het vliegtuig kan stappen richting het Midden-Oosten zal ik me maar af en toe trakteren op deze zalige falafels uit de oven met naan.

Oke, kleine correctie … naan brood is niet afkomstig uit het Midden-Oosten maar uit India. Een brood op basis van bloem, gist en yoghurt waar je zelf nog extra kruiden aan kan toevoegen en dat je bakt in de pan.
Geen hoog gerezen brood maar een platbrood, ideaal om te beleggen of te dippen. Natuurlijk kan je ook gewoon naanbrood van de supermarkt gebruiken voor dit receptje.

Falafels, de kruidige kroketten uit het Midden-Oosten. Daar kan je ze eigenlijk mee vergelijken. Maar qua smaak liggen ze mijlen ver van mekaar. Klassieke falafels zijn op basis van kikkererwten, kruiden en gebakken in het frietvet.
In deze falafels verwerkte ik nog wat extra groentjes die ik in de koelkast had liggen (bloemkool, broccoli en worteltjes) en bakte ik de balletjes in de oven waardoor ze toch ietwat lichter zijn.
Doe daarbij nog een licht yoghurtsausje en wat gepekelde rode ui (optioneel) en je hebt een zalig maaltje waarbij je jezelf waant in Dubai Marina 😉

Falafel uit de oven met naan

TIPS :
> Ik verwerkte nog wat restjes bloemkool, broccoli en worteltjes (fijngemalen in blender) in de falafels in combinatie met de kikkererwten. Je kan ook enkel fijngehakte worteltjes gebruiken, of enkel bloemkool …
> Je kan de falafels ook perfect serveren als hapje voor bij de apero of mezze

Falafel uit de oven met naan

Falafel uit de oven met naan

Heerlijke falafels uit de oven met homemade gebakken naanbrood. Perfect als doordeweeks maaltje of voor bij de apero
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Naanbrood

  • 250 gr tarwebloem + extra
  • 1 tl honing
  • 5 gr zout
  • 3,5 gr gedroogde/instant gist
  • 25 gr gesmolten boter
  • 85 gr volle yoghurt
  • 85 ml lauwwarm water

Falafels

  • 100 gr mix van fijngehakte groentjes (bloemkool, wortelen, broccoli, …)
  • 450 gr kikkererwten uit blik
  • 65 gr bloem
  • 35 gr sesamzaadjes (kort geroosterd in de pan)
  • 1 teentje look
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 8 gr peterselie fijngehakt
  • 1 citroen
  • Olijfolie
  • peper en zout
  • Gepekelde ui (zie notities hieronder)

Yoghurtsausje

  • 250 gr griekse yoghurt
  • 1/2 teentje look (fijngehakt)
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • 1 el fijngehakte dille
  • 1 tl honing
  • peper en zout

Instructies
 

Naanbrood

  • Doe het lauwwarme water, honing en gist in een mengkom (van je keukenmachine). Roer even los en laat zo'n 10min staan.
    Voeg dan alle overige ingredienten toe en kneed het deeg zo'n 10min tot je een mooi elastisch deeg hebt. Het is normaal dat het deeg wat plakkerig is. Is nog iets te lopend, voeg nog een beetje extra bloem toe.
    Dek de kom af met plasticfolie en laat zo'n uurtje rijzen op een warme tochtvrije plaats.
  • Na het rijzen, kneed de bal nog even door en verdeel dan in zo'n 4 a 6 kleine balletjes.
    Doe wat bloem op je werkoppervlak en rol elk balletje met behulp van deegrol tot een ronde vorm van zo'n 3 a 5mm dikte.
    Verhit een pan met een scheutje olijfolie. Bak hierin in porties (afhankelijk van de grootte van je pan en je broodjes) de naanbroodjes mooi goudbruin langs beide kanten (zo'n 3 a 4min per kant).
    TIP > bak de naanbroodjes pas wanneer de falafels in de oven staan. De broodjes moeten direct na het bakken geserveerd worden. Als je ze terug opwarmt worden ze taai.

Falafels

  • Spoel de kikkererwten en laat goed uitlekken.
    Doe de fijngehakte groentjes in een blender samen met de kikkererwten, bloem, sesamzaadjes, gepeld teentje look, komijn, peterselie, peper en zout. Mix tot een glad deeg waar je balletjes van kan rollen.
    Is dit deeg te droog, voeg een beetje water of olijfolie toe. Is dit deeg te nat, voeg nog wat extra bloem toe.
    Rol balletjes van het falafeldeeg en leg op een beklede bakplaat.
    Laat de falafels 10min opstijven in de koelkast.
    Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Bak de falafels mooi goudbruin in de oven voor zo'n 20min, draai ze na zo'n 10min bakken zodat ze langs beide kanten mooi bruin worden
  • Maak ondertussen het yoghurtsausje. Meng hiervoor alle ingrediënten.
    Serveer de naanbroodjes met de falafels, het yoghurtsausje en wat gepekelde ui.
    Smakelijk

Notities

Voor de gepekelde ui :
  • 240ml water
  • 120ml appelazijn
  • 2tl suiker
  • 1 rode ui
  • 1tl Zout
Doe het water, azijn, suiker en zout in een bokaal. Roer goed.
Pel de ui, snij in dunne plakjes en doe bij in de bokaal. Roer even. Sluit de bokaal en laat minstens 2h of langer trekken.
Je kan dit makkelijk al een paar dagen op voorhand maken. Des te langer op voorhand, des te meer smaak.
Trefwoord apero, falafel, gehaktbrood, kikkererwten, mezze, vegetarisch
Falafel uit de oven met naan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.